Fizikai fájdalommal jár, és a házasságot is tönkreteheti?
Tények és tévhitek a szégyellt betegségről
Mentálisan is nehezen viselhető.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A pikkelysömör - pszoriázis - az immunrendszer és a bőr sejtjeinek veleszületett, öröklött eltérései és külső provokáló tényezők együttes hatására alakul ki. Az immunrendszer egyes elemei fokozottan működnek, gyulladást indítanak el és tartanak fenn a bőrben, mely gyulladás következtében a bőr sejtjei erőteljesen osztódnak.

Dr. Tóth Ágoston, a Lilly Hungária Kft. szenior orvos tanácsadója elmondta, hogy a betegség nemcsak fizikai fájdalmakkal járhat, de mentálisan is nagyon nehezen viselhető. A legújabb kutatás eredményeit felhasználva a jövőben hatékonyabban lehet azokra a fókuszpontokra koncentrálni, amelyek döntő befolyással lehetnek a betegek életminőségének javítására.

A pikkelysömörrel kapcsolatos kutatás eredmények

Az indianapolisi székhelyű Lilly gyógyszergyár közzétette annak a nemzetközi kutatásnak az első eredményeit, amelyet a pszoriázissal élő páciensek körében végeztek. A Közelebb egymáshoz elnevezésű felmérésben tíz ország betegei vettek részt, az eredmények pedig minden korábbinál részletesebb leírást adnak a problémával való együttélésről.

Szó esett arról, hogy milyen tényezők befolyásolják a terápiás együttműködést, milyen az egyes betegek elégedettsége a kezeléssel kapcsolatosan, illetve miként változtatta meg a pikkelysömör az érintettek életét és személyes kapcsolatait.

A legrosszabb a társadalmi előítélet

A betegség lélektani hatásait elemezve riasztó a tény, hogy a pikkelysömörrel érintettek 45%-a szerint partnerkapcsolatuk vagy házasságuk negatívan változott a betegség kialakulása óta. A válaszadók több mint fele pedig a mindennapi életminősége jelentős romlásáról számolt be.

Hiába tehát az együttműködési hajlandóság a terápiás kezeléssel kapcsolatban, ha mentális problémákat okozhat az a tény, ahogyan a társadalom a betegséghez és a beteghez hozzááll. Az első és legfontosabb lépés, hogy az érintett ne szégyellje a problémáját, mert csak így lehet teljesen feltérképezni a bajt, és hatékony gyógymódot alkalmazni.

A pszoriázis kellemetlen tünetei

A bőr sejtjeinek gyors szaporodása következtében nem megfelelő a sejtek érése és szaruképzése, így jönnek létre a gyulladt és hámló kiütések a betegek testén. A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait, kezelésük időigénye és kellemetlen. Súlyos ízületi és körömtünetek is kísérhetik a bőr érintettségét. A genetikai faktorokon kívül számos környezeti tényező van, ami provokálhatja a klinikai tünetek kialakulását.

Ilyen provokáló tényező a stressz, a téli hideg idő, a bőrt érő fizikai trauma és a napégés. Előidézhetik továbbá fertőzések, gyógyszerallergiás reakció, bizonyos gyógyszerek szedése, az alkohol, a hormonális hatások, az elhízás és egyes anyagcsere-betegségek is. Magyarországon mintegy kétszázezren szenvednek ebben a betegségben.

Nem ritka betegség, és nem is fertőz

Tudomásul kell venni, hogy a pikkelysömör és súlyosabb válfaja, az ízületi gyulladással párosuló psoriasis arthritis a népesség jelentős részét érintő megbetegedés. Világszerte mintegy 125 millió beteget tartanak nyilván, és szinte bizonyosan előfordul mindenki környezetében. Ezért fontos a megértő megközelítés, a lehető legrosszabb ugyanis a betegek számára a megbélyegző társadalmi kirekesztés.

Ez azonban sok esetben tudatlanságból fakad, épp ezért fontos a széleskörű tájékoztató kampány, melynek fontos része kell, hogy legyen annak tudatosítása is, hogy a pikkelysömör egyáltalán, semmilyen formában nem fertőző betegség.

Ezt is szeretjük