Meglepő, milyen étel segíthet a rossz lehelet elűzésében: a bélrendszert is támogatja
Nem csak a mentolos cukorka és a rágó segíthet a rossz lehelet megszüntetésében.

kovászos kenyér
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kellemetlen szájszag zavarba ejtő panasz, ami szégyenérzetet kelt az érintettekben, és visszahúzódáshoz vezethet. Ébredést követően a legtöbben találkoznak vele, ekkor teljesen természetes, mint ahogyan például dohányzás vagy bizonyos ételek elfogyasztása után is.

Amennyiben viszont régebb óta fennáll a tünet, már betegség is meghúzódhat a hátterében, így aztán mindenképp érdemes megkeresni az okokat. Kutatók szerint pedig bizonyos élelmiszerekkel is lehet kísérletezni a szájszag elűzésében. 

Ételek rossz lehelet ellen

A rossz lehelet, orvosi nevén halitosis leggyakoribb oka a nem megfelelő szájápolás. A fogak között megbújó élelmiszermaradékok bomlásnak indulva kellemetlen szagot áraszthatnak. A nem rendszeresen vagy megfelelően végzett fogmosás a baktériumok felgyülemléséhez, majd fogínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz vezethet, ezek is előidézhetik a problémát. Makacs halitosis esetén tehát az első teendő a fogorvos felkeresése. 

A sokakat érintő probléma leküzdésében a szakemberek feltételezése szerint bizonyos élelmiszerek is segíthetnek. A hipotézis, hogy a szájüregben található, nem kívánatos baktériumok ellen a táplálkozás során bejuttatott probiotikumok felvehetik a harcot. Egy 2022 decemberében publikált tanulmány, más kutatások áttekintésével készült metaanalízis ezt a feltevést látszik alátámasztani. A kutatásokban részt vevők a tüneteik rövid távú javulásáról számoltak be. Így a szerzők úgy gondolják, hogy a probiotikumoknak valóban lehet a lehelet szempontjából is némi pozitív hozadéka.

Ezek a jótékony baktériumok támogatják az egész emésztőrendszert, hozzájárulnak az egészséges és változatos bélflóra fenntartásához. Ezáltal pedig lehetővé teszik a szervezet számára, hogy az élelmiszerek szélesebb választékát eméssze hatékonyan - ez szintén csökkentheti a szájszagot. 

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az általános jó közérzethez, az idegrendszer egészséges működéséhez is. Szintjük a megfelelően összeállított, változatos táplálkozás útján növelhető, olyan ételekkel, mint a joghurt, a kovászos kenyér, a fermentált zöldségek, így a savanyúkáposzta, illetve a fermentált szójababból készülő tempeh.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatások is csak átmeneti enyhülésről számoltak be. Nem múló halitosis esetén muszáj felderíteni az okokat. A fentebb sorolt egészségügyi problémákon túl más tényezők is szerepet játszhatnak benne. Így például a savas gyomortartalom visszaáramlásával járó reflux, bizonyos anyagcsere-betegségek, daganattípusok, vesebetegség és májelégtelenség is meghúzódhat a háttérben. A cukorbetegséggel élőknek különösen oda kell figyelniük a gyümölcsös, édes illatú leheletre, az ugyanis egy akut szövődmény, a legrosszabb esetben akár eszméletvesztéssel és halállal járó ketoacidózis jele lehet. 

Töredezett nyelv, fehér lerakódás: melyik elváltozás milyen betegséget jelez?

A szájban és a nyelven megjelenő különféle változások, elszíneződések vagy repedések túlnyomórészt ártalmatlanok, ezért a félelemre semmiképpen nem adnak okot, mégsem árt óvatosnak lenni velük.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük