Veszélyes is lehet epret enni: 9 tünet, ami arra utal, ez okozza a bajt
Az ismert tünetek sokszor nem légúti panaszokról szólnak.
Tüsszögésnél, orrfolyásnál és köhögésnél kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek. Pedig érdemes ezt is megfigyelni, mert például a hisztamin-intoleranciásoknál az eper fogyasztása is tüneteket okozhat.
A légúti panaszok kapcsán kiváltó tényezőként a szezonális gyümölcsök fogyasztását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Erre figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Lehet tüsszögni az eperallergiától
Nyári náthát a nem megfelelően beállított klíma és a túl hideg üdítők fogyasztása is okozhat, de a tünetek pollenallergiát is jelezhetnek. Ha az évnek ebben az időszakában visszatérő panaszok lépnek fel, akkor nagy valószínűséggel a pollenek a hibásak. Május végén-június elején elsősorban a pázsitfűfélék okoznak panaszt. Ez változó is lehet, hiszen az időjárás függvényében egyes növények virágzása eltolódhat vagy korábban is kezdődhet.
Bizonyos ételek hisztamintartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamintermelését fokozzák. Ha a szervezetben a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz - DAO - enzimnek csökken a szintje, akkor a hisztamin-intoleranciás beteg kellemetlen tüneteket tapasztal, ha ezeket az ételeket elfogyasztja. A légúti panaszok mellett gyakori a problémás ételek fogyasztását követően fellépő hasfájás, hányinger, puffadás és gyomorégés. Bőrtünetek is jelentkezhetnek, kiütések és kipirosodás, de fejfájás és szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás is kialakulhat.
Ki kell deríteni, mi okozza a tüneteket
Hisztamin-intolerancia esetén az eper mellett tüneteket okozhatnak többek között a füstölt húsok, a csirke, az érlelt sajtok, az alkoholok, különösen a vörösbor. A csokoládé, a paradicsom és a hal fogyasztása is irritációt okozhat. A tünetek erőssége attól is függ, hogy milyen mértékben csökkent a DAO enzim szintje. Ez egyénenként eltérő lehet, így valakinél már kis mennyiség is tüneteket okoz, mások toleranciaszintje nagyobb.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A tünetek már pár perccel a problémás étel elfogyasztása után jelentkeznek, ezért panaszok esetén érdemes táplálkozási naplót vezetni. A diagnózis vérvizsgálattal történik, ami alapján pontosan meg lehet határozni a szervezetben a DAO enzim szintjét.
A kezeléshez a problémás ételek fogyasztását mellőzni kell, és érdemes dietetikus segítségét kérni a kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend összeállításához. Emellett van lehetőség a DAO enzim tabletta formájában történő pótlására is, ezt étkezések előtt egy-két órával kell bevenni.