3 gyakori hiba, ami nem kívánt terhességhez vezet
Óvszer használata mellett is!
Az óvszerben maradt levegő csak egy a szokásos hibák közül.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az óvszer 98%-os biztonságot nyújt a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek ellen. A maximális védelmet azonban csak akkor élvezheted, ha a használati utasításon szereplő összes pontnak eleget teszel.

Talán azt gondolod, hogy felnőtt emberként mindent tudsz a gumi óvszerről, ám egy nemrégiben végzett külföldi tanulmány meglepően magas hibaszázalékra mutatott rá az eszköz használatát illetően. A Kinsey Intézet óvszerkutatási csoportja - Condom Use Research Team - 50, 1995 és 2011 között a témában megjelent tudományos cikket tett közzé, illetve vetette össze eredményeiket.

Három gyakori hiba 14 ország szokásai alapján

A kutatás során összesen 14 ország óvszerhasználati szokásait vetették össze - bár a legtöbb tanulmányt Kanadában, az Amerikai Egyesült Állapokban és Nagy-Britanniában végezték.

A vizsgálatokban az óvszerhasználók széles skálája képviseltette magát: monogám házaspároktól kezdve a prostituáltakig. Az eredmény számos olyan gyakori hibára mutatott rá, mely növeli a teherbeesés vagy nemi betegségek kockázatát - óvszerhasználat mellett is.

Elmaradt ellenőrzés

Amennyiben a szavatossági idő lejárt vagy a csomagolás sérült, az óvszert nem szabad felhasználni. Ennek ellenére a tanulmány szerint a férfiak 74,5%-a és a nők 82,7%-a egyáltalán nem ellenőrzi használat előtt, hogy sérült-e az óvszer.

Levegő az óvszerben

A gumi óvszer használati utasításán szerepel, hogy felhelyezés során az óvszer végén lévő spermazsákot össze kell szorítani, hogy ne maradjon alatta levegő, ellenkező esetben ugyanis nagyobb a szakadás veszélye. A Kinsey Intézet tanulmánya szerint azonban mind a férfiak, mind a nők körülbelül 50%-a feledkezik meg erről a mozzanatról.

Túl késő

Az óvszert még a behatolás előtt kell a hímvesszőre húzni - ezzel elvben mindenki tisztában van. A vizsgálat szerint azonban a megkérdezett használók több mint 17%-a a gyakorlatban nem így cselekszik. Sokan gondolják úgy, hogy végső soron elegendő, ha az ejakuláció alatt biztosít védelmet az óvszer. Problémát jelenthez azonban a korai magömlés, illetve az a tény, hogy már az ejakulációt megelőzően - az úgynevezett előváladékból - is kerülhetnek a spermiumok a hüvelybe.

Te mivel védekezel a nem kívánt terhesség ellen?

Ezt is szeretjük