Bizonyos kor fölött érdemes alaposan átgondolni, milyen ételeket fogyasztunk. Nemcsak az időskori elhízás kockázatának csökkentése érdekében, hanem azért is, mert az étrendünk a bőrünk és csontjaink egészségére is hatással lehet. Egyes élelmiszerek magas antioxidáns-tartalmuknak és más vegyületeknek köszönhetően lassítják az bőröregedést, jó hatással vannak a csontokra, és még a túlsúly ellen is küzdenek.
Ez a 8 legjobb étel öregedés ellen
Ez a nyolc étel nemcsak az bőröregedés ellen veszi fel a harcot, hanem túlsúly ellen is hatásos, és szabályozza a vércukorszintet. Lapozz, és tudd meg, milyen élelmiszereket érdemes beiktatnod az étrendedbe!

Egy közepes méretű édesburgonya biztosítja egy ember napi A-vitamin-szükségletének kétszeresét, emellett C-, B6- és E-vitaminban is gazdag. Az ásványi anyagok közül tartalmaz kalciumot, vasat, foszfort, cinket, de tiamin-, roboflavin- és foláttartalma is kiemelkedő. Nagyszerű forrása a béta-karotinnak, ami az egyik legerősebb antioxidáns, melynek köszönhetően lassítja az öregedést és a fizikai leépülést.

A bab nikotinamid-mononukleotid (NMN) tartalmának köszönhetően kiváló étel öregedés ellen.
Kutatások szerint az NMN gyorsítja az anyagcserét és növeli az energiaszintet. Emellett nagyon magas a fehérje- (100 grammban 8,3 gramm) és az élelmirost-tartalma is (100 grammban 7 gramm), így eltelít, és segíti az izmok növekedését.

Az áfonya az egyik legjobb antioxidáns. Megvédi a szervezetet a káros szabad gyökök ellen, amelyek károsíthatják a sejteket, és hozzájárulhatnak az öregedéshez és a krónikus betegségek kialakulásához. Emellett kiváló rákellenes hatása is van, és az öregkori elbutulással is felveszi a harcot.
Fotó: Erika Bunea / 500px / Getty Images Hungary

Kutatások szerint azoknak az embereknek, akik rendszeresen fogyasztanak zöld leveles zöldségeket, lassabb a kognitív hanyatlásuk és a biológiai öregedésük. Bővelkednek A-vitaminban, K-vitaminban, E-vitaminban, C-vitaminban, valamint majdnem az összes B-vitamin is megtalálható bennük. De az ásványi anyagok nagy része is fellelhető a zöld levelesekben. Nagy mennyiségben található bennük kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, foszfor és nátrium is.
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary

Az avokádó gazdag E-vitaminban, így segíthet lassítani az öregedés látható jeleit, emellett A-vitamin-tartalma is kiemelkedő, amely hozzájárul a bőrfelszín alatti rétegek ápolásához. Magas élelmirost-tartalmának köszönhetően pedig még az emésztést és az egészséges testsúly megőrzését is segíti.
Fotó: Erika Bunea / 500px / Getty Images Hungary

A mandula az egyik legegészségesebb magféle. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a cink, a magnézium, a kálium, a vas, a réz, a foszfor és a szelén, a vitaminok közül pedig a B- és az E-vitamin is nagy mennyiségben fellelhető benne. Kitűnő antioxidáns, felveszi a harcot az úgynevezett oxidatív stressz okozta sejtkárosodással, jót tesz az agynak, és a vércukorszintre is jótékonyan hat.

A lazac kitűnő omega-3 zsírsavforrás, ami nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem a stroke és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Rendszeres fogyasztása hangulatjavító, és az agy működésére is jótékonyan hat.

A
National Institute of Health tanulmánya szerint a megfelelő mennyiségű vízivás jelentősen csökkenti a krónikus betegségek kialakulását, a korai halálozás rizikóját, és még az öregedést is képes lassítani. A kutatók az alanyok vérének nátriumszintjét vizsgálták, és arra jutottak, hogy azok, akiknek tartósan magas volt a nátriumszintje, gyorsabban öregedtek. A vér magasabb nátriumkoncentrációja ugyanis jelzi, ha valaki nem fogyaszt megfelelő mennyiségű folyadékot.
Fotó: Yurii Yarema / Getty Images Hungary
Ezek az élelmiszerek gyorsítják az öregedést - Akár egy évtizedet is jelenthetnek a testnek a dietetikusok szerint
Érdemes odafigyelni arra, mit eszel, hogy elkerüld a korai öregedés jeleit.
Elolvasom
(A képek forrása: Getty Images Hungary)