A cukros ételek, az édességek általánosságban sem tesznek jót a fogaknak - az általuk létrejövő savas közeg ugyanis sérülékenyebbé teszi a fogakat, és kikezdi azok anyagát -, de képesek kifejezetten felgyorsítani a plakk-, illetve fogkőképződést is. Az egyik legkártékonyabb ilyen édességet jelenti például a gumicukor, illetve a savanyú cukorka, melyek esetében előbbi hatások fokozottan jelentkeznek.
Dia
Szintén a legkárosabb édességek közé tartozik a karamell, nemcsak cukortartalma miatt, de azért, mert ragad is, így hosszú időn keresztül boríthatja be anyagával a fogak felületét, és közéjük is beleragadhat, még akkor is, ha fogat mosol.
Dia
De nemcsak az olyan édességekre kell figyelni, amelyeket rágni kell, a nyalóka legalább olyan káros, anyaga ugyanis tökéletes képes arra, hogy hosszú ideig képezzen cukros réteget a fogak felületén, ezáltal fokozva mind a fogszuvasodás, mind a fogkőképződés kialakulásának kockázatát.
Dia
Az édességek mellett ugyanúgy fokozza a fogkőképződés kialakulását bármilyen étel, melynek fokozott cukor-, illetve finomítottszénhidrát-tartalma van. Ilyenek a péksütemények, de a fehér kenyér is, így ha gazdag az étrended hasonlókban, lehet, hogy gyakrabban kell felkeresned a fogorvosod.
Dia
A chipsek fogyasztására is igaz mindez, a cukor mellett esetükben a különféle adalékanyagok is veszélyesek lehetnek, ráadásul rágás közben a morzsák könnyen beszorulhatnak a fogak közé, így hosszabb ideig képesek kifejteni hatásukat.
Dia
A gyorsételekről, adalékanyagokkal dúsított félkész, illetve készételekről is elmondható, hogy felgyorsítják a fogkövek kialakulását.
Dia
Bár az aszalt gyümölcsöket az egészséges táplálékok között szokás említeni, a fogak szempontjából nem jelentenek feltétlenül ilyet, cukrokban gazdagok ugyanis, emellett igencsak ragadósak is, könnyen hozzátapadnak a fogakhoz. Ha gyakran fogyasztasz hasonló csemegét, ügyelj fokozottabban a fogmosásra.