Íme, a csuklás legegyszerűbb gyógymódja!
Neked eszedbe jutna?
Gondolnád, hogy testi kontaktussal is megszüntethető a csuklás?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a magzati korban is megfigyelhető a csuklás, és születésed után is számtalanszor szembesülhetsz a kellemetlen jelenséggel.

Bár a csuklás ártalmatlan, roppant bosszantó, így bizonyára mielőbb szeretnél búcsút inteni neki: az ismert módszereken túl most egy újat mutatunk be.

Így alakul ki a csuklás

A csuklás - latinul singultus - teljesen hétköznapi jelenség, melynek azonban jelenlegi ismereteink szerint nincs semmilyen egészségügyi szempontból lényeges szerepe. Néhány tudós úgy véli, hogy egy ősi reflex maradványa lehet, amely mára jelentőségét vesztette.

Valójában a hasüreget a mellüregtől elválasztó diafragma - magyarul: rekeszizom - akaratlan görcséről van szó, amely gyors belélegzést idéz elő. A csuklásra jellemző hangot a tüdőbe hirtelen áramló levegő hangrésen való keresztülpréselődése okozza.

A csuklást számos dolog kiválthatja, így például levegőnyelés, szénsavas vagy alkoholos italok, illetve nagy mennyiségű étel fogyasztása. Emellett okozhatják túl hideg vagy túl forró italok, valamint refluxbetegség vagy stressz is.

Bevált tippek csuklás ellen

A csuklás megszüntetésére irányuló módszerek többségében az a közös, hogy emelik a vérben a szén-dioxid-koncentrációját, illetve megpróbálják gátolni az agyban azokat az idegi ingerületeket, amelyek a csuklást okozzák. Ilyen például, amikor visszatartod a levegőt, papírzacskóba lélegzel, vagy valaki megcsiklandoz.

Öleléssel a csuklás ellen

Bizonyos esetekben azonban csődöt mondanak a jól bevált módszerek. Egy londoni nyugalmazott tanár, Ben Lamberton tíz napon át csuklott éjjel-nappal - írja a Daily Mail. Mint mondta, néha 15-20 percre abbamaradt a csuklás, ám azt követően mindig újra kezdődött. Hiába fordult orvoshoz, azt a választ kapta, hogy nem számít klinikai esetnek, majd megszűnik a panasz magától.

Végül a tizedik csuklással töltött napon sikerült orvosolni a problémát. Ben Lamberton lánya javaslatára gyógytornászhoz fordult, aki egy egészen egyszerű módszerrel mulasztotta el a csuklást. Leültette a férfit, majd a háta mögé lépett, és átölelte. Ezzel megtörte a rekeszizom reflexszerű összehúzódását - valószínűleg ahhoz hasonlóan, mint amikor valakit megijesztenek.

Ezt is szeretjük