Hol fáj a hátad?

Ez a betegség áll a háttérben!

Talán most még legyintesz gerincpanaszaidra, pedig lehet, hogy komoly betegség áll a háttérben. Fejtsd meg az okokat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Tompa, mély fájdalom vagy nyilalló kín? A gerincfájdalom típusa, valamint helye segít meghatározni a problémát kiváltó okot. A háttérben álló betegség lehet porckorongsérv, ideggyöki fájdalom, illetve kisízületi fájdalom is.

Középen, a gerinc vonalában érzett fájdalom

Ha, tompa mély fájdalmat érzel a középen a gerinc vonalában, melynek jellegzetessége, hogy tüsszentés vagy köhögés hatására fokozódik, valószínűleg porckorong-eredetű fájdalomról van szó. Az orvosi szakirodalom ezt discogén fájdalomnak hívja, melynek oka a porckorong kopásában rejlik.

Porckorongsérv

A porckorong kocsonyás magból és rostos külső gyűrűből áll. Ahogy telnek az évek, anyagcseréje romlik, víztartalma, így rugalmassága is csökken. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy sérülések keletkeznek rajta. A kialakuló mikrosérülések lassanként behálózzák a porckorongot, amely idővel tönkremegy, nem tudja betölteni rezgéscsillapító-stabilizáló szerepét. A folyamat következtében kialakuló porckorongsérvet latinul discus herniának hívják.

Ilyenkor a porckorongon megjelenő berepedések meggyengítik a rostos gyűrűt, és a belső, kocsonyás rész kitüremkedik a gerinccsatornába. A panaszok súlyossága összefüggésben lehet a porckorong kiboltosulásának típusával, de nem szükségszerűen van így. Egy nagyméretű kiboltosulás súlyosabb tüneteket okozhat, mint egy kicsi, illetve jó helyzetben rögzült sérv.

Ezek a leggyakoribb irodai ártalmak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Combba, lábszárba sugárzó fájdalom

Az orvosok radicularisnak nevezik ezt a típust. A fájdalom magyarázata nem túl bonyolult: a kitüremkedő porckorongdarab nyomja a gerincből kilépő ideggyököt, és ez okozza a fájdalmat, amely lehet lüktető, szaggató, görcsös vagy állandó, tompa. A fájdalom lesugárzik a combba, a térdbe vagy egészen a lábujjakig, az érintett ideg mentén. Azonban a fájdalom keletkezése nem mindig ilyen mechanikus.

Néha az orvosok és a betegek ülőideg-gyulladásról beszélnek. Vajon igazuk lehet, vagy téves a szóhasználat? Állatkísérletekben a porckorong belső, zselészerű állományának egy darabját - nucleus pulposus - helyezték a kilépő ideggyökre, amelyet nem nyomtak össze. Az eredmény meglepő volt: ugyanolyan gyöki fájdalom keletkezett, mint az összenyomás esetén.

Ideggyöki fájdalom

Mi ennek a magyarázata, és miért lényeges ez? A szervezet a porckorongdarabot idegen anyagként ismerte fel, és gyulladásos reakcióval válaszolt. Ez azért fontos, mert amikor az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszert ír fel, nemcsak a fájdalmat csillapítja, hanem a steril, kémiai gyulladás tüneteit is enyhíti.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Egy ponton érzett erős fájdalom - a gerinc mellett

A gerinc melletti kisízület igen gazdag fájdalomérző idegekben, így a kisízületi fájdalom is meglehetősen erőteljes, sokak szerint még a porckorong-eredetű fájdalomnál is erősebb. Ez a panasz helyi jellegű, főképp a gerinc mellett egy-két harántujjal észlelhető, lüktető, erős, helyi fájdalom. Ezt hívják a német - nagyon találóan - Hexenschussnak, vagyis boszorkánylövésnek. A fájdalom egy pillanat alatt, jellegzetesen rossz mozdulat hatására jelentkezik, rendkívül erős és jellegzetes kényszertartásba parancsolja a beteget.

Kisízületi fájdalom

A tünet oka, hogy a kisízületet burkoló ízületi belhártya becsípődik az ízfelszínek közé. A fájdalomnak ez a típusa a csontkovácsok legnagyobb sikereinek terepe, ezeket a panaszokat nagyon hatékonyan tudják gyógyítani. A kisízületi fájdalom olyan, mint a nyári zápor: hamar jön, hamar megy.

Cikkünk megírásában Dr. Erbszt András Gerinc fájdalom nélkül című könyve segített.

Mi okozza a tüneteket? Mikor kell orvoshoz fordulni? Mi történik a CT-, az MR-, az izotópvizsgálat során? Hogyan csillapítható a fájdalom? Elkerülhető az operáció? Mire számíts a műtét után? Milyen sportot válassz? E hiánypótló kötet közérthető módon veszi sorra a leggyakoribb panaszokat, ismerteti eredetüket és a lehetséges kezelési módokat. Dr. Erbszt András széles körű orvosi tapasztalatának, közérthető stílusának és életszerű példáinak köszönhetően megbirkózhatsz a gerincproblémákkal.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára: 2975 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük