El lehet kapni a rákot? Buta kérdésnek tűnhet, pedig van alapja
Az állatvilágban létezik ilyen jelenség, de vajon az emberek között is lehet félni tőle?

nagykep?cikkid=164866&kep=orvos-rossz-hir1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben villámgyorsan söpört végig a hír az interneten, miszerint úgy tűnik, a tasmaniai erszényes ördögöknek sikerül legyőzniük azt a köztük fertőzéssel terjedő és szinte mindig halálos kimenetelű ráktípust, az arctumort, mely 1996 óta tizedeli őket, mintegy 80%-kal csökkentve eddig populációjukat.

Az állatok esetében tehát bizonyított - ráadásul nem előbbi jelenti az egyetlen hasonló példát -, hogy képes fertőzni a rák, nem véletlen, hogy sokan teszik fel maguknak a kérdést az ilyen hírek hallatán: emberek között is terjedhet fertőzéssel a betegség?

A válasz egyértelműen nem, legalábbis az embereknél nem ismert a ráknak ilyen típusa, a helyzet ugyanakkor meglehetősen összetett, hiszen bár a rák, vagyis a már kialakult betegség maga nem terjed fertőzéssel, léteznek olyan vírusok és baktériumok, amelyek igen, illetve szorosan köthetőek bizonyos ráktípusok kialakulásához.

Rákot okozó vírusok és baktériumok

A Rákgyógyítás.hu információi szerint az orvostudomány jelenlegi állása alapján a rákos daganatok 15%-ánál bizonyítható a víruseredet, további 5%-ban pedig másféle kórokozó ágens áll a háttérben, például baktériumok.

Tipikus példa az ilyen kórokozókra a Hepatitis B és C vírus, amelyek talaján májcirrózis alakulhat ki, a máj szerkezetének megváltozása és gyulladása miatt pedig lényeges mértékben fokozódik a májrák kialakulásának kockázata.

Minden nőnek érdemes tisztában lennie a HPV, vagyis a humán papilloma vírus jelentette kockázattal is, melynek egyes típusai felelőssé tehetőek a méhnyakrák kialakulásáért, a legkockázatosabbak például - szintén a Rákgyógyítás.hu információi alapján - a méhnyakrákos eseteknél szinte 100%-ban kimutathatóak a daganatos szövetekből.

Az említett vírusok ellen ma már létezik védőoltás, amely jelentős mértékben csökkentheti a kockázatot, a baktériumokról sem érdemes azonban elfeledkezni, elég csak a Helicobacter pylorira gondolni, amely a gyomor nyálkahártyáján szaporodva gyomorfekély, annak talaján pedig gyomorrák kialakulásához is vezethet. Ha fény derül a baktérium jelenlétére, antibiotikumos kezeléssel a probléma még időben orvosolható.

Sérülékenyebbé teszik az immunrendszert

Bár az említett kórokozók komoly kockázatot jelentenek a rák kialakulása tekintetében, mindez nem jelenti, hogy megjelenésüknek egyenes következménye lenne a daganatok kialakulása, tény azonban, hogy jelentősen sérülékenyebbé teszik a szervezetet és az immunrendszert, így az nehezebben védekezik a rák ellen, különösen, ha más rizikófaktorok is megjelennek. Mindazonáltal az orvosi kontroll, a szűrővizsgálatok és a védőoltások beadatása megóvhat attól, hogy fertőzéssel terjedő kórokozók által kialakult rákos megbetegedések áldozatává válj.

Ezt is szeretjük