Mennyire biztonságos a Balaton vize? Szakértők a füredi fertőzésről
Mennyi ideig életképes a fertőzést okozó vírus a Balaton vizében. Kell aggódnod?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az országos tisztifőorvos szerint feltételezhetően emberi ürülékből származó calici vírus okozhatta a Magyar Úszás Napján, Balatonfüreden történt megbetegedéseket.

Dr. Paller Judit - országos tiszti főorvos

Paller Judit hangsúlyozva, az ügy vizsgálata egyelőre nem zárult le, így pontosan nem tudni a fertőzés forrását. Továbbra is elképzelhető, hogy a vírus egy, a versenyre már megbetegedve érkező részvevőtől, illetve valamilyen illegális szennyvízforrásból származik.

Fertőzés a Magyar Úszás Napján

A június 21-i Magyar Úszás Napja keretében rendezett balatonfüredi nyíltvízi úszó-Európa Kupa, illetve a csaknem 3500 amatőr és profi sportoló részvételével megtartott Samsung Olimpiai Úszófesztivál után többen megbetegedtek. Az olimpiai bajnok Risztov Éva mellett a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.

Nem kell tartanod a fertőzéstől

Az országos tisztifőorvos kiemelte, a Balatonon korábban tapasztalt halpusztulás jelenlegi feltételezésük alapján nem hozható összefüggésbe az esettel, ahogy más tóparti megbetegedések sem. Paller Judit aláhúzta, a Balaton vize továbbra is kiváló, a hasonló vírusok ugyanis csak nagyon lokalizáltan és rendkívül kis mértékben életképesek a nyílt vízben.

Paller Judit a hasonló esetek elkerülése érdekében többször felhívta a figyelmet a személyes higiénia fontosságára és arra, hogy a megbetegedés tüneteit észlelők kerüljék a közösségeket és próbálják megakadályozni a vírusok terjedését.

Tihany-Szántód térségében ívóvíz-minőségű

Bár a 2014-es Balaton-átúszás tervezett július 5-i időpontját július 12-re tették át, ennek oka a szeles időjárás. Kiváló a Balaton vízminősége a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség csütörtöki, az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint.

A hatóság az újabb, szombati mikrobiológiai vizsgálatokra hivatkozva azt közölte, a tó vize még az ivóvíz-minősítésnek is megfelel. A szakemberek a vízmintákat Tihany-Szántód térségében vették. Jelezték azt is, hogy a mikrobiológiai vizsgálatok semmilyen szennyeződésre utaló jelet nem mutattak ki, az E. coli és az Enterococcus értéke továbbra is nulla. A tó vize kiváló, megegyezik az ilyenkor szokásossal - írták.

A Földművelésügyi Minisztérium június 28-án adott tájékoztatást arról, hogy az egyik hírportálon megjelent fénykép miatt a felügyelőség szakemberei Tihany és Szántód között több ponton mintát vettek a Balatonból. A portál egy olvasói fotót közölt, melyen a vélekedés szerint vízen úszó szennyeződés látható.

Kék hullám minősítés

A szakemberek szerint tehát a Balaton vízminőségével nincs baj - a füredi fertőzést kis területre lokalizálódó vírusok okozták. Ezt bizonyítja, hogy idén 27 balatoni és egy velencei-tavi strand, továbbá négy balatoni kikötő nyerte el a Balatoni Szövetség által koordinált Kék hullám minősítést. Az elbírálás szempontjai között szerepelt a szolgáltatások színvonala, a fürdőhelyek kijelölése, a vízminőség, a vízi mentés, az elsősegélynyújtó hely megléte, a hulladékgyűjtés és -tárolás, a sportolási, szórakozási lehetőségek, játszóterek, a panaszkezelés módja és az esélyegyenlőség biztosítása a mozgáskorlátozottak számára.

Kik kapták 2014-ben?

Az írásos felsorolás szerint az idén Kék hullám minősítést kapott a keszthelyi Helikon strand, városi strand és Libás strand, a balatonberényi községi strand, a badacsonytomaji városi és Badacsony strand, a balatonszemesi Berzsenyi strand, a balatonfenyvesi központi és Csalogány strand, a vonyarcvashegyi Lido strand, a gyenesdiási Diási játékstrand, a balatonfüredi Esterházy és Kisfaludy strand, a csopaki, a balatonakali és az alsóörsi községi strand, a zánkai községi és Erzsébet strand, a révfülöp Császtai és Szigeti strand, a balatongyöröki községi strand, a zamárdi nagystrand, a siófoki nagystrand és Hotel Móló strand, a balatonföldvári Keleti strand, a balatonmáriafürdői központi strand, a balatonboglári Platán strand, valamint a Velencei-tavi Gárdony Sport Beach.

A kikötők közül a balatongyöröki Csónak kikötő, a Balaton Hajózási Zrt. szigligeti és balatonboglári kikötője, valamint a zánkai Erzsébet kikötő szerepel a listán.

Az első fotó: MTI/Bruzák Noémi.

Ezt is szeretjük