4 évvel rövidíti meg az életedet a rejtélyes vírus
Kutatók szerint
Külföldi tudósok szerint a citomegalovírus hatása jóval komolyabb, mint korábban hitték.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A herpeszvírusok népes családjának egyik tagja a rózsahimlőt okozó vírussal szoros rokonságban álló citomegalovírus. A kórokozó elterjedtségének aránya 50-80% a fejlett országokban: vagyis az emberek több mint fele hordozza.

A citomegalovírusról ezidáig úgy tudtuk, hogy egészséges emberre ártalmatlan, veszélyt csak újszülöttek, illetve legyengült immunrendszerű emberek esetében okoz. A Birminghami Egyetem kutatása szerint sokkal komolyabb veszélyt jelent az emberre, mint azt korábban hitték: évekkel rövidíti meg az életet.

Így rövidíti meg négy évvel az életed a citomegalovírus

A Birminghami Egyetem immunológusa, Paul Moss csaknem két évtizeden át követte nyomon a 65 év feletti embereknél a citomegalovírus szervezetre gyakorolt hatásait.

A vizsgált alanyok 70%-a hordozta a kórokozót, esetükben a várható élettartam négy évvel rövidebbnek bizonyult. Körükben nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, általános erőnlétük rosszabb volt és gyorsabb volt a szellemi hanyatlás is.

Fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben

A kutatások során arra jöttek rá a szakemberek, hogy a szervezetben jelen lévő vírus dolgozik még akkor is, ha ennek nincsenek jelei. A citomegalovírus fogékonyabbá teszi a szervezetet különböző fertőzésekkel – például influenzával – szemben.

Ennek oka a vírus sajátos működésében keresendő. Míg például a bárányhimlőt okozó Varicella simplex vírust a szervezet felismeri és az ellene fellépni képes T-limfocitáknak csak egy bizonyos körét mozgósítja – melyek legyőzik a kórokozót és megakadályozzák a későbbi fertőzést –, addig a citomegalovírus esetében másképp működik az immunreakció.

Rejtőzködő vírus

Ez a kórokozó – más herpeszvírusokhoz hasonlóan – évekig, évtizedekig rejtőzködik a szervezetben, anélkül, hogy komolyabb tüneteket okozna. Ám az idő múlásával szép lassan nem csupán a T-limfociták egy bizonyos körét mozgósítja, hanem a teljes immunrendszert. Ennek következtében a szervezet ellenállóképessége meggyengül és fogékonyabb lesz más fertőzésekkel szemben: akár egy egyszerű influenzavírus is halált okozhat.

Van ellenszer a citomegalovírussal szemben?

A Birminghami Egyetem kutatói már kísérleteznek egy – más herpeszvírusok esetén is sikeresen alkalmazott – szerrel. A vizsgálatok során a citomegalovírussal fertőzött kísérleti egerek között alacsonyabb volt az influenza okozta halálozás száma. A humán kísérletek még hátravannak, de a kutatást vezető Paul Moss bíztatónak érzi az eddig eredményeket, és bízik abban, hogy a 65 év feletti emberek esetében is hasonló eredményre jutnak majd.

Ezt is szeretjük