Ingyenes vagy támogatott kezelések listája

Ami neked is jár

Számtalan támogatást igényelhetsz az Országos Egészségügyi Pénztártól. Ismerd meg őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Azzal mindenki tisztában van, hogy bizonyos gyógyszereket támogat az OEP - Országos Egészségbiztosítási Pénztár -, így olcsóbban juthatsz hozzájuk, amennyiben magyar állampolgárságú vagy, és rendelkezel TB-kártyával. Azt azonban már kevesen tudják, hogy nem kizárólag gyógyszerekre igényelhető a támogatás, hanem jó néhány gyógyászati segédeszközre, illetve bizonyos szolgáltatásokra is. Az alábbiakban három kevésbé köztudomású támogatással ismerkedhetsz meg.

Tudtad?
2009 áprilisától megváltozott jó néhány gyógyszer ára, bizonyos készítményeket egyáltalán nem támogatnak ezután, de bőven akad olyan is, melynek csökkent az ára - átlagosan 2,26%-kal. Az általános, eddig 85%-os támogatás 80%-ra csökkent. Ez elsősorban a vérnyomás-, a gyomorsav- és a koleszterin-csökkentőket érinti, valamint a kevésbé erős allergiagyógyszereket.

Lubickolás a gyógyfürdőben, masszázs, gyógytorna

Nem kell feltétlenül idősnek lenned ahhoz, hogy reumatikus fájdalmak gyötörjenek: a folyamatos, ülőhelyzetben végzett munka, a görnyedés a számítógép előtt már fiatalkorban káros hatással lehet az egészségedre, és mozgásszervi problémákat okozhat.

Bár a többség azt gondolja, hogy csak nagymamáink igényelhetik, valójában bárkit beutalhat a reumatológus szakorvos évente két alkalommal, 4x15 kezelésre. Ehhez először a háziorvosodtól kell kérned egy beutalót a szakorvoshoz, aki vényre írja fel a kezeléseket.

Ezeket az OEP támogatja, az egyetlen megkötés, hogy a kezeléseket a vény kiállításától számított harminc napon belül el kell kezdened. Az igénybe vehető kezelések körébe tartozik többek között a gyógyvizes medencék használata, az iszappakolás, a víz alatti csoportos gyógytorna és az orvosi gyógymasszázs is.

Gyógykezelés külföldön - még az útiköltséget is állják

Bár ez a támogatás nem jár mindenkinek minden alkalommal, bizonyos esetekben az OEP a segítségedre siet. Így például, ha olyan betegségben szenvedsz, mely kizárólag külföldön kezelhető, esetleg speciális műtétre vársz - melyet határainkon túl tudnak csak elvégezni -, ugyanakkor anyagi korlátaid nem teszik lehetővé, hogy magad fizesd ki a kezelés vagy műtét árát, igényelhetsz OEP-támogatást. Arról azonban, hogy a támogatás pontosan milyen mértékű, szakmai bizottság határoz - figyelembe véve egészségi állapotodat és pénzügyi lehetőségeidet.

Mindemellett támogathatják az útiköltségedet is, valamint, ha az orvosilag indokolt, akár egy kísérő költségeit is állják. Az utazást követően harminc napon belül kell bemutatnod a külföldön kapott zárójelentésedet és a számlákat az OEP-nek, amivel igazolod az ott elvégzett beavatkozások és vizsgálatok megtörténtét.

Tudtad?
A külföldi gyógykezelés kategóriájába tartozik az az eset is, ha esetleg külföldi tartózkodásod során szorulsz valamilyen ellátásra. Ha az Európai Unión belül munkavállalóként tartózkodsz külföldön, vagy esetleg ott tanulsz, az OEP azokat az ellátásokat téríti meg neked, melyeket az adott ország egészségbiztosítása is térítésmentesen biztosít állampolgárainak. Ha az EU határain kívül szorulsz segítségre, akkor járó- és fekvőbeteg-ellátást, szülészeti ellátást és egyéb terhességhez kapcsolódó kezeléseket, valamint fogászati ellátást támogat az OEP.

Új orr OEP-támogatással?

Bármilyen meglepő, bizonyos plasztikai műtétekre is igényelhető támogatás az OEP-től. Természetesen nem arról van szó, hogy, ha elégedetlen vagy magaddal, máris kés alá feküdhetsz ingyen - a csupán esztétikai szempontok alapján végzett műtéteket ugyanis nem támogatják. Azonban, ha funkcionális korrekcióról van szó, vagyis az egészséged szempontjából volna lényeges a műtét elvégzése - legyen szó akár fizikai vagy pszichés problémáról -, bátran fordulj az OEP-hez.

A támogatott műtétek közé tartoznak például a hasplasztikák, a túlságosan nagyméretű mellek kisebbítése - melyek hátfájást, gerincproblémát okozhatnak. Ezenkívül az összes olyan korrekció költségeit is támogatják, mely esetleges fejlődési rendellenességeket kezel, ezáltal pszichológiai hatással is bír - vagyis megoldást jelent az önértékelési zavarokra. A szülés után megváltozott test is sokaknak okoz problémát, a terhességi csíkok, a hatalmas súlygyarapodás és a gyors súlyveszteség maradandóan roncsolhatja a szöveteket. Ilyen esetekben, illetve a mellek szoptatásból fakadó jelentős méreteltérése esetében kérheted az OEP segítségét.

Tudtad?
OEP-támogatást csak az állami kórházakban kérhetsz, vagyis a magánklinikákat hiába keresed fel, ha TB-hozzájárulással végeztetnél plasztikai műtétet. Az ország területén több olyan állami intézmény is található, melyben végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat, érdemes tehát alaposan utánajárnod a lehetőségeidnek, ha rászántad magad a műtétre.
Ezt is szeretjük