Ez a 2 szembetegség fenyeget, ha nem jó a szemüveged lencséje
Nem mindegy, hogy hogyan véded a szemed, mert komoly szembetegséged alakulhat ki. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Essilor, a világ vezető optikai vállalata bemutatja a Crizal Prevencia szemüveglencsét, amely kifejezetten a káros kék fény és az UV-sugárzás ellen nyújt védelmet. A megelőzés jelenti napjainkban az első védelmi vonalat a világszerte problémákat okozó időskori makuladegeneráció és szürkehályog megbetegedések ellen.

Ezek a betegségek jelenleg több mint 350 millió embert érintenek, és ez a szám az elkövetkező 30 évben megduplázódhat a népesség öregedésével.

Kimutatták, mi káros pontosan a szemre

A párizsi Institut de la Vision egyike Európa legnagyobb látással és a látás egészségével foglalkozó kutatóközpontjainak. Az Essilor és az intézet egy négy éven át tartó kutatóprogram keretében vizsgálta a különböző fénysugarak szemre gyakorolt hatásait. E kutatásnak köszönhetően ma már nagy pontossággal meg tudjuk határozni a látható fény spektrumának azt a részét, amely ártalmas a retina sejtjeire.

A nap és különböző mesterséges fényforrások - LED lámpák, számítógépek, okostelefonok - által kibocsátott kék fény, amely a látható fény spektrumának 380-500 nanométer hullámhossz közé eső része, jótékony hatással van az emberi szervezetre, különösen annak belső biológiai órájára.

Ugyanakkor a szemre kifejezetten káros lehet ennek a fénynek bizonyos hullámhossza. Azért, hogy meghatározzuk a spektrumnak azt a részét, ami károsítja az emberi retinát, a kutatócsoport egy teljesen új protokollt fejlesztett ki: a retinasejteken végzett - in vitro - tesztet. Ez az optikai iparban egyedülálló eljárás tette lehetővé annak felfedezését, hogy a retina sejtjeire a kék fény tartományának a 415 és 455 nanométer közötti hullámhosszúságú része a legkárosabb.

Csökkentsd a kockázatot!

A Crizal Prevencia lencsék használatával csökkenthető az időskori makuladegeneráció - AMD - és a szürkehályog kialakulásának kockázata.

Az Essilor kifejlesztette a Crizal Prevencia szemüveglencséket, amelyek kiszűrik azokat a hullámhosszú fénysugarakat, amelyek a retinasejtek elváltozásáért felelősek, miközben a kék fény jótékony hatású sugarait átengedik. Mindezt a Light Scan technológia segítségével sikerült elérni, amely a fény szűrését szelektíven végzi:

  • a kék fény jótékony sugarait átengedi,
  • kiszűri a káros kék- és ibolyasugárzást, melyek az időskori makuladegeneráció kialakulásához vezethetnek, valamint kiszűri a szürkehályog megbetegedések egyik legfőbb okozóját, az UV-sugárzást is,
  • a szemüveglencse tökéletesen átlátszó marad.

3,2 milliárd ember érintett világszerte

A visszafordíthatatlan szembetegségekkel vívott harc az egész populációt érinti, de legjobban azt az 1,3 milliárd gyermeket, akik sokkal érzékenyebbek a kék fényre és az UV-sugárzásra, hiszen gyerekkorban a szem védelme még alacsonyabb mértékű, ezért minden látható fényt és az UV-sugárzás nagy részét is átengedi a retináig.

Ezen felül 1,9 milliárd 45 év feletti felnőttet érint különösen ez a kérdés, esetükben ugyanis a szervezet és így a szem természetes védekezőképessége az idő múlásával fokozatosan csökken. 2050-re 3,7 milliárd fő lesz 45 év feletti a világban.

Ezt is szeretjük