Ismerd fel a gyermekkori rövidlátás tüneteit! (x)
A rövidlátás korunk szemészeti népbetegsége, az elmúlt tíz évben sajnos egyre több gyermeket érint.

MiYOSMART Secondary Image Scooter B2C PNG RGB 2021
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt tíz évben sajnos egyre több gyermeket érint a rövidlátás. A növekvő tendencia a kicsik megváltozott életmódjának is köszönhető, hiszen az idejük többségében közelre tekintenek, a szabadidős tevékenységeik sokszor a számítógépezést, tabletezést és a telefonozást jelentik. A myopiára számos tünet hívhatja fel a figyelmet, mielőbbi diagnózisa és kezelése kiemelten fontos!

Rövidlátó generációk

Szakemberek szerint az lenne az ideális, ha a kisgyerekek 3-6 éves korig nem használnának okostelefont, és később sem töltenének napi másfél-két óránál több időt képernyő előtt, mert a mesterséges fények, az éjszakába nyúló okostelefonozás, videójátékozás nagyban hozzájárul a rövidlátás kialakulásához. 

MiYOSMART Primary Image Brand Asset B2C PNG RGB 2021

A kisgyermekkorban jelentkező, úgynevezett korai rövidlátás mellett gyakori a serdülőkori rövidlátás is. Ennek az az oka, hogy 14-15 éves korban hirtelen kezdenek el nőni a fiatalok, és a szemtengely, illetve a szemüreg hossza is növekszik. Ha ez nincs arányban, akkor az akár drasztikus látásromlást is okozhat. És persze tovább ront a helyzeten, hogy a tinik talán még többet töltenek képernyő előtt, mint bármelyik más korosztály.

Mi okozza a rövidlátást? 

A myopia (azaz a rövidlátás) mára már igazi népbetegséggé nőtte ki magát. Előfordulása a világ társadalmaiban rohamosan növekszik, és ezért a kutatások szerint a közelre tekintést igénylő tevékenységekkel töltött idő elmúlt években tapasztalt drasztikus növekedése a legfőbb felelős!

MiYOSMART Secondary Image Skipping B2C PNG RGB 2021

A szem fénytörési hibái a szemgolyó fejlődése során, leginkább gyermekkorban kezdődnek el. A modern társadalmakban a leggyakoribb fénytörési hiba a myopia, azaz a rövidlátás, melynek hátterében anatómiai tényezők állnak: a szem törőereje (dioptriája) és a szemgolyó hossza nem arányosak egymással. Myopia esetén a fénysugarak nem a retinán, hanem előtte fókuszálódnak, ezáltal állandó homályos látást okoznak távolra tekintéskor, de közelre tekintéskor a látás továbbra is éles marad. 

Hogyan veheted észre, hogy gyermekednél myopiáról lehet szó?

Myopia kialakulásakor számos árulkodó tünetet lehet megfigyelni: ha gyermeked gyakran panaszkodik fejfájásra, hunyorog távolba tekintéskor, koncentrációs nehézségei vannak, fáradékony, és az iskolai teljesítménye is romlik, érdemes látásromlásra gyanakodni. Az iskolába járó gyerekeknél érdemes letesztelni, hogy 30 centiméteres távolságból megy-e az olvasás - nem hajolnak-e túlságosan közel a könyvhöz, füzethez -, és öt méterről felismerik-e a látóélességet vizsgáló tábla feliratait, jelzéseit. 

Mit tehetünk, ha kiderül: rövidlátó a gyerek?

A gyerekkori myopia, azaz rövidlátás kezelésére a HOYA a világon elsőként fejlesztett ki egy olyan szemüveglencsét, amely nagy hatékonysággal képes lelassítani a rövidlátó gyerekek látásromlásának növekedési ütemét. A magyar piacon 2021. augusztus 1. óta elérhető forradalmi szemüveglencse az elvégzett klinikai kutatások szerint akár 60%-kal képes lelassítani a rövidlátó gyerekek látásromlásának növekedési ütemét.

MiYOSMART Secondary Image Scooter B2C PNG RGB 2021

Ezt a hatást a hongkongi Polytechnik Egyetemmel közösen kifejlesztett egyedülálló technológia és a szemüveglencsében elhelyezkedő, méhkaptár alakú apró lencseszigetek speciális elosztása fejti ki. Ez a speciális lencsekialakítás lehetővé teszi, hogy a lencsével a rövidlátó gyerekek élesen és jól lássanak, miközben a rövidlátás növekedési üteme is lassul, ily módon a dioptriájuk jóval kisebb mértékben növekszik.

További információk és Miyosmart látásszakértő optikák elérhetőségeit megtalálod a www.miyosmart.hu oldalon.

(Képek forrása: HOYA Vision Care)

Ezt is szeretjük