Mennyi sót használsz főzés közben? Ennyi lenne az ideális
Te tudod, mennyi sót kellene fogyasztanod? És azt, hogyan főzz kevesebb sóval ízletesen?
Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - sóbeviteli ajánlásához képest, mely öt gramm/nap, mi, magyarok háromszor annyit fogyasztunk. A túlzott sóbevitel pedig összefüggésben áll a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásával.
Azon kívül, hogy legtöbben a félkész, tartósított élelmiszerekkel nem kevés sót visznek be a szervezetükbe, még az otthon készült ételeket is alaposan megsózzák. Tudd meg, hogyan csökkentheted a sóbeviteledet!
A só hatása az emberi szervezetre
A só, kémiai nevén nátrium-klorid két alkotóeleme a nátrium - 40% - és a klór - 60%. Mind a nátrium, mind a klór - a káliummal együtt - a szervezet folyadékháztartásának szabályozásáért felel.
A nátriumnak jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában is. A só táplálkozásban betöltött szerepéről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
Fő sóforrások
Feldolgozott élelmiszerek
Legtöbben úgy ítélik meg, nem fogyasztanak a kelleténél több sót, hiszen főzés közben keveset adnak az ételekhez.
Fontos azonban tisztában lenned azzal, hogy szakértők szerint az európai lakosság sóbevitelének 70-75%-a a feldolgozott, illetve félkész élelmiszerek fogyasztása során kerül a szervezetbe. Az alábbi galériában szereplő élelmiszerek kifejezetten sok sót tartalmaznak, így fogyasztásukat ajánlott minimalizálnod.
Főzés közben és asztalnál használt só
A szervezetedbe bevitt sómennyiségnek tehát a 10-15%-a származik a főzés közbeni ízesítésből, illetve az asztalnál történő utóízesítésből. Amellett, hogy csökkented a félkész élelmiszerek fogyasztását, ügyelned kell az otthoni sózásra is. Lényeges információ lehet, hogy egy csipet só egy-két grammnak felel meg, tehát, ha a magadnak főzött ételhez három csipetnyit adsz, talán már fedezted is a napi sószükségletedet. Ideálisnak tehát az tekinthető, ha öt gramm sónál - nagyjából három csipetnél - nem fogyasztasz többet egy nap.
Így főzz kevesebb sóval!
A kevésbé sós íz megszokásához körülbelül egy hónap szükséges, ezért csökkentsd fokozatosan a főzés közben használt só mennyiségét. Főzéskor só helyett használhatsz erős ízű, friss fűszernövényeket - kakukkfüvet, majoránnát, bazsalikomot. Fontos továbbá, hogy sót, valamint sót tartalmazó ételízesítőt ne használj egyszerre.
-
Apró cirkónia kristályokkal díszített buzogány formájú elegáns ezüst fülbevaló12 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Csepp alakú cirkóniával és édesvízi igazgyönggyel díszített ezüst nyaklánc13 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy beakasztós ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc szögletes cirkónia díszítéssel14 990 Ft
Korszerű konyhatechnikai eljárások segítségével ízletessé teheted ételeidet, ugyanakkor csökkentheted a sótartalmukat is. Ilyen például a gőzben, a zöldséglében vagy a tejben főzés, de jó megoldás lehet a teflonban, alufóliában vagy sütőzacskóban sütés is. Kipróbálhatod az aromás párolást is: ilyenkor a húst zöldséggel, gombával, gyümölccsel együtt kell párolni. Sóban pácolás helyett válaszd a tejben, joghurtban, friss fűszeres olívaolajban pácolást.
OLVASD EL EZT IS!
- só
- fogyasztó praktikák
Egy dekát sem fogysz a diéta alatt? 3 gyakori ok a háttérben
- kenyér
- só