Nők, akik megérdemlik: nézd meg, kik kapták idén az Aranyanyu Díjat

November 25-én egy gála keretén belül átadták a hét díjazottnak a pénzjutalommal járó elismerést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

40 éve szülész-nőgyógyászként dolgozó szakorvosnő; meseregényeket író, sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató magyartanár; daganatos betegekkel foglalkozó, magát folyamatosan képző szakápoló - három nő, abból a hétből, akik átvehették az idén első alkalommal kiosztott Richter Aranyanyu Díjat.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője

A november 25-én átadott elismerést és a vele járó 200 ezer forintos pénzjutalmat pedagógus, orvosnő és egészségügyi szakdolgozó kategóriában ítélték oda olyan nőknek, akik munkája nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés - mely a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa írónak köszönhetően jött létre - célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Kategóriánként öt Aranyanyu került a döntőbe, közülük közönségszavazás és öttagú zsűri választotta ki a díjazottakat. A Femina.hu weboldalon zajló szavazáson két hét alatt 73 ezer voks érkezett a díjra jelölt, köztünk élő hősnőkre.

Megmozdult az ország

A jelölési időszak egy hónapja alatt megmozdult az egész ország, hiszen minden szegletéből - összesen 110 városból és településről - érkeztek jelölések. Több mint 400-an küldték el ajánlásukat, melyek alapján kategóriánként öt döntős - tehát összesen 15 - Aranyanyut választottak ki a díj alapítói.

Közülük végül részben közönségszavazás, részben pedig az öttagú zsűri - Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó; Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző; Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője; valamint Rácz Zsuzsa író - javaslatai alapján dőlt el, kik lesznek a díjazottak.

Mindemellett pedig a kezdeményezés médiatámogatója, a Femina.hu is felajánlott egy szintén 200 ezer forinttal járó különdíjat, így összesen heten vehették át 2011-ben az első alkalommal kiosztott Aranyanyu Díjat.

Rengetegen szavaztak

A Femina.hu weboldalon zajló kéthetes szavazáson november 9. és 20. között 73 ezer voks érkezett a díjra jelölt, hétköznapi hősnőkre.

Rácz Zsuzsa író

A pedagógus kategória jelöltjeire csaknem 23 ezer, az egészségügyi szakdolgozó kategóriában több mint 28 ezer, az öt döntős orvosnőre pedig közel 22 ezer voksot adtak le az olvasók.

Akik elsőként vehették át a Richter Aranyanyu Díjat

Szabóné Rozgonyi Krisztina

A közönségdíjat pedagógus kategóriában Szabóné Rozgonyi Krisztina budapesti óvónő vehette át. A háromgyermekes családanya fiáról 2007-ben kiderült, hogy leukémiás. Krisztina éjjel-nappal támogatta fiát a gyógyulásában és tartotta
a lelket egész családjában, miközben a teljes embert kívánó hivatásában is képes volt helytállni. Az óvónőnek és tűzoltóként dolgozó férjének két gyermekükért is aggódniuk kellett, mert a beteg fiú őssejtdonora a húga volt.

Bartos Enikő

Ugyanebben a kategóriában a zsűri Bartos Enikő magyartanárnak ítélte oda az Aranyanyu Díjat, aki sajátos nevelési igényű gyerekeket tanít a főváros XVIII. kerületében. Emellett Hinda Vichi néven regényeket ír - eddig három kötete jelent meg Meselovagok címmel. Nevéhez kötődik a Meselovagok Irodalmi Verseny is, amely minden olyan gyermeknek szól, aki más prózaíró és szavaló megmérettetésen nem tudna részt venni. Bartos Enikő egyedül neveli örökbefogadott kislányát.

Dr. Berényi Marienne

Orvosnő kategóriában a nagyközönség választása Dr. Berényi Marienne osztályvezető főorvosnőre esett, aki a fővárosi Szent Margit Kórház fejlődésneurológiai osztályát vezeti, amely egyedülálló az egész országban. Nincs még egy ilyen speciális csapat, mely ezzel a területtel foglalkozik. Elsősorban terhesség alatt, szülés és születés közben, korai születés utáni időszakban kialakuló idegrendszeri problémák korai diagnosztizálását és kezelését végzik.

Dr. Roykó Mária

A zsűri döntése alapján Dr. Roykó Mária kapta a kategória másik díját. A szülész-nőgyógyász főorvos 40 éve van a pályán: 1971 óta ugyanabban az intézményben, a tatabányai Szent Borbála Kórházban dolgozik. A nőgyógyászati osztály jelölte a díjra, mert szerintük generációk, rengeteg kismama és újszülött köszönheti a doktornőnek az életet és az egészséget.

Scheig Viktória

Az egészségügyi szakdolgozó kategóriában a 25 éves Scheig Viktória kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A pécsi Gyermekklinika neuropszichiátriai osztályán dolgozó nővér epilepsziás, depressziós, anorexiás, mentális zavarokkal küzdő és öngyilkosságot megkísérlő gyermekekkel foglalkozik. A díjra az egyik tinédzser korú, súlyos betegségekből felgyógyult egykori páciense jelölte.

Szűcs Gáborné

A zsűri értékelése szerint a kategória másik Aranyanyu Díját a Bársonyoson
élő Szűcs Gáborné szakápoló érdemelte ki, aki daganatos betegek kezelésével, gondozásával foglalkozik a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Szegény családból származik, ezért csak felnőttként tudott tanulni, de mindig is az egészségügyben szeretett volna dolgozni. Folyamatosan tovább képezte magát, és kitartásával elérte álmát.

Simon Csilla

A Femina Különdíjat a Pilisen élő Simon Csilla vehette át. Az asszony a fővárosi Jászberényi úti idősotthon dolgozója, különösen fontos és szép feladatnak tartja az idősek ápolását. Többgenerációs családban nőtt fel, nagyszülei nevelték, innen táplálkozik az idősek felé irányuló szeretete is. A négygyermekes családanya álma, hogy saját idősotthont alapítson.

- A Richter mint nőgyógyászatban meghatározó cég kiemelt figyelmet fordít olyan programok támogatására, melyek értékesek a nők számára. Úgy gondoljuk, hogy az Aranyanyu Díj egy ilyen kezdeményezés, hiánypótló a hétköznapi küzdelmeiket folytató, a környezetükért áldozatos módon tenni akaró nők számára. Ezzel a díjjal mi nekik szeretnénk erkölcsi és anyagi elismerést nyújtani - hangsúlyozta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője a díjátadó gálán.

- Az Aranyanyu Díj kiosztása igazi örömünnep, hiszen olyan nőket jutalmazhatunk, akik hivatásukban és családi életükben is valódi hősök. Nagyon örülök, hogy a nagyközönség segítségével megtaláltuk őket, alkalmunk van bemutatni, és méltóképpen elismerni az Aranyanyukat. Példájukból rengeteg erőt tudok meríteni, és szívem szerint mind a 223 jelöltnek odaadnám a díjat. Bebizonyosodott az - amiről eddig sem volt kétségem -, hogy a magyar nők szuperhősök - fűzte hozzá Rácz Zsuzsa író.

Ezt is szeretjük