3 rejtett betegség, amitől biztosan elhízol

A plusz kilók hátterében nem csak a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás állhat. A következő betegségekre nem árt gyanakodnod.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben néhány kilóval többet mutat a mérleg? Nem érted, hiszen egészségesen táplálkozol, és nem viszed túlzásba az adagokat? Mielőtt fogyókúratervet készítesz, gondold át, állhat-e egészségügyi probléma túlsúlyod mögött. Néhány betegség tünetei között ugyanis a hízás is megjelenhet.

Ha erre gyanakodsz, mindenképp fordulj orvoshoz, a sikeres kezelés után ugyanis a többletkilók is nagyobb valószínűséggel tűnnek el. A következő betegségekre, elsősorban tüneteikre és figyelmeztető jeleikre érdemes különösen odafigyelned!

1. Pajzsmirigy-elégtelenség

A betegség kialakulásában gyulladás, autoimmun folyamatok vagy a pajzsmirigyhormon termelésének zavara áll. A pajzsmirigy felelős az anyagcsere sebességéért is, így csökkent működésénél érthető, ha túlsúly alakul ki - akkor is, ha változatlan a kalóriabevitel. Számtalan tünet kíséri a betegséget, melyek egyike a súlygyarapodás, ami nem egyszer étvágycsökkenés mellett fordul elő. Erre a problémára gyanakodhatsz, ha mindemellett pulzusszámod alacsony, és szokatlan fáradékonyságot, levertséget érzel.

Hajad és körmöd törékeny lehet, és székrekedés is kialakulhat. Ha fennáll a probléma, mindennapi tevékenységeid során is érezheted a változást, ugyanis teljesítménycsökkenés, fázékonyság, emlékezetzavar kíséri a betegséget. Egész életritmusod lelassul, nehezebben összpontosítasz, és hangulatod sem lesz a régi. Könnyen fény derülhet azonban arra, valóban ez a betegség okozza-e a nemkívánatos kilókat: elég egy vérvétel, ha pedig leleted pozitív, a gyógyszeres kezelés rövid időn belül véget vethet a kellemetlen tüneteknek.

2. Policisztás ovárium szindróma

Ez a betegség a leggyakoribb hormonzavar, közel félmillió nőtársadat érinti Magyarországon. Fontos a korai felismerés, mert csak így igazán hatékony a kezelés. Milyen változásokra figyelj, ha erre a problémára gyanakodsz?

A hízás nem a tipikus, kalóriatöbbletből eredő formában jelentkezik. Inkább férfias jellegű, vagyis a has és a derék vastagodik meg. Emellett gyakori a menstruáció rendszertelenné válása, a zsíros, pattanásos bőr és a fokozott szőrnövekedés.

Bőröd a testhajlatokban megvastagodik, és barnás elszíneződést is tapasztalhatsz. Ha magad sem érted, miért, de hirtelen ingerlékenység fog el, ha eddig nem tapasztalt édességvágy tör rád, a cukros ételek fogyasztása után pedig hirtelen remegést, verejtékezést, gyengeséget érzel, joggal gyanakodhatsz, ugyanis ezek a tünetek is erre a problémára utalhatnak, csakúgy, mint a depressziós lelkiállapot és a kiábrándultság érzése.

Nőgyógyászati és hormonvizsgálat adhat biztos választ gyanakvásodra, a gyógymód pedig gyógyszeres kezelésből, diétából és rendszeres testmozgásból tevődik össze.

3. Veseműködési zavar

A vesék megbetegedései gyakran vezetnek többletkilók megjelenéséhez. Ez azonban megtévesztő, hiszen a túlsúlyt ez esetben a szövetek között felhalmozódó vizenyő okozza. Többféle vesebetegség állhat a háttérben.

A heveny vesegyulladás nem sokáig marad rejtve, hiszen lázzal és vesetáji fájdalommal jár. Nem így a krónikus forma: itt gyakran az egyedüli jel a lábak megdagadása, főleg esténként, illetve a fáradékonyság. Ha szédülés és levertség is társul mindehhez, szinte biztos lehetsz benne: súlygyarapodásod okát nem a tányérod tartalmában kell keresned.

Szintén a veséket érinti a károsodásukkal járó nefrózis szindróma: erre gyanakodhatsz, ha a vizelet feltűnően kevés, a hízás a hasadon és arcodon feltűnőbb, és lábszáraid dagadására is felfigyelsz. Az okok szerteágazóak, sokszor egy elhúzódó gyulladásos betegség szövődményeként történik meg a baj. Nem kell azonban sokáig kétségek között őrlődnöd: egy egyszerű laborvizsgálat eloszlathatja a gyanút.

Persze, nem kell ezentúl minden felkúszott kiló után az orvosi szakirodalmat böngészned. Fontos azonban, hogy a rövid idő alatt megmagyarázhatatlan súlygyarapodás hátterére fény derüljön - egészséged múlik rajta!

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

sparga
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

Ezt is szeretjük