3 életmentő dolog, amit meg kell tenned mérgezés esetén

Mérgező anyagot nyelt le valaki a családban? Esetleg maró hatásút? Cselekedj gyorsan és tudatosan!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Méregnek tekinthető minden olyan anyag, mely a szervezetbe bejutva ártalmas akár hosszú távon, akár azonnal. Az anyag koncentrációjától, adagjától és a hatás időtartamától függően a mérgezés lehet akut vagy krónikus. Cikkünkben most sorra vesszük, mi a teendő a tápcsatornán keresztül történő mérgezés esetén - különösen maró anyag lenyelésekor.

Mérgezés a tápcsatornán keresztül

A tápcsatorna azt a teljes útvonalat jelenti, amelyen keresztül az emésztendő ételt feldolgozzuk. Ide tartozik a szájüreg, a garat, a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél. Alább néhány fontosabb mérget látsz, amely a tápcsatornán keresztül juthat a szervezetbe.

Gyakori méreganyagok

 • Szennyezett víz.
 • Rosszul konzervált étel.
 • Háztartási tisztítószerek.
 • Mérgek - rovarirtók, patkányméreg.
 • Növényi mérgek - gombák, növények.
 • Gyógyszerek - túladagolás, lejárt gyógyszerek.

A mérgezés három fázisa

Ha valaki lenyeli a mérget, három tüneti fázison megy keresztül attól függően, hogy a lenyelt méreg hol tart a szervezetben. Az első fázisban a méreg még a bélcsatornában van, hasi fájdalmat, hányingert, hányást és hasmenést okoz.

A második fázisban már felszívódott az emésztőrendszerből, bejutott a véráramba, lázat, általános rossz közérzetet, bőrkiütést és verejtékezést okoz. A harmadik fázisban a méreg már elérte az idegrendszert, tudatzavart, homályos látást és görcsrohamot okoz.

A leggyakoribb mérgező anyagok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mikor szabad hánytatni?

Nagyon fontos megelőzni a méreg felszívódását a bélcsatornából, ennek legjobb módszere a hánytatás. Ezt a méreg lenyelése után három órán belül meg kell tenni. A hánytatás leggyakoribb módja, hogy ujjat a lehető legmélyebbre kell lenyomni a torokba. További módszer a hányás előidézésére a nagy mennyiségű sós víz itatása. Ha biztos vagy benne, hogy a mérgezett nem fehérítőszert, marószódát vagy más maró hatású anyagot nyelt le, akkor meg kell hánytatni.

Amikor tilos hánytatni

 • Ha megégett az áldozat ajka vagy a száj belseje.
 • Ha az áldozat eszméletlen, illetve görcsrohama volt.
 • Ha a méreg lenyelése óta két óránál hosszabb idő telt el.
 • Ha arra utaló jeleket látsz, hogy a mérgezett maró szert vagy terpentint nyelt le.
 • Ha az áldozat leheletén kerozin, illetve gázolaj vagy származékainak szaga érződik.

3 legfontosabb teendő maró anyag lenyelésekor

Ne hánytass!

Általános szabály maró anyag lenyelésekor, hogy nem szabad hánytatni a beteget. A leggyakoribb lúgos kémhatású mérgező anyagok: fehérítő, hipó, Domestos. A savas kémhatású tisztítószerek közül pedig vízkőoldó lehet különösen veszélyes.

Semlegesítés

Semlegesítsd a savat enyhe lúgokkal, például tejjel vagy sok vízzel. Soha ne adj lúgos anyagot - például nátrium-bikarbonátot - savmérgezettnek, mert a két anyag reakciójakor bőségesen képződnek gázok, ami hányást, de akár gyomorrepedést is okozhat.

Semlegesítsd a lúgot úgy, hogy híg ecetsavat, borecetet - egy rész borecet tíz rész vízhez -, citromlevet, hígított tejet vagy vízbe kevert tojásfehérjét - két felvert tojásfehérje körülbelül fél liter vízben - itatsz a mérgezettel.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Irány a kórház!

Vidd a mérgezettet a sürgősségi osztályra, vagy hívd ki a mentőket. A kórházban vagy a mentőknek mond el, hogy pontosan mit ivott, mekkora mennyiségben, és te mit próbáltál tenni a mérgezés ellen.

Cikkünk megírásában az Alexandra Kiadó Elsősegély című könyve segített.

Előfordult már mérgezéses baleset az otthonodban?

Ezt is szeretjük