Veszélyes is lehet epret enni: 9 tünet, ami arra utal, ez okozza a bajt
Az ismert tünetek sokszor nem légúti panaszokról szólnak.
Tüsszögésnél, orrfolyásnál és köhögésnél kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek. Pedig érdemes ezt is megfigyelni, mert például a hisztamin-intoleranciásoknál az eper fogyasztása is tüneteket okozhat.
A légúti panaszok kapcsán kiváltó tényezőként a szezonális gyümölcsök fogyasztását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Erre figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Lehet tüsszögni az eperallergiától
Nyári náthát a nem megfelelően beállított klíma és a túl hideg üdítők fogyasztása is okozhat, de a tünetek pollenallergiát is jelezhetnek. Ha az évnek ebben az időszakában visszatérő panaszok lépnek fel, akkor nagy valószínűséggel a pollenek a hibásak. Május végén-június elején elsősorban a pázsitfűfélék okoznak panaszt. Ez változó is lehet, hiszen az időjárás függvényében egyes növények virágzása eltolódhat vagy korábban is kezdődhet.
Bizonyos ételek hisztamintartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamintermelését fokozzák. Ha a szervezetben a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz - DAO - enzimnek csökken a szintje, akkor a hisztamin-intoleranciás beteg kellemetlen tüneteket tapasztal, ha ezeket az ételeket elfogyasztja. A légúti panaszok mellett gyakori a problémás ételek fogyasztását követően fellépő hasfájás, hányinger, puffadás és gyomorégés. Bőrtünetek is jelentkezhetnek, kiütések és kipirosodás, de fejfájás és szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás is kialakulhat.
Ki kell deríteni, mi okozza a tüneteket
Hisztamin-intolerancia esetén az eper mellett tüneteket okozhatnak többek között a füstölt húsok, a csirke, az érlelt sajtok, az alkoholok, különösen a vörösbor. A csokoládé, a paradicsom és a hal fogyasztása is irritációt okozhat. A tünetek erőssége attól is függ, hogy milyen mértékben csökkent a DAO enzim szintje. Ez egyénenként eltérő lehet, így valakinél már kis mennyiség is tüneteket okoz, mások toleranciaszintje nagyobb.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A tünetek már pár perccel a problémás étel elfogyasztása után jelentkeznek, ezért panaszok esetén érdemes táplálkozási naplót vezetni. A diagnózis vérvizsgálattal történik, ami alapján pontosan meg lehet határozni a szervezetben a DAO enzim szintjét.
A kezeléshez a problémás ételek fogyasztását mellőzni kell, és érdemes dietetikus segítségét kérni a kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend összeállításához. Emellett van lehetőség a DAO enzim tabletta formájában történő pótlására is, ezt étkezések előtt egy-két órával kell bevenni.