Mértékkel szabad fogyasztani sokak kedvenc gyümölcsét – Vesekövet is okozhat
Többféle vitamint és ásványi anyagokat, rostokat tartalmaz, mégsem szabad túlzásba esni a fogyasztásakor.
Sokak kedvence az áfonya, nem véletlenül, hiszen sokféle ételt lehet készíteni belőle, ráadásul nyersen is nagyon finom ez a kissé fanyar ízű gyümölcs. A benne lévő értékes vitaminok, rostok és más összetevők nagymértékben hozzájárulnak az egészség fenntartásához.
Az áfonya hatásai
Az áfonyából egy csészényi adag fedezi a napi C-vitamin-szükséglet 24 százalékát, emellett A-, B-, E-, K-vitaminokat, vasat, kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort, mangánt, cinket, rezet, folsavat, béta-karotint, kolint és rostokat is tartalmaz. A kalóriatartalma mindössze 84 kcal, ez 100 gramm mennyiségnél ennyi, tehát ha harminc deka nyers gyümölcsöt elfogyaszt valaki, még mindig csak 254 kalóriát vitt be a szervezetébe.
Az áfonyának többféle egészségvédő hatása is van, a fogyasztásával egyensúlyban tartható a vérnyomás, a vércukorszint és a koleszterinszint, emellett az agyi funkciókra és az öregedési folyamatokra is jótékony hatást gyakorol. Egy dologra azonban érdemes figyelni a fogyasztásakor, ugyanis a túlzott mennyiségben való bevitelének több kockázata is van.
Puffadás
Az áfonyában lévő jelentős mértékű rost bevitelével egyrészt ez a gyümölcs alkalmas arra, hogy támogassa az emésztést, viszont a túlzott fogyasztása ugyanezen tulajdonságának köszönhetően puffadást és hasmenést okozhat. Akinél ezek a tünetek jelentkeznek a rostok fogyasztásakor, azoknak érdemes sok vizet inniuk, és csökkenteniük a rostok bevitelét.
Vérrögképződés
Az áfonya sok K-vitamint tartalmaz, ami növelheti a vérrögképződés kockázatát, ha valaki véralvadásgátló gyógyszereket szed. A K-vitamin a véralvadás szabályozásában és a csontsűrűség fenntartásában is szerepet játszó vitamin, ezért azoknak, akik véralvadásgátlókat szednek, figyelniük kell a szervezetükben lévő K-vitamin szinten tartására. Ha hirtelen túl sok vagy túl kevés lesz a K-vitamin a szervezetükben, az fokozhatja a vérrögképződést vagy a vérzést.
Fogak elszíneződése
Az áfonya – sok más élelmiszerhez hasonlóan, mint a kávé, a tea vagy a bor – hatására a fogak el tudnak színeződni. Ennek elkerülése érdekében ajánlott a fogmosás az áfonya fogyasztását követően, ami megakadályozhatja, vagy csökkentheti a problémát.
Hipoglikémia
A cukorbetegeknek adott vércukorszint-csökkentő gyógyszerek mellett szintén nem árt odafigyelni az áfonyafogyasztás mértékére. Az áfonyának ugyanis a vércukorszint csökkentésében is szerepe van, ami a túlzott fogyasztással a gyógyszeres kezelést is befolyásolhatja, bár ezzel kapcsolatban érdemes a kezelőorvossal konzultálni.
Allergiás reakciók
Az áfonyában lévő szalicilát is kiválthat allergiás reakciókat. Ez az anyag az aszpirin hatóanyaga, akik érzékenyek rá, azoknál fokozottabban kell ügyelni erre. Különösen az áfonyalé tartalmaz sok szalicilátot, mely érzékenység vagy intolerancia esetén hányingert, hányást, puffadást, refluxot, kiütéseket, orrfolyást, fejfájást is okozhat. Súlyosabb esetekben légzési nehézségek jelentkezhetnek, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni.
Vesekő
Az áfonyában lévő oxaláttartalom fokozhatja a kalcium-oxalát vesekő kialakulását, ezért különösen azoknak, akiknél korábban ilyen vesekövet diagnosztizáltak, érdemes odafigyelve fogyasztani nem csak az áfonyát, hanem más oxalátot tartalmazó élelmiszereket is.
Csökkenti a vérnyomást és nagyon jót tesz az agynak ez az aprócska gyümölcs: 8 finom smoothie áfonyával
Az áfonya nemcsak egészséges, hanem változatos módokon felhasználható, így könnyedén beilleszthető a mindennapi étrendbe.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)