Így használd az aloe verát csalánkiütés és rovarcsípés ellen!

A bőrnyugtató, gyulladásgátló hatású aloe vera segít a csípéseken és egyéb bőrpanaszokon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A modern gyógyászatban a szintetikus készítmények sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, holott rengeteg olyan külső sérülés, betegség fordul elő, ahol felesleges gyógyszert alkalmazni.

Szerencsére az elmúlt évtized során egyre több orvos és természetgyógyász fedezte fel, mire is képesek az olyan növények, mint az aloe vera.

Az aloe vera ereje

Az aloe misztikus képessége már a levelek tulajdonságaiban is tükröződni látszik: védekezés és gyógyulás. A levél peremén található tüskék és a keserű ízű antranoidok a levél belsejében távol tartják a növényevő állatokat. Ha maga a levél megsérül, a seb a legrövidebb időn belül összezárul a benne lévő géltől.

Hasonló elv szerint szolgálja a növény az emberi sebek gyógyulását is: lezárja őket, és serkenti a szervezet saját védekező erőit. Alkalmazási területe igen sokrétű: sérülésekre és égésekre első osztályú szer, ezen kívül segít rovarcsípések, bőrbetegségek vagy a szájüreg gyulladásai esetén, ahogy a bőrt és a hajat is ápolja.

Legfontosabb összetevői

  • Antranoidok: hashajtó hatásuk van, ezért tilos az aloe vera-tartalmú élelmiszerekben és kozmetikumokban való felhasználásuk.
  • Mono- és poliszacharidok: olyan szénhidrátok, amelyek a levél belsejében elraktározott vízzel gélt alkotnak, valamint a gyógynövény nyálkahártya-regeneráló hatásáért felelősek.
  • Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek
  • Enzimek, amelyek biokémiai reakciókat indítanak a szervezet anyagcseréjében.
  • Esszenciális és nem esszenciális aminosavak: a fehérjék alapvető építőanyagai.

Aloe vera vásárlása

Szerencsére ma már szinte bármelyik nagyobb bevásárlóközpontban, virágboltban vagy kertészetben beszerezhetsz aloe verát. A vásárlás során vizsgáld meg, hogy a talajjal érintkező részén van-e rothadásra utaló nyom.
Az nem gond, ha néhány magasabban lévő levélen látszik némi szárazság, vagy a végek vannak elszíneződve. A lényeg, hogy ha egyszerre több levél fonnyad és ráncosodik, akkor az a gyökérzet problémájára utal. Az aloe vera kifejezetten igénytelen élőlény, nincs vele sok gond, ezért elég kéthetente kevés vízzel meglocsolnod, és a lakás egyik enyhén napos pontjában elhelyezned.

Így használd csalánkiütés és rovarcsípés ellen

A bőrre gyakorolt jótékony hatásai közül kiemelkedő a hidratáló, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonsága. A nyári hónapokban gyakran előforduló rovarcsípés vagy csalánkiütés ellen igazán hatékony természetes szer lehet az aloe vera.

Felesleges tehát komoly pénzeket kiadnod olyan kozmetikumokra és krémekre, melyek tele vannak tartósítószerekkel, és a tényleges gyógynövénytartalmuk elenyésző. Válaszd az aloe verát, amelynek összetevői 100%-ban ismeretesek, és külsőleg használva nem okozhatnak semmilyen problémát.

Kullancsok

A nyári hónapokban nemcsak a szúnyogok, a kullancsok is okozhatnak kellemetlen perceket. Tudd meg, mit tehetsz ellenük.

A növényből nyert zselé

Ha már beszerezted az aloe verát, és csalánkiütést vagy szúnyogcsípést szeretnél kezelni vele, nincs más dolgod, mint levágni a levelét a tövében. Egy vágódeszkán késsel távolítsd el a levél két szélét, majd mindkét oldaláról fejtsd le a zöld réteget. A végén csak a belső, fehéresen áttetsző zselének kell maradnia. Ezt a zselét nagyobb darabokra vágva tedd egy tálkába, és botmixerrel pürésítsd. A pépen képződött hab gyorsan le fog ülni, és a végén egy kissé folyós zselét kapsz. Ezt tedd bele egy sötét falú üvegbe - hűtőben tárolva két hétig tökéletesen eláll.

A vörös és viszkető bőrfelületre mindig csak kisebb mennyiséget tegyél közvetlenül, ennél többet nem tud beszívni a felület. Érdemes naponta két-három alkalommal kezelned a sérült részt, és ha lehet, hagyd szabadon utána pár percig.

Ezt is szeretjük