5 zsírfaló nyári zöldség

Edd soványra magadat!

A nyár nemcsak gyümölcsökben, de friss, ropogós zöldségekben is bővelkedik, melyek a fogyásban is segítenek. Íme, a legjobbak!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Zöldségek nélkül nem létezik egészséges fogyókúra. A következők a legjobbak közé tartoznak. Fogyaszd őket bátran!

Sárgarépa

Nyáron különösen fontos a sárgarépa-fogyasztás, hiszen a benne található béta-karotin nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy bőröd felkészüljön az erős napsütésre, de ropogós narancssárga zöldségünk emellett is számos jótékony hatással rendelkezik.

A népi gyógyászat hosszú ideje használja például immunerősítésre, illetve a máj, a szem, az epe és a bőr betegségeinek kezelésére. Rengeteg C-, A-, D-, B- és K-vitamin található benne, emellett nagymennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot és krómot. Antioxidánsainak köszönhetően jelentős szerepe van a rákos betegségek megelőzésében, továbbá gyorsítja az anyagcserét, méregtelenít, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és gátolja a káros anyagok felszívódását. A sárgarépa mindemellett nagymennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, aminek köszönhetően salaktalanít, és segíti emésztésed működését.

Paradicsom

A paradicsom egész évben elérhető, azonban az import zöldség vitamin- és ásványianyag-tartalmát össze sem lehet hasonlítani azzal, amikor a lédús zöldséget a hazai kertekben érleli sötétpirosra a nap. A rendkívül sokoldalú paradicsom az egyik legegészségesebb és legjelentősebb zöldségünk, antioxidáns-tartalmának - likopin - köszönhetően többek közt óriási szerepe van a rákos betegségek megelőzésében. Kiváló immunerősítő, emellett segíti a szervezet fejlődését, a sejtek anyagcseréjét, az izmok erősödését és a máj regenerálódását is. Nagyon gazdag A-, C- és E-vitaminban, méregtelenít, tisztítja a vért, gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, oxálsav-tartalma révén pedig jelentős mértékben segíti az emésztést. Nem utolsósorban pedig könnyen emészthető, felhasználása rendkívül változatos, és csak igen kevés kalóriát tartalmaz.

20 extra hatékony zsírégető zöldség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Spenót

A finom és zsenge nyári spenót kiváló alapanyaga a friss salátáknak, emellett egészségre gyakorolt hatása miatt is az egyik legértékesebb zöldségünk. Jelentős mennyiségű vas, kalcium, flavonoid, A-, B-, E- és C-vitamin található benne, valamint olyan gazdag K-vitaminban, hogy képes fedezni a napi szükséglet 460%-át.

Oxálsav-tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést és az anyagcserét, a B-vitaminok pedig - melyek a nyers zöldségben találhatóak meg - nagymértékben növelik az elfogyasztott táplálék felszívódását, többek közt gyorsítják szervezeted szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. Rosttartalma szintén serkenti az anyagcserét, mindemellett idegnyugtató, szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet, csökkenti a fáradtságérzetet és a vérzékenységet, megerősíti az immunrendszert, serkenti a veseműködést, antibakteriális hatású, nem utolsósorban pedig, 10 dekánként csak 20 kalóriát tartalmaz.

Uborka

Az Ázsiából származó uborkát már az ókorban is ismerték, sőt, az ókori Egyiptomban például áldozatként ajánlották fel az isteneknek, és az is előfordult, hogy a fáraók sírjában helyezték el, mint túlvilági eledelt. Az uborka - bár sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, illetve C-vitamint is tartalmaz - elsősorban magas víz- és rosttartalma miatt előnyös a fogyókúrázóknak. Vízhajtó hatású, emellett kalóriaszegény és könnyen emészthető, nyugtatja a beleket, serkenti az anyagcserét, illetve segítségével már akkor is elkerülheted az éhséget, ha csak hűsítő nyári italként fogyasztod.

Fogyasztása jó hatással van a légzőszervekre, az uborka leve továbbá kiválóan alkalmazható a gyulladások kezelésére, mind belsőleg, mind külsőleg, így például hatékony ellenszere lehet a napégésnek és a különféle rovarok - például méh - okozta csípéseknek.

15 egészséges diéta a tartós fogyásért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cukkini

A hosszúkás, sötétzöld cukkíni Észak-Itáliában látta meg a napvilágot a tök és az uborka gyermekeként - erre utal az olasz zucca, vagyis tök jelentése is -, de a 15. századtól kezdve Európa, illetve a világ más tájain is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A tápanyagokban igen gazdag zöldség bővelkedik K-vitaminban és rostokban, ezenkívül valódi C-vitamin-bomba, illetve rengeteg B-vitamint tartalmaz, melynek köszönhetően gyorsítja az emésztést és a tápanyagok lebontását.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A vitaminok főként a cukkíni héja alatt találhatóak, így felhasználás előtt nem érdemes meghámozni, elég, ha alaposan megmosod. A cukkíni rendkívül változatos elkészítési módokat kínál: a fiatal zöldséget teheted salátába, használhatod köretként, grillezve, szószok és levesek alapanyagaként, de akár pörköltet is főzhetsz belőle. Bárhogy is készíted el, maga a cukkíni könnyen emészthető, és rendkívül kalóriaszegény - egy csésze csak 17 kalóriát tartalmaz -, így bármilyen fogyókúrának - például a cukorbeteg étrendnek is - hatékony kiegészítője lehet.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük