Hogyan kell fület tisztítani? Ha rosszul csinálod, orvosnál köthetsz ki
Szabad pálcikát használni? És ha igen, hogyan kell csinálni, hogy ne legyen baj?

ThinkstockPhotos-629427636
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan vannak, akik előszeretettel használnak fültisztító pálcikát, akár napi rendszerességgel is, egyre többen emelik azonban fel hangjukat ellene, azt állítva, többet árt a fülnek, mint amennyit használ.

Érdemes leszögezni már az elején, hogy a fülzsír jelenléte teljesen természetes jelenség, és fontos funkciója van, így eltávolítására nincs szükség, leszámítva persze a fülkagylót érintő esztétikai szempontokat. Azzal kapcsolatban azonban, ilyenkor hogyan és mivel csinálod a tisztogatást, érdemes megfogadni néhány jó tanácsot.

Mikor kell eltávolítani a fülzsírt?

A fülzsírt a fülben lévő mirigyek termelik, mégpedig a hallójárat védelme érdekében, segít ugyanis kiszűrni a port és a szennyeződéseket, biztosítja a megfelelő nedvességtartalmat, és akadályozza a kórokozók bejutását is.

Az, hogy milyen mennyiségben termelődik, egyéni sajátosság is lehet, mindenképp fordulj azonban orvoshoz, ha valami megváltozik, például sokkal nagyobb lesz a mennyisége, ez ugyanis nem feltétlenül olyan probléma, amit a gyakoribb tisztítás megold.

Használhatsz pálcikát?

Ha a fülzsír normális mennyiségben van jelen, kiürülése általában magától is lezajlik - például a rágás, állkapocsmozgás révén -, így arra semmi szükség nincs, hogy a hallójáratból eltávolítsd, sőt, úgy hasznos funkcióit sem tudja betölteni.

A fülkagylóból, vagyis a peremről viszont eltávolíthatod. Ekkor használhatsz fültisztító pálcikát is, de az ujjadat - langyos, esetleg sós vízzel - vagy egy kozmetikai kendőt is alkalmazhatsz.

A pálcikát csak ilyen formában használd, a járatba semmiképp se dugd be, ezzel ugyanis beljebb tolod a fülzsírt, ami miatt nem tud ürülni, és dugulást okoz, de fel is sértheted az érzékeny hámszövetet, nem véletlen, hogy a pálcika használata a fület érintő gyulladások egyik leggyakoribb oka.

Érdemes lehet a perem tisztításához babáknak szánt, biztonsági fültisztító pálcikát alkalmazni, így biztos, hogy nem kerül túlságosan mélyre. A pálcika mellett arra is ügyelj, hogy bő vízzel se moss fület, és a zuhanyrózsát se használd ilyen céllal, nem jó ugyanis, ha a hallójáratba víz kerül. Fültisztító spray-t csak szakorvos ajánlásával alkalmazz.

Ezt is szeretjük