Kiütések, zsíros bőr, korpa
A gombás fertőzések tünetei
Égő, vöröses kiütések az egész testen, vagy éppen viszkető, zsíros fejbőr?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha gombás fertőzésről van szó, valószínűleg a hüvelygomba jut először eszedbe – hiszen manapság rengeteg női magazin, hirdetés foglalkozik a problémával. Arról már kevesebb szó esik, hogy a gombák a szervezet bármely más pontján is felbukkanhatnak. Jelenlétükkel egy egész sor különös tünetet produkálhatnak.

Bőr- és hajzsírosodás

A gombás betegek bőrpanaszai, hajzsírosodása, kiütései sok esetben hormonális okokra vezethetők vissza. Ha sikerül megszabadulni a gombáktól, a hormonháztartás is helyreáll. A bőr visszanyeri frissességét, a haj régi csillogását. Bizonyos hormonok is kedvezhetnek a gombák szaporodásának. A nők esetében például a fogamzásgátló tabletta kifejezetten gombabetegségekre hajlamosító tényező. A tablettaszedés befejezését követően sokszor tapasztalják a nők, hogy a gombás fertőzésekre utaló tünetek megszűnnek.

A korpa hátterében is gomba áll

Egyes kutatók szerint a nagymérvű fejkorpásodást is okozhatják gombák. A szaknyelven seborreás ekcémában szenvedő betegek fejbőre gyakran gyulladt, viszket, hámlik. Ráadásul a betegség egyéb testrészekre is átterjedhet. A seborreás ekcémás betegek bélflórája is gyakran károsodott. Székletmintából többnyire kimutatható a patogén élesztő- és penészgomba. A béltraktus gombaellenes kezelése a seborreás, ekcémás tüneteket is csökkenti.

A mikológusok a beteg bőrfelületről ki tudják mutatni a Pityrosporum ovale nevű gombát. Ha gombaellenes kenőccsel vagy hajkrémmel sikerül kiirtani a parazitát, a bőrtünetek is csökkennek, esetleg el is múlhatnak. A probléma azonban az, hogy az említett gomba sajnos nagyon nehezen mutatható ki – előfordul, hogy negatív eredmény esetén is jelen van.

Psoriasis és ekcéma

A pikkelysömör - más néven psoriasis -, illetve az ekcéma jellemző tünetei a bőrviszketés, a korpás hámlás, a bőrpír. A betegségek oka mindmáig felderítetlen, csupán annyi biztos, hogy a bőr valamilyen gyulladásos reakciójáról van szó. A szervezet ilyenkor harcol: antitesteket küld az ismeretlen, vakmerő betolakodó ellen. Ez a normálistól eltérő immunglobulin-többlet laboratóriumi úton kimutatható.

Az antitestszint-növekedés azt mutatja, hogy mindkét betegség allergiás eredetű, jóllehet, ez tudományosan még nem egyértelműen igazolt. Tehát az orvosok valamiféle ismeretlen eredetű, téves immunreakcióval állnak szemben. A bőrgyulladás ellen gyakran használt kortikoszteroidos kezelés pedig kedvez a gombáknak. A betegek bőrkárosodásai szinte kaput nyitnak a gombáknak.

Ha a paraziták bejutnak a beteg szervezetbe, az immunrendszerre kettős feladat hárul: ezentúl nem csak a bőrbetegséggel, hanem a gomba ellen is védekeznie kell. Ha az immunrendszert gombaellenes terápiával mentesítik, a psoriasis és az ekcéma tünetei is mérséklődni fognak.

Egyes nézetek szerint pedig a patogén gombák éppenséggel e két bőrbetegség okozói is lehetnek. A megfigyelések szerint a psoriasisos és az ekcémás betegek 80-90%-ának bélflórája károsodott, patogén baktériumok és gombák mutathatók ki benne. Ezen a fertőzött bélfalon át a táplálékból fertőzött anyagok is átjuthatnak a szervezetbe.

Az ellenanyag-termelés során pedig a betegek allergiás reakciókat mutathatnak egyes tápanyagokra nézve. A szakemberek ilyenkor speciális étrendet javasolnak.

Cikkünk Gaby Guzek - Elisabeth Lange Gombák a testünkben című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha szeretnél egészségesen élni. A gombás fertőzések sokféle panaszt okozhatnak, allergiás tüneteket, levertséget, bőrproblémákat és emésztési zavarokat. Következetes kezeléssel és megfelelő táplálkozással legyőzhetőek az élősködők. A szerzők átfogóan tájékoztatnak a gombás fertőzések fajtáiról, a tünetekről és megszüntetésük módszereiről. A könyv számtalan diétás receptet közöl a gombák ellen, és hasznos ötleteket ad a gyógyításhoz.

Kiadja a Mérték Kiadó.
Ára 2499 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük