Diákhitel? Lakáshitel? Így befolyásolja az egészségedet huszonévesen
Már a huszonévesek vérnyomását is megemelik az adósságok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre csökken azoknak az embereknek a száma - világszerte és hazánkban egyaránt -, akiknek fizetésnapon ne jutna eszükbe hiteltartozásuk is.

A diákhitelnek köszönhetően sokan már a tanulóévek alatt adósságot halmoznak fel, így a tartozással járó nyomasztó érzés már a huszonévesek életét is megnehezíti. Ennek pedig egészségügyi következményei vannak.

Adósság = magas vérnyomás

A Northwestern Egyetem nemrégiben közzétett kutatási eredményeiből kiderül, hogy a hiteltartozás a fiatalok körében is a normálisnál magasabb diasztolés értékeket von maga után. Röviden: az adósság már a huszonéves korosztályban is magas vérnyomást eredményezhet.

Mit nevezünk magas vérnyomásnak?

A vérnyomás az az érték, mely jelzi, hogy a szív bal kamrájának összehúzódásakor eljut-e a kellő vérmennyiség a főverőerekbe. Egészséges, fiatal szervezet esetén a 120/80-as érték tekinthető normálisnak.

Az első szám a szisztolés nyomást mutatja - vagyis azt a nyomást, mely a kar fő artériájában alakul ki a szív összehúzódásakor -, a második értéket diasztolés vérnyomásnak hívják - ez a szívverések közötti szünetekben mérhető. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a kapott értékek tartósan 140/90 fölött vannak.

1,3%-os növekedés

Az Elizabeth Sweet professzor által vezetett kutatócsoport összesen 8400 24 és 32 év közötti fiatal felnőtt adatait elemezte. A kutatásban részt vevők egyötöde nyilatkozta, hogy akkor is adós maradna, ha minden vagyontárgyát eladná.

A vizsgálat szerint minél magasabb volt az adósság-vagyon hányados, annál jelentősebb volt a stressz és a depresszió kockázata, ugyanakkor annál magasabb diasztolés vérnyomásértékeket mutattak ki a kutatók. A jelentősebb adósságot felhalmozó fiatal felnőttek esetében 1,3%-os vérnyomás-emelkedést figyeltek meg.

Magas vérnyomás okozta problémák

Ahhoz, hogy megértsd, milyen komoly egészségügyi kockázatot jelent ez a szám, tudnod kell, hogy 2%-os emelkedés már 15%-kal növeli a stroke kockázatát. A magas vérnyomás olyan további egészségügyi problémák rizikóját növeli, mint a szívelégtelenség, az agyvérzés, a veseelégtelenség.

Ezt is szeretjük