Gyerekkora óta ekcémával küzd a gyönyörű énekesnő, a fotózástól is rettegett: 5 híresség, aki érintett a betegségben

Az ekcémás tünetekkel a hírességeknek sem volt könnyű megtanulniuk együtt élni.

GettyImages-85234253

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ekcéma vagy dermatitisz gyakori betegség, melynek hátterében egyfajta immunrendszeri zavar következtében kialakuló krónikus gyulladás áll. Jellemző rá, hogy akár huzamosabb tünetmentes időszakokat fellángolások követhetnek egy-egy kiváltó tényező, akár külső hatás, allergén miatt is.

Az erős viszketéssel, bőrpírral, szárazsággal fellépő bőrprobléma gyakorta megkeseríti az érintettek mindennapjait, ebben pedig a világhírű sztárok sem kivételezettek. Vannak köztük olyanok, akik hosszú időn át komoly önértékelési zavarokkal küzdöttek ekcémájuk miatt, ezért kiváltképpen fontosnak érzik, hogy rajongóiknak valljanak betegségükről, ezzel pedig közösséget vállaljanak, és segíthessenek kicsit azoknak, akik még keresik a megoldást a panaszaikra.

Ekcémás hírességek

Jessica Simpsonnál terhessége után tért vissza a betegség

Jessica Simpson gyermekkora óta atópiás dermatitisszel él, ám ez igazán nagy lelki terhet 2019-ben, gyermekének születése után jelentett számára, amikor is újra fellángolt a betegsége. A jelenség nem ritka, ugyanis a terhesség alatti és az utána következő hormonális változások is generálhatják a tünetek fellépését - ez az állapotos nők 20-40%-át érinti a becslések szerint.

Simpson ekkor annyira kétségbeesett, és szégyellte azt, amit a tükörben lát, hogy egyenesen félt a fotózásoktól, és aggódott megmutatni másoknak a babájával együtt készült képeket is. Csak azon jártak a gondolatai, vajon sosem szabadul-e meg a kínzó tünetektől.

Az énekesnő azt is elárulta, hogy tüneteit vényre írt gyógyszeres kezeléssel orvosolta, kriszaborol hatóanyagú krémet ajánlott neki az orvosa. A készítményt egyébként az FDA jóváhagyta, ám számos országban nem elérhető, így Magyarországon sem. A terápiát vörösfény-terápiával egészítette ki, mely a Cleveland Clinic szerint ígéretes, de nem bizonyítottan hatásos kezelésnek minősül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kristen Bell a CBD-re esküszik

Kristen Bellnél ugyancsak a gyermekkori ekcémás tünetek tértek vissza, miután betöltötte a 39. életévét. Ekkor azonban az egész testét vörös, viszkető kiütések borították. A fiatalkori panaszok a National Eczema Society (Nemzeti Ekcéma Társaság) véleménye szerint nem mindig szűnnek meg teljesen, esetenként sajnos kiújulhatnak. 

A színésznő sok gyógymódot kipróbált, ám egy CBD-alapú krémre esküszik. A hatóanyagról egy 2019-ben közzétett tanulmány csakugyan kiderítette, hogy a atópiás dermatitiszben szenvedők számára enyhülést hozhat. Az alkalmazását azonban minden esetben orvossal szükséges egyeztetni. Bell a hialuronsavas készítményeknek is nagy rajongója, a hidratálókrémekben is figyel a hatóanyagra.

Kelly Rowland és gyermeke is érintett

Kelly Rowland, a Destiny’s Child egykori énekesnője gyermeke születése után szembesült a betegséggel, ekkor alakult ki nála először atópiás dermatitisz, mely az orvosa szerint - Jessica Simpson esetéhez hasonlóan - a hormonális változásokból eredhetett. 

Az énekesnő akkor találta meg a legjobban ható megoldást, amikor legkisebb fiánál is előjött a betegség. Egy ismerős édesanya ajánlotta neki az emuolajat, és ez valóban enyhítette a tüneteiket. Az anyag egyébként az emumadár testén levő zsírrétegből olvasztott, szűrt zsírt jelenti. Bár erős mellékhatása hosszú távon sem ismert, jelenleg korlátozott mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az emuolaj valóban előnyösebb, hatékonyabb-e más olajoknál, így az elsődleges mindig a kezelőorvos tanácsa legyen!

Elle Fanning az Instán is megosztja a képeit

A színésznőként ismertté vált Elle Fanning akár az Instagramon is gond nélkül megosztja filter nélküli képeit ekcémás bőréről. A tünetek, főleg a vörösség gyakran a szemhéján jelentkezik, mely szintén az atópiás dermatitisszel járhat, de a belső könyökhajlatán és térdhajlatán is előfordul. 

Fanning igyekszik humorral közelíteni az állapothoz, és nem traumaként megélni azt, holott érintettként jól tudja, mennyi kellemetlenséggel jár számukra a betegség. Stresszhelyzetben és nagy hajtás esetén különösen erősen viszket a bőre, ezért olyankor gyakran vesz zabpehelyfürdőt, mely nyugtatja azt.

Ezt jelzi az ekcéma helye

Az ekcéma helye és a kiváltó oka is segíthet a megfelelő kezelés megtalálásában.

Sokat elárul, hol jelenik meg a testen az ekcéma: a kezelés sikere múlhat rajta

Az ekcéma helye és a kiváltó oka is segíthet a megfelelő kezelés megtalálásában.

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük