A legtöbb fejfájás, rák és allergia hátterében ez áll!

Van otthon tévéd, mikród, mosógéped? Sokat ülsz számítógép előtt? Az ágyad is közel van az elosztóhoz? Ne csodálkozz!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elektroszmog – egy újabb tényező, melyre oda kell figyelnünk, ha meg szeretnénk őrizni az egészségünket. A modern tudomány legújabb felfedezettje, amiről bár sokan még sosem hallottak, mégis mindenki egyből megért. De ne essünk félreértésekbe, elektroszmog nemcsak a nagyfeszültségű antennák, sugárzók, illetve vezetékek körül van. Elektroszmogot bocsát ki minden, aminek köze van az áramhoz.

Mi az elektroszmog?

Elektroszmogról elektromos és elektromágneses terek és hullámok által kiváltott sugármegterhelés, elektromos környezetszennyezés esetén beszélünk. Minden elektromos készüléknek, kábelnek, minden konnektornak, kapcsolónak és lámpának lehet ilyen mellékhatása, ami zavarhatja az emberi szervezet működését.

Vissza az időben

Az elektroszmog tulajdonképpen nem egy új keletű dolog, hiszen az elektromos áram, mint jelenség, már az 1700-as években foglalkoztatta a tudósokat – már Benjamin Franklinről is ismertek olyan anekdoták, melyek szerint viharban sárkányt reptetett, és ennek elektromos töltését vizsgálta.

Mégis, az, hogy szinte minden ember folyamatosan árammal ellátott eszközök között él, csak az utóbbi években vált elterjedtté. Így tehát a tudomány – különösen az orvostudomány – csak az elmúlt időben kezdett el az elektroszmog hatásaival érdemben foglalkozni. Az első ilyen jellegű kutatást két amerikai tudós, Wertheim és Leeper végezte. 1950 és 1973 között Denver környékén vizsgálták meg azokat a gyerekeket, akik valamilyen daganatos betegség következtében hunytak el. Az életterükben lévő áram és a betegségek gyakorisága között megdöbbentő összefüggést fedeztek fel. Azok a gyerekek, akik nagyfeszültségű vezetékek közelében éltek, kétszer olyan gyakran betegedtek meg, mint azon társaik, akik messze laktak a magas feszültségű vezetékektől.

Miért veszélyes?

Az elektroszmog azért különösen veszélyes, mert lassan fejti ki hatását, mely már csak akkor érezhető, ha a jelenség okozta betegség már konkrét tünetekkel jár – mely a daganatos megbetegedések esetében már előrehaladott stádiumot jelent. Így a probléma kezelése csak megelőzés útján megvalósítható, a betegségek megelőzése azonban közel nem örvend akkora népszerűségnek, mint a kialakulás utáni tüneti kezelés.

Ezen kívül okozhat álmatlanságot is, ami miatt célszerű a hálószobában a lehető legkevesebb elektromos eszközt tartani, vagy legalábbis éjszakára kikapcsolni, vagy áramtalanítani őket, és az ágyat a konnektoroktól a lehető legmesszebb elhelyezni. De egyes allergiás megbetegedések, vagy a gyakori fejfájás hátterében is állhat.

Pedig már hazánkban is könnyedén elérhető az az eszköz, mely méri a körülötted lévő szmog mennyiségét, és azonnal jelez, ha az átlépi az egészségre még nem káros határt. A különösen terhelt helyiségekben az eszköz sípol. Egyes országokban már kötelező az irodai elektroszmog mérése, melyet minden hónapban, illetve minden negyedévben elvégeznek a technikusok.

Mi bocsát ki elektroszmogot?

Mivel a legtöbb háztartási, illetve irodai eszköz áram segítségével működik, így gyakorlatilag szinte minden, ami a nap során körbevesz:

 • tévéképernyő
 • számítógépek
 • mobiltelefon
 • nem bedugott konnektorok
 • rádiós tornyok
 • tévéadók
 • router-ek
 • kapcsolók
 • elosztók
 • lámpák.

Mit tehetsz ellene?

Nyilvánvaló, hogy az áramot nem tudod kiiktatni az életedből, mint ahogy egyes háztartási eszközöktől sem lehet megszabadulni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor teljesen feleslegesen működtetünk valamint árammal, hiszen egy nem elektromos készülékkel is megoldható lenne a helyzet.

Használj elektromos melegítő helyett meleg vizes tömlőt, cseréld le a babatelefont olyanra, amit elemmel lehet működtetni, lehetőleg kerüld a fém bútorokat, különösen az ágy lábazatának, vázának tekintetében, valamint kvarcóra helyett használj hagyományosat. Ezenkívül érdemes teljesen kikapcsolni a készülékeket, és nem stand by üzemmódban hagyni.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
 • megelőzés
 • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük