Ételintolerancia vagy allergia? Téves lehet a diagnózis, ha így teszteled
Egyre több a gyógyszertárakban is kapható ételallergia-gyorsteszt, és sokan erre építik fel az étkezési szokásaikat.
Számtalan ételféleség okozhat megmagyarázhatatlan hasi vagy egyéb panaszokat, de vajon elegendőek-e a kereskedelmi forgalomban is beszerezhető IgG-alapú gyorstesztek ezek beazonosításához?
Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus szakembere szerint a saját magunk által leletezett eredmények tévútra vihetnek bennünket.
Gyorstesztek ételallergiára
Egyre többen keresik az úgynevezett mentes élelmiszereket, népszerűek a mentes vendéglátóhelyek, cukrászdák, és az online térben is mind több influenszerrel, életmód-tanácsadóval találkozhatunk, akik sokszor orvosi diagnózist nélkülöző mentes diétákra biztatják követőiket. Mint dr. Balogh Ádám mondja, sokan vannak abban a tévhitben, hogy saját vagy gyermekeik emésztőszervi panaszait valamilyen étel vagy ételösszetevő okozza, és önmaguk által felállított allergiadiagnózissal jelennek meg a szakorvosi rendeléseken.
A helyzetet tovább bonyolítják a kereskedelmi forgalomban is elérhető gyorstesztek, vagy a magánlaborok által biztosított egyéb IgG-alapú, úgynevezett ételintolerancia-tesztek, amelyek eredményeit a betegek szentírásként kezelve fognak bele egy-egy diétába. Az evidenciák viszont azt mutatják, hogy az IgG-alapú tesztek alkalmatlanok mind az ételallergiák, mind az ételintoleranciák vizsgálatára.
Mielőtt azonban önkényesen kizárná az ember a gyanúsnak hitt élelmiszereket az étrendjéből, utána kell járni, hogy pontosan mi is okozza panaszokat: allergia vagy ételintolerancia? Allergia esetén a szakember azt is kivizsgálja, hogy azonnali típusú (IgE) vagy késleltetett (nem-IgE mediált) allergia áll-e fenn.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
IgE vagy IgG?
Az ételallergiák és ételintoleranciák diagnosztizálása komplex megközelítést igényel, így nem elegendő a kereskedelmi forgalomban is egyre szélesebb körben elérhető IgG-alapú tesztekre hagyatkozni – hangsúlyozza dr. Balogh Ádám, aki hozzáteszi, hogy az IgG/IgG4-tesztekkel kapcsolatos ellentmondásokra immár számos hazai és nemzetközi allergiaszervezet is felhívta a betegek figyelmét.
Először is fontos megérteni, hogy az ételallergia az immunrendszer közvetítésével létrejövő reakció, melynek során az adott élelmiszerrel vagy komponensével szemben a szervezet ellenanyag-termeléssel reagál (immunglobulin E – IgE).
Ez az ellenanyag az allergénnel való közvetlen találkozást követően kezd el termelődni a szervezetben, és ennek szintjét tudjuk mérni az allergia-vérvizsgálatok során. Magas koncentráció esetén az allergiagyanú megerősödik, ha a koncentráció alacsony, a gyanú gyengül.
Amint arra a MAKIT (Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság) is felhívja a figyelmet, az azonnali típusú allergia vagy a szenzibilizáció kimutatására a jelenlegi rutindiagnosztikában csak az IgE-alapú tesztek alkalmasak, az IgG-típusú ételintolerancia-vizsgálatoknak pedig nincs szakmai megalapozottságuk. Az úgynevezett IgG-típusú tesztekkel ugyanis az egyes élelmiszerek fehérjekomponenseivel szembeni specifikus IgG (immunglobulin G) típusú ellenanyagok mérése történik meg.
Ez az ellenanyag akkor termelődik, amikor a szervezet bármilyen idegen anyaggal találkozik, ami azonban nem jelenti azt, hogy az érintett allergiás (vagy intoleráns) is lenne rá. Az IgG-szint növekedése tehát egy normális fiziológiás élettani reakció az ételek fogyasztására, és nem kapcsolódik allergiás reakcióhoz.
A szakember példaként említi, hogy az olyan alapélelmiszerek esetében például, amelyekkel a gyermekek nap mint nap találkoznak (tej, tojás, liszt), magasabb IgG4-értékek igazolódhatnak a többi élelmiszerhez képest, ami azt jelzi, hogy az immunrendszer elfogadta, toleránssá vált ezen élelmiszerekkel szemben. Vagyis hibát követ el, aki ezen eredmények birtokában úgy dönt, hogy gyermekét tej-, tojás- vagy lisztmentes diétára akarná fogni. Ezzel a gyermek egészségét is veszélyezteti, hiszen a kizárt alapélelmiszerek miatt akár tápanyaghiány is kialakulhat.
Az allergiák jelentős részének diagnózisát vérből történő ellenanyag (IgE) meghatározásával vagy bőrpróbával állítják fel, illetve súlyos allergia esetén a molekuláris allergiavizsgálat ad pontosabb információkat a tüneteket kiváltó allergénről. Gyermekek esetében a diagnosztizálás arany standardja továbbra is az ételprovokációs vizsgálat. Ez történhet akár allergiatesztek elvégzését követően, vagy bizonyos esetekben eliminációt követő visszaterhelés is végezhető.
Ez utóbbi esetben az allergént tartalmazó étel étrendből történő kizárása, majd fokozatos visszaterhelése történik, orvosi felügyelet mellett. Az allergológiai tesztek indikálása, a megfelelő teszt kiválasztása és annak értékelése azonban allergológiában képzett szakember feladata. A laborvizsgálatok elvégzését pedig minden esetben meg kell hogy előzze szakorvossal való találkozás és orvosi vizsgálat – hangsúlyozza dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont szakembere.
Befolyásolja az orvosi eredményeket, ha így eszel: óva intenek tőle a szakértők
Nem szabad önkényesen belevágni ebbe a diétába, mert nagy bajt okozhat vele az ember.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)