10 tünet, ami veszélyes gyulladásra utal: itt jelentkezik a fájdalom

Ha itt jelentkezik a fájdalom, az veszélyes gyulladásra utal, aminek elengedhetetlen feltárni az okát a sikeres kezelés végett.

GettyImages-1302689728
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orr és a szemek közötti területen, a szemzugban jelentkező fájdalom is jelezheti a rostasejtgyulladást.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok állhatnak a betegség hátterében, és hogyan előzhető meg a tünetek kiújulása.

A belső szemzug fájdalma

Az orrmelléküregek belső felületét orrnyálkahártya borítja. A nyálkahártya folyamatosan váladékot termel, melynek célja az orrüregbe bejutó pollenek, szennyeződések, porok és kórokozók megkötése. Azonban ha valami miatt az orrmelléküregek gyulladása alakul ki, az orrnyálkahártya megduzzad, és a termelődő váladék nem tud eltávozni. Ez a rostasejtekben pangáshoz vezet, ami ideális feltételeket teremt a kórokozók elszaporodásához.

GettyImages-178564036

Jellemző tünetek

- A rostasejtek gyulladása jellegzetes tüneteket okoz az orr és a szemek közötti területen, mint például az orr felőli szemzugban jelentkező fájdalom, teltségérzet és nyomásérzet. A betegek gyakran tapasztalnak orrdugulást, orrfolyást, valamint féloldali duzzanatot és vörösséget az orr felőli szemzugban - sorolja a betegség tüneteit dr. Holpert Valéria. A szaglásromlás vagy hiánya is jellemző lehet, valamint a levertség, horkolás is előfordulhat.

A rostasejt gyulladás lehet akut, rövid idejű, de akár hosszabb távon is fennállhat. Ha panaszok jelentkeznek, mindenképpen javasolt orvosi vizsgálatot kérni, mert kezelés nélkül a gyulladás más orrmelléküregekre is átterjedhet, és a tünetek romolhatnak. A következő esetekben kérjük sürgősen szakember segítségét: erős fájdalom a fej vagy az arc területén, kezdeti javulás után a tünetek visszaesése, tíz napon túl sem javuló panaszok, 3-4 napon át tartó magas láz, ami a tüneteket kíséri.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kiváltó októl függ a kezelés

A rostasejtgyulladás kezelése függ a kiváltó októl. A kezelés fontos része az orrjáratok átjárhatóságának biztosítása, hogy az orrváladék szabadon távozhasson, és a pangás megszűnjön. Erre orrnyálkahártya-lohasztó orrspray javasolt.

Ha a gyulladás allergiás eredetű, akkor allergiavizsgálatra is sor kerülhet, és az orvos antihisztamint, valamint szteroidorrspray-t is felírhat. Kiegészítő kezelésként tengervizes orrspray-t és orrmosást érdemes bevetni. Fájdalomcsillapító gyógyszerekkel és a fájó terület melegítésével, például infralámpával is javulás érhető el. Ha a gyulladás bakteriális eredetű, akkor a kezelőorvos antibiotikumot írhat fel.

GettyImages-470880542

Ha valaki krónikus rostasejtgyulladásban szenved, annak ajánlott az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat, mivel a betegség kiújulására addig lehet számítani, amíg a kiváltó okot, mint például a légúti allergiát vagy az orrpolipot, nem kezelik.

A szem látványos tünetei egyéb betegséget is jelezhetnek

Mire utalhat a vizenyős vagy a sárgás szem? Nyolc tünet, ami megmutatja, ha baj van a szervezetben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük