A túlzott tisztálkodás okozta betegségek
Szervezeted elsődleges védelmi vonala a bőr. Ha egészséges, számos betegségtől megóv, ám a túl sok fürdéssel lerombolhatod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a fürdés nem csak a kultúra, hanem a mindennapos higiénia és az egészség alapvető kelléktárába is beletartozik. Lehet, hogy hamarosan újra kell értelmeznünk a tisztálkodásról alkotott véleményünket?

Manapság a fürdés egyre károsabb. A sok mesterséges tusfürdő, valamint a szuper antibakteriális hatóanyagok ugyanis nagymértékben károsítják a bőr természetes savköpenyét, ami nemcsak a bőrbetegségeket teszi gyakoribbá, de a legapróbb fertőzésekkel szembeni védekezőképességet is csökkenti.

Hányszor, és mivel?

A legtöbben fintorogva mosolyognak egyes nyugati népek szokásain, akik hetente csak néhányszor állnak megtisztulás céljából az üdítő vízsugarak alá. Pedig ők járnak közelebb az egészséghez. Bár az intim higiénia elengedhetetlen, és szükségszerűn része kell, hogy legyen a mindennapos tisztálkodásnak, fürödnöd nem kell minden nap. A tusfürdők ugyanis bőröd természetes baktériumflóráját megtámadják, és a sűrű mosdással egyre jobban meggyengíted természetes védelmi vonalaidat.

Ha azonban nem mosod le magadról az összes baktériumot, kevesebbszer is lesz szükséged fürdésre, ugyanis a bőr természetes savköpenye a környezeti ártalmak okozta irritációtól is megvédhetnek. Egyáltalán nem egészségtelen tehát, és nem is kulturálatlan dolog, ha valaki csupán kétnaponta fürdik, sőt, kimondottan egészséges is lehet.

Betegségek

A gyakori tisztálkodás bizonyos betegségek kockázatát erőteljesen növeli. Vannak élősködők, melyek a nedves bőr közegét kimondottan kedvelik, ez ugyanis ideális számukra a szaporodáshoz, míg más bőrbántalmak a tusfürdők hatóanyagai miatt erőteljesen kiszáradt bőrön könnyebben jelentkeznek.


Gyakori betegségek

  • Ekcéma
  • Bőrgomba
  • Kiütés
  • Fertőzések

Ha bőröd száraz, lehetőség szerint kerüld a hosszadalmas fürdőzést! Ezesetben jobb, ha tisztálkodószerként természetes alapanyagokból készült, glicerines szappant használsz, ez ugyanis nem tér el bőröd kémhatásától. A tusfürdők általában lúgos kémhatásúak, ami hosszú távon ártalmas lehet bőröd természetes vegyértékére nézve. Ha ragaszkodsz ezekhez a termékekhez, akkor is jobb, ha ügyelsz az összetételre, és ha nem is bio, de legalább természetes anyagokból készült tisztálkodószereket választasz.

Az összetevők nem elég, hogy bőröd enyhén savas közegét módosítják, de akár rákkeltőek is lehetnek. A népszerű kozmetikumok ugyanis igen gyakran tartalmaznak kimondottan káros finomított kőolajszármazékokat, miközben tehát azt gondolnád, hogy tisztítod a bőrödet, csak még több mérgező anyagot juttatsz a szervezetedbe pórusaidon keresztül. Nem árt tehát tisztában lenni azzal, hogy mivel is mosakszol, ha pedig nem muszáj, ne rombold természetes pajzsodat!
 

Ha nagy hőségben csak azért fürdenél, hogy felfrissülj, ne használj feltétlenül tisztálkodószert! Öblítsd le testedet tiszta vízzel, és máris jobban érzed magad!

A baba bőre

Különösen ártalmas lehet a gyakori fürdetés csecsemőkorban. A legtöbb gyerekkori bőrbetegség, különösen a súlyos és fájdalmas gyerekkori ekcéma attól alakulhat ki, ha akár naponta többször is babasamponnal vagy tusfürdővel tisztítod a baba őrét. Az egészséges higiénia fenntartásához elegendő a kritikus területek rendszeres tisztítása, és csupán kétnaponta egy jó alapos fürdő, egyébként ha szükséges, tiszta vízben is mosdathatod a babát.

Ugyanígy, felnőtt korban is maximum napi egyszer fürödj tisztálkodószerekkel, nedves testedet pedig feltétlenül töröld jó alaposan szárazra, hogy elkerülhesd a gombás fertőzéseket!

Ezt is szeretjük