Napi egy csésze köménytea szájszag és puffadás ellen
Így készítsd el!
A hétköznapi fűszernövény számos egészségügyi problémára megoldás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kömény legfontosabb alkalmazási területei már a kolostori orvoslásban is a teltségérzet, a puffadás, a görcsök és a hányásos panaszok megszüntetése voltak. Úgy tartották, hogy a kömény az ernyősvirágzatúak között a legerősebb emésztést fokozó növény - és a modern kutatások igazolták ezt a véleményt. Nézd meg, hogy készítheted el a köményteát!

A kömény hasznos vegyületei

Az ernyősvirágzatúak - Apiaceae - családjába tartozó kömény Közép-Európában honos. Bár gyakran található vadon is, orvosi célra termesztik például Németországban, Lengyelországban és Hollandiában.

A gyógyászatban alkalmazott köménytermés legfontosabb hatóanyaga az illóolaj, mely 60%-ig karvonból áll. Ennek köszönhetően bélfertőtlenítő, gomba- és baktériumölő hatása is van. Egyéb anyagai - mint a szénhidrátok, monoterpének és flavonoidok - azonban szinte semmi többet nem adnak a kömény gyógyhatásához.

Az illóolaj serkenti a gyomorsav kiválasztását, és megszünteti a gyomor és a belek puffadását, görcseit. Végül az epefolyadék kiválasztását is fokozza.

Gyógyító köménytea szájszag és puffadás ellen

Ha friss leheletről van szó, talán az első, ami eszedbe jut, a borsmenta. Pedig számos más növény is üdítően hat a kellemetlen szájszagra. A köménytea mind leheletfrissítésre, mind puffadás, illetve a görcsös gyomor- és bélpanaszok kezelésére kiválóan alkalmas.

Így készítsd el!

A köménytermést közvetlenül a felhasználás előtt morzsold szét, hogy az illóolaj vízben oldódhasson. Egy-két teáskanál köménytermést törj össze mozsárban, majd önts rá egy csésze forrásban lévő vizet. Tíz percig hagyd állni lefedve, majd szűrd le.

Köményes szájvíz leheletfrissítésre

A köménytea mellet kipróbálhatod a köményes szájvizet is. Ha te magad szeretnéd elkészíteni, íme, egy egyszerű recept. Mindössze egy szál petrezselyemzöldre, 2 dl forró vízre és körülbelül egy teáskanál őrölt köményre lesz szükséged. Keverd össze az egészet, és gargarizálj vele naponta kétszer.

Cikkünk az Athenaeum Kiadó Kis kolostori patika című könyve segítségével készült.

Kedveled a kömény aromáját?

Ezt is szeretjük