A hererák 5 tünete és kezelése

Tévedés, hogy a heredaganat csak idősebb korban alakul ki. Viszont a hiedelmekkel ellentétben jól gyógyítható, amennyiben időben felismerik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A hererák kialakulhat csak az egyik, de mind a két herében is. Könnyen kezelhető, gyógyítható formája a daganatos megbetegedéseknek. Általában 15 és 40 éves kor között alakul ki, de érinthet minden korosztályt, ide értve a gyerekeket és az időseket is. A herékben sokféle sejt van, így a daganatok is sokfélék lehetnek. Fontos különbséget tenni köztük, mert más a diagnózis és a kezelés minden esetben.

Csírasejt daganatok

A heredaganat 90 százaléka a spermiumokat termelő csírasejtekből indul ki. A daganatokat két főbb csoportba sorolhatjuk:
 • szeminóma,
 • nem szeminóma.

Szeminóma

A here csíradaganatainak körülbelül a fele tartozik ebbe a csoportba. Azokból a sejtekből származik, melyek a spermát termelik. Egy részük nagyon lassan alakul ki, és jellemzően nem terjed át más szervekre, szövetekre, és ebből kifolyólag túlélési arányuk kiemelkedő.

Nem szeminóma

Általában sokkal fiatalabb korban jelenik meg, mint a szeminóma, főleg 20-30 éves férfiaknál gyakori. Több fajtája van, de a betegségek általában ezek keveréke, bár a kezelésben ez a kevertség nem játszik szerepet, hiszen valamennyi nem szeminóma daganatot azonosan kezelnek.

A hererák a legjobb gyógyulási és túlélési esélyekkel rendelkező ráktípus. A betegek közel 100 százaléka gyógyul meg, és él továbbra is teljes életet. Tüneteinek köszönhetően könnyű felismerni, és csak kevés fajtája terjed vagy fejlődik gyorsan.

Fajtái:

 • Embrionális karcinóma: a legtöbb sejt embrionális eredetű, a heredaganatok negyven százalékát alkotja.
 • Szikhólyag karcinóma: ez a leggyakoribb fiúk és serdülők között. Gyermekkorban a kezelés sikeres a legtöbb esetben, de minél később alakul ki a betegség, annál nehezebb a gyógyítása.
 • Koriokarcinóma: nagyon agresszív, gyorsan fejlődik, és szinte azonnal átterjed a test többi részére is.

A hererák tünetei

 • Fájdalommentes csomó vagy duzzanat valamelyik herén.
 • A here érzetének, tapintásának megváltozása, érzékenysége vagy akár érzéketlensége.
 • Tompa fájdalom az alhasban vagy az ágyékban.
 • Hirtelen folyadékgyülem megjelenése a herezacskóban.
 • Fájdalom vagy kényelmetlenség érzése a herében vagy a herezacskóban.

Kezelése

A rák felfedezése után döntő szerepe van annak, hogy megállapítsák a betegség fajtáját, hiszen függ tőle az agresszivitás és a kiterjedtség is.

Az első stádiumban a rák még nem terjedt ki más területekre, csak a heréket érinti.
Második stádiumban átterjed a nyirokcsomókba és a hasba.
A harmadik stádiumban már jóval a nyirokcsomókon túl terjedt, és nagy valószínűséggel elérte a májat vagy a tüdőket.

A kezelés mindig a daganat típusától, előrehaladottságától és kiterjedésétől függ. Háromféle kezelés lehetséges:

 • Műtét, mely során eltávolítják a herét, illetve az érintett nyirokcsomókat. Szeminóma és nem szeminóma esetében is alkalmazhatják.
 • Műtét után főleg a szeminómás eseteknél sugárkezelést alkalmaznak, hogy megállítsák az esetleges újbóli megjelenést.
 • Vannak betegek, akiknél csak kemoterápiát vetnek be. Ez történhet szájon át, izomba injekciózva vagy vénásan is, de a lényegét tekintve mind egyforma: a terápia során alkalmazott gyógyszerkeverék a véráramon keresztül jut el a daganatos sejtekhez.
A hererákot - ahogy a többi rákos megbetegedést - megelőzni nem lehet, de sokat segíthet az önvizsgálat. Az időben észlelt betegséggel elkerülhető a műtét, és az esélyek is lényegesen nőnek.

Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Egészségkönyvtár – A férfiak egészsége című könyve alapján készült.

Ez a gazdagon illusztrált könyv számos gyakorlati tanácsot ad, és sok információt közöl annak érdekében, hogy férfiként jobban érezzük magunkat, enyhüljenek a gondjaink, felfedezzük, hogy kik is vagyunk valójában, és részletes válaszokat kapjunk a testünket, az egészségünket és a párkapcsolatokat érintő témákban.

A könyv ára: 2 999.-

Ezt is szeretjük