Miként zajlik a hasi ultrahang? Az étkezésre nagyon figyelni kell előtte

A hasi ultrahang az első vizsgálat, amire puffadással és székrekedéssel beutalnak. Ilyenkor jó tudni, milyen felkészülést igényel.

hasi-ultrahang-vizsgalat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emésztési zavarok, így a puffadás, a feszítő érzés a hasban, a hasi görcsök, a székrekedés vagy a hasmenés kellemetlen, ám meglehetősen gyakori panaszok, melyek kivizsgálást igényelnek. 

A visszatérő tünetek hátterében számos probléma, esetenként súlyosabb betegség állhat, akár a helytelen táplálkozási szokások, az ételérzékenység, az emésztőenzimek hiánya, de esetenként a gyulladásos eredetű, ritkábban daganatos betegségek is okozhatják őket. A legfontosabb ilyenkor a háziorvos, illetőleg egy gasztroenterológus felkeresése, aki hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatot rendelhet el.

Hasi ultrahang előtt

A hasi ultrahangos képalkotó vizsgálattól nem kell tartani, nem jár fájdalommal vagy kellemetlenséggel, nincsenek mellékhatásai, ám a pontos eredmények érdekében némi előkészületre szükség van. 

A vizsgálatot a legtöbb helyen reggel végzik, éhgyomorra, de délutáni időpontnál is figyelni kell arra, hogy minimum hat-nyolc órával előtte semmit sem szabad enni. Emésztési zavar esetén a vizsgálatot megelőző étkezésen - reggeli időpont esetén vacsorára - csak nagyon könnyű, zsírszegény, nem puffasztó étel javasolt. 

Rendszeres gyógyszerszedés esetén természetesen nem kell kihagyni a gyógyszert, ez nem befolyásolja nagyon a vizsgálat eredményét, de cukorbetegség esetén egyeztess az orvossal a megfelelő időpont érdekében.

Kávé nem, víz igen

A kávé, a tej és az üdítőitalok fogyasztása és a dohányzás sem ajánlott, mivel azok fokozott gázképződést okozhatnak, ami bezavarhat az eredménybe. Emellett a testékszereket is el kell távolítani a hasról, köldökből.

Az ultrahangvizsgálatot megelőző két órában azonban legalább fél liter szénsavmentes víz fogyasztását javasolják az orvosok, és ennyivel előtte már nem is szabad elmenni vécére, ugyanis teli húgyhólyag szükséges a húgyúti szervek pontos vizsgálatához. Emiatt esetleg érezhetsz a vizsgálat közben majd egy kis feszítést.

Otthoni teszttel is vizsgálható az emésztőrendszer

Az emésztési zavarok kivizsgálásának első lépcsőfoka a laborvizsgálat. Az otthoni gyorsteszt segít kideríteni, hogy mi okozza a panaszokat, de pozitív teszt esetén fontos mielőbb orvoshoz  fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miként zajlik a vizsgálat?

Az ultrahangos vizsgálat során az orvos végignézi a hasüregi emésztőszerveket, többek közt a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a vesét, a húgyhólyagot, a méhet, a petefészket és a szervek verőereit. Azok állapota, szerkezete árulkodik a betegségekről, így megkönnyíti a diagnózist. 

Cisztákat, kövesedést, szervi megnagyobbodást, hasüregi folyadékot, vérzést is ki lehet vele szűrni. A belek túlzott gázossága esetén esetleg szimetikon bevételét is javasolhatja az orvos, de azt tudni kell, hogy az üreges szervek, így a gyomor, illetve a bél állapota nehezebben vizsgálható vele, ilyenkor más vizsgálatra is szükség lehet. 

A vizsgálat nagyjából 15-20 percet vesz igénybe. Ennek során először a vizsgálóágyra feküdve szabaddá kell tenni a hasi területet, az orvos a vizsgálófejet ultrahangzselével keni be, majd így nézi végig egyenként a szerveket. Az anyag picit hideg lehet, és esetenként nyomást érezhetsz, de ez inkább csak az egyébként is fájó részeken lehet feltűnő.

A radiológus szakorvos instrukciói szerint néha oldalra kell fordulni, vagy bent tartani a levegőt, hogy minden jól látható legyen. A monitoron megjelenő kép alapján azonnal kiderül, ha látható szervi probléma van. Közben az orvos rákérdezhet a panaszokra, az előzményekre és a fájdalom helyére is.

A vizsgálat végén az orvos kiadja a leletet, a zselés anyag letörölhető a hasról. Nem fogja meg a ruhát, és a bőrt sem, így nem kell tartani attól, ha épp nincs lehetőséged a zuhanyzásra. Egy szendvicset vagy csokit viszont javasolt betenni a táskába, hiszen az éhgyomorra végzett vizsgálat után jóleshet egy kevés étel.

Bélpoliptól a Crohn-betegségig

Az emésztőrendszeri panaszokat esetenként bélpolipok, daganatok, de gyulladásos eredetű betegségek is okozhatják, melyek látványosan megjelennek az egyes képalkotó eljárások során.

Hogy néz ki a bélpolip? És még 4 emésztőrendszeri probléma a testben

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük