Jelenleg gyógyíthatatlan nemi betegséget fedeztek fel: mindennek ellenáll a kórokozó
Olyan gonorrhea ütötte fel a fejét, melyre még nincs hatásos gyógymód.

nemibetegség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új, minden kezelésnek ellenálló gonorrheakórokozók megjelenésére figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

A gonorrhea kórokozója igen intelligens. Akárhányszor új típusú antibiotikumot fejlesztenek ki ellene, ellenállást alakít ki vele szemben is. Ezt Teodora Wi mondta, a genfi központú ENSZ-szervezet specialistája.

Új gonorrheatörzs ütötte fel a fejét

A WHO becslései szerint évente 78 millió embert kapja el a betegséget, mely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzheti meg. A kórnak sok esetben nincs tünete, de a medence szerveinek gyulladását, méhen kívüli terhességet, meddőséget okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

Wi a The Guardian című brit lapnak beszámolt egy tanulmányról, mely a PLOS Medicine című szaklapban jelent meg, és három - egy japán, egy francia és egy spanyol - esetet dokumentál. Ezeknél a pácienseknél olyan gonorrheatörzseket azonosítottak, amelyek ellen egyetlen ismert antibiotikum sem hatásos.

Új gyógyszereket kell kifejleszteni

- Ezek az esetek talán csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel a szegényebb országokban, ahol a betegség amúgy is elterjedtebb, nem megfelelő a fertőzések diagnosztikai és bejelentési rendszere - mondta Wi. A globális antibiotikumkutatási szervezet igazgatója, Manica Balasegaram szerint a helyzet komoly, és nagy szükség van új gyógyszerekre. Egyelőre azonban csak három lehetséges gonorrhea-ellenszer áll fejlesztés alatt, ám nincs garancia arra, hogy bármelyik is hatásosnak bizonyul a végső teszteken.

Ezt is szeretjük