A drog önbizalmat ad, az alkohol felszabadít: a függőségek kialakulása mögött ott a kemény trauma

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns volt Szily Nóra beszélgetőpartnere a Femina Szókimondó videósorozatának hatodik részében.

Bajzáth Sándor és Szily Nóra beszélgetése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az addiktológiai konzultáns szerint minden személyiségtípusnak megvan a maga függősége: a férfiakra az alkoholizmus, a drogfüggőség vagy a szerencsejáték jellemző inkább, míg a nőknél az étkezési zavarok, gyógyszer- vagy társfüggés fordul elő gyakrabban. 

Adódik a kérdés, mi váltja ki mindezt? Miért nyúl valaki illegális vagy legális szerekhez, miért menekül újabb és újabb párkapcsolatba, miért próbál vigaszt keresni egy nyerőgép előtt? Szily Nóra és beszélgetőpartnere, Bajzáth Sándor többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ együtt a Femina Szókimondó videósorozatában.

Bajzáth Sándor érintett a témában. 15 éven keresztül volt keményen drogfogyasztó, húsz éve tiszta, tíz esztendeje segíti a hozzá fordulókat a leszokásban. 

Szókimondó beszélgetés a függőségekről

A függőség nem egyik napról a másikra alakul ki. Nagyon sok eset mélyén ott lappang egy családi tragédia vagy egy olyan trauma, ami elől menekül az illető. Mindenkinek megvan a maga keresztje.

A szerhasználat vagy az alkoholfogyasztás sok esetben a legegyszerűbb stratégiának bizonyul az élet akadályainak leküzdésében. De mi történik, ha belekerültünk az önpusztító spirálba, hogyan lehet felállni a lejtő aljáról? 

Ezt is szeretjük