Étvágytalanság, ízületi fájdalmak: mire utalhatnak a tünetek?
Felismered a C-vitamin-hiány jeleit? Tudod, hogy mennyi a napi szükséglet? Eláruljuk.

Megfelelő táplálkozás mellett elegendő vitaminhoz jut a szervezeted. A legjobb a nyers táplálék, hiszen a főzés során - a hevítés hatására - a vitaminok jelentős hányada elveszhet.

Alapvetően zsírban és vízben oldódó vitaminokat különböztetünk meg. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav rendkívüli szerepet tölt be a vitaminok között, hiszen a sejtek biokémiai folyamataiban hidrogéndonorként működik, és segíti a vas felszívódását a bélrendszerből. 

Ennyi C-vitaminra van szükséged

Napi ajánlott mennyisége 50-80 mg, de a stressz, a káros környezeti hatások, a dohányzás, a terhesség vagy egyes pajzsmirigybetegségek szükségessé teszik a nagyobb mennyiség bevitelét.

Mivel vízben oldódik, ezért a túladagolás nem lehetséges, hiszen a felesleg a vizelettel ürül, az emelt dózis tartós szedése azonban akár vesekövet is okozhat, és akadályozza a B12-vitamin hasznosulását.

Hiánybetegségek - előzd meg a bajt!

Hiányában megnő a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák kialakulásának esélye. A legismertebb C-vitamin-hiányos állapot a skorbut, melynek tünetei az étvágytalanság, a gyengeség, a fogínysorvadás és az ízületi fájdalmak.

A legjobb C-vitamin-források

  • csipkebogyó
  • káposzta
  • kivi
  • citrusfélék

Ezen kívül például a burgonya, a paprika és a paradicsom is tartalmazza. Ügyelni kell azonban a tárolásra és a felhasználásra, hiszen a leszedéstől számítva folyamatosan csökken a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma, illetve a fagyasztás és a főzés során is veszítenek értékükből.

Tippünk: a Béres Csepp Extra kiegészítheti a helyes táplálkozást, főként a téli hónapokban.
Ezt is szeretjük