Miként zajlik a hasi ultrahang? Az étkezésre nagyon figyelni kell előtte
A hasi ultrahang az első vizsgálat, amire puffadással és székrekedéssel beutalnak. Ilyenkor jó tudni, milyen felkészülést igényel.

hasi-ultrahang-vizsgalat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emésztési zavarok, így a puffadás, a feszítő érzés a hasban, a hasi görcsök, a székrekedés vagy a hasmenés kellemetlen, ám meglehetősen gyakori panaszok, melyek kivizsgálást igényelnek. 

A visszatérő tünetek hátterében számos probléma, esetenként súlyosabb betegség állhat, akár a helytelen táplálkozási szokások, az ételérzékenység, az emésztőenzimek hiánya, de esetenként a gyulladásos eredetű, ritkábban daganatos betegségek is okozhatják őket. A legfontosabb ilyenkor a háziorvos, illetőleg egy gasztroenterológus felkeresése, aki hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatot rendelhet el.

Hasi ultrahang előtt

A hasi ultrahangos képalkotó vizsgálattól nem kell tartani, nem jár fájdalommal vagy kellemetlenséggel, nincsenek mellékhatásai, ám a pontos eredmények érdekében némi előkészületre szükség van. 

A vizsgálatot a legtöbb helyen reggel végzik, éhgyomorra, de délutáni időpontnál is figyelni kell arra, hogy minimum hat-nyolc órával előtte semmit sem szabad enni. Emésztési zavar esetén a vizsgálatot megelőző étkezésen - reggeli időpont esetén vacsorára - csak nagyon könnyű, zsírszegény, nem puffasztó étel javasolt. 

Rendszeres gyógyszerszedés esetén természetesen nem kell kihagyni a gyógyszert, ez nem befolyásolja nagyon a vizsgálat eredményét, de cukorbetegség esetén egyeztess az orvossal a megfelelő időpont érdekében.

Kávé nem, víz igen

A kávé, a tej és az üdítőitalok fogyasztása és a dohányzás sem ajánlott, mivel azok fokozott gázképződést okozhatnak, ami bezavarhat az eredménybe. Emellett a testékszereket is el kell távolítani a hasról, köldökből.

Az ultrahangvizsgálatot megelőző két órában azonban legalább fél liter szénsavmentes víz fogyasztását javasolják az orvosok, és ennyivel előtte már nem is szabad elmenni vécére, ugyanis teli húgyhólyag szükséges a húgyúti szervek pontos vizsgálatához. Emiatt esetleg érezhetsz a vizsgálat közben majd egy kis feszítést.

Otthoni teszttel is vizsgálható az emésztőrendszer

Az emésztési zavarok kivizsgálásának első lépcsőfoka a laborvizsgálat. Az otthoni gyorsteszt segít kideríteni, hogy mi okozza a panaszokat, de pozitív teszt esetén fontos mielőbb orvoshoz  fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Miként zajlik a vizsgálat?

Az ultrahangos vizsgálat során az orvos végignézi a hasüregi emésztőszerveket, többek közt a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a vesét, a húgyhólyagot, a méhet, a petefészket és a szervek verőereit. Azok állapota, szerkezete árulkodik a betegségekről, így megkönnyíti a diagnózist. 

Cisztákat, kövesedést, szervi megnagyobbodást, hasüregi folyadékot, vérzést is ki lehet vele szűrni. A belek túlzott gázossága esetén esetleg szimetikon bevételét is javasolhatja az orvos, de azt tudni kell, hogy az üreges szervek, így a gyomor, illetve a bél állapota nehezebben vizsgálható vele, ilyenkor más vizsgálatra is szükség lehet. 

A vizsgálat nagyjából 15-20 percet vesz igénybe. Ennek során először a vizsgálóágyra feküdve szabaddá kell tenni a hasi területet, az orvos a vizsgálófejet ultrahangzselével keni be, majd így nézi végig egyenként a szerveket. Az anyag picit hideg lehet, és esetenként nyomást érezhetsz, de ez inkább csak az egyébként is fájó részeken lehet feltűnő.

A radiológus szakorvos instrukciói szerint néha oldalra kell fordulni, vagy bent tartani a levegőt, hogy minden jól látható legyen. A monitoron megjelenő kép alapján azonnal kiderül, ha látható szervi probléma van. Közben az orvos rákérdezhet a panaszokra, az előzményekre és a fájdalom helyére is.

A vizsgálat végén az orvos kiadja a leletet, a zselés anyag letörölhető a hasról. Nem fogja meg a ruhát, és a bőrt sem, így nem kell tartani attól, ha épp nincs lehetőséged a zuhanyzásra. Egy szendvicset vagy csokit viszont javasolt betenni a táskába, hiszen az éhgyomorra végzett vizsgálat után jóleshet egy kevés étel.

Bélpoliptól a Crohn-betegségig

Az emésztőrendszeri panaszokat esetenként bélpolipok, daganatok, de gyulladásos eredetű betegségek is okozhatják, melyek látványosan megjelennek az egyes képalkotó eljárások során.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük