Új rákgyógyszer a piacon?

A szakértő véleménye a csökkentett deutériumtartalmú vízről

Olvasd el a dr. Somlyai Gábor biológussal készült interjút!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben jelent meg a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak közös tudományos közleménye a Nutrition and Cancer című rangos nemzetközi folyóiratban, mely a táplálkozás daganatos betegségek kialakulásában és megelőzésében játszott szerepét vizsgáló kutatások eredményeit közli.

Dr. Somlyai Gábor biológus

Ebből az alkalomból kérdeztük dr. Somlyai Gábor biológust a deutériummegvonás kutatásának legújabb eredményeiről, a gyógyszerfejlesztés aktuális állásáról.

- Legújabb tudományos közleményükben a deutériummegvonás hatását vizsgálták a tüdődaganatos betegek várható túlélésére. Mit mutatnak a statisztikai elemzések, milyen eredményeket sikerült elérni az önök által kifejlesztett eljárással?

- A daganatos betegségek okozta halálesetek száma folyamatosan emelkedik világszerte, az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ra elérheti az évi 12 milliót.

A tüdődaganat a férfiak körében a leggyakoribb, nők esetében a második leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés. Bár a daganatellenes terápiák folyamatosan fejlődnek, a tüdődaganatos betegek túlélési esélyei még mindig nem kielégítőek.

Magyarországon a teljes tüdődaganatos populációt tekintve a férfiak várható túlélése 7,5 hónap, nők esetében 11,3 hónap volt 2002 és 2005 között.

Ezért is fontos, hogy a tudomány új terápiás stratégiákat keressen, fordítson ezeken a kedvezőtlen trendeken, javítson a rövid túlélési időkön.

- Milyen eredményekről tudnak beszámolni tüdőrák esetében?

- A tanulmányunkban közölt eredmények szerint a csökkentett deutériumtartalmú vizet - DDW - fogyasztó betegek várható túlélése a korábban említett adatokkal szemben 25,8 hónap volt a férfiak és 74,1 hónap a nők körében, a teljes populációt tekintve 33,7 hónap. Agyi áttétes tüdőrák esetében a várható túlélés általában 19-27 hónapig terjed, tanulmányunkban ez 31,1 hónap volt mindkét nem esetében. A DDW alkalmazásával tehát többszörözhető volt a tüdődaganatos betegek várható túlélése a DDW-t nem fogyasztó betegekhez képest.

- Mit tapasztaltak más tumorfajták esetében, értek-e el sikereket egyéb daganattípusok kezelésében is?

- Hasonlóan jó eredményeket értünk el több más tumortípus esetében is, így például az emlő- és prosztatadaganatok kezelésében. A legújabb cikkünkben ismertetett molekuláris biológiai vizsgálatok is azt igazolják, hogy a DDW gátolja azoknak a géneknek a működését, amelyek kapcsolódnak a betegség kialakulásához. Mivel molekuláris szint alatt tudunk beleavatkozni a sejtosztódás szabályozási folyamatába, ezért az eljárás többféle tumortípus eredményes kezelését teheti lehetővé.

- Milyen további vizsgálatokat terveznek a közeljövőben?

- Jelenleg folynak az egyeztetések az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársaival arról az új klinikai vizsgálatról, amelyet krónikus limfoid leukémiás betegek bevonásával tervezünk lefolytatni. Reményeink szerint a nemzetközi elvárásoknak megfelelő fázis II. vizsgálat is visszaigazolja majd az elmúlt két évtized tudományos eredményeit, amit a hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben elismer, hogy a deutériummegvonás elvére épülő kezelés áttörést hozhat a daganatterápiában, az eljárás alkalmazásával többszörözhető lesz a jelenlegi konvencionális kezelések hatékonysága.

Ha szeretnél többet tudni a módszerről, kattints a hyd.hu-ra! Amennyiben további publikációkat olvasnál a deutériummegvonás hatásaitól, kattints ide!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Forrás: Z. Gyöngyi, F. Budán, I. Szabó, I. Ember, I. Kiss, K. Krempels, I. Somlyai, G. Somlyai (2013) Deuterium Depleted Water Effects on Survival of Lung Cancer Patients and Expression of Kras and Bcl2 Genes in Mouse Lung. Nutrition and Cancer: An International Journal, 65:2, 240-246

Ezt is szeretjük