Magyarország harmada-negyede cigarettázik: induljunk el az ártalomcsökkentés útján

A dohányzás komoly társadalmi probléma, de képesek vagyunk legyőzni. Elmondjuk, hogyan!

Dohányzásmentes Világnap
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2022. május 31. napja a Dohányzásmentes Világnap, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta rendezik meg ezt az eseményt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás káros hatásaira. De miért is jelent a dohányzás ekkora mértékű globális problémát?

1 milliárdan a Földön, 2 millióan Magyarországon

Az első ok a számokban rejlik: a világon több mint 1 milliárdan dohányoznak, Magyarországon több, mint 2 millióan. Ez a tendencia pedig az előrejelzések szerint a jövőben sem változik számottevően. A dohányzók száma nagyon magas. Gondoljunk csak bele: a hazánkban lévő több mint 2 millió dohányos azt jelenti, hogy körülbelül minden harmadik-negyedik ember cigarettázik. Ez önmagában is magas szám, de a cigarettafüst a dohányzók környezetében tartózkodók egészségére is káros hatással van, így joggal mondhatjuk, hogy a dohányzás egy mindenkit érintő, globális probléma. A KSH 2019-es adatai szerint Magyarországon a férfiak 27,7 %-a, míg a nők 22,3%-a dohányzik.

A dohányzás minden formája káros, ezért aki nem dohányzik, az semmiképpen se kezdje el! Aki pedig cigarettázik, minél hamarabb számoljon fel ezzel a káros szenvedéllyel, hiszen hosszú távon kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek teljes és végleges elhagyásával csökkenthetőek 100%-ban a dohányzás ártalmai! A függőségtől nehéz megszabadulni, ezért aki elhatározta, azt ebben minden eszközzel támogatni kell. A nikotin ugyanis erős függőséget okozó anyag. A Mississippi Egyetem tanulmánya* szerint a leszokással egyedül próbálkozók 3-4%-a, a segítséget igénybe vevők 5-8%-a tud végleg lemondani a cigarettáról. Ezért mindenben támogatni kell azt, aki le szeretne szokni a dohányzásról. A cigarettázás az ismert betegségek mellett számos olyan negatív esztétikai hatással is járt, mint a bőr korai ráncosodása, a kellemetlen lehelet és a fogak besárgulása. Ráadásul a dohányfüst beivódik a ruhánkba, a hajunkba, a bőrünkbe, így amint belépünk egy szobába, mindenki érezni fogja rajtunk a cigaretta szagát.

2022 pm femina-03 (1)

(*Forrás: Payne, T.J. and Gaughf, N,W. (2008). Intensive Treatment of the tobacco dependent patient: A certifiaction program for tobacco treament specialists. Univ. Of Mississippi Medical Center.)

De miért is káros a dohányzás a szervezetünkre?

Kiderült, hogy nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért. A dohányfüstben található több ezer vegyi anyag közül 93-ról állapította meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ilyen a cigaretta égése során felszabaduló szén-monoxid, továbbá a cianid, az ólom és a formaldehid. Ezek a vegyi anyagok a cigarettafüst tüdőbe történő belégzésével bejutnak be a véráramba és csökkentik az oxigénellátottságat, ezáltal növelik többek között a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a nikotin se veszélytelen, nikotin is káros az egészségre: hiszen megemeli például a szívfrekvenciát és a vérnyomást, valamint függőséget okoz.

93 pm

Aki leteszi a cigarettát, nagyon gyorsan tapasztalhatja a kedvező élettani hatásokat: 20 perc múlva normalizálódik a vérnyomás és a pulzusszám, javul a vérkeringés; 8 óra elteltével a vér oxigénszintje normalizálódik, csökken a szívinfarktus kockázata, 1 nap múlva pedig a tüdő is tisztulni kezd. 3 hónap múlva a köhögés, zihálás és a légzési nehézségek is csökkennek, javul a tüdőkapacitás, 1 év múlva a felére csökken a dohányosokat érintő szívroham kockázata. 15 dohánymentes év után pedig a dohányzás okozta egészségügyi kockázatok teljesen elmúlnak.

A dohányzás azonban nemcsak a saját és környezetünk egészségét károsítja, hanem Földet is szennyezi. Ma már nem tehetjük meg, hogy nem figyelünk oda azokra a tevékenységeinkre, amelyek környezetszennyezőek. Talán elsőre nem a cigarettázás jut eszünkbe e témakörben, de tény, hogy a cigaretta- és dohánytermékek előállítása fokozottan környezetkárosító, hiszen évente átlagosan 59 millió tonna műanyag keletkezik ez által, a dohánytermesztés pedig évente 84 millió tonna szén-dioxiddal azonos mértékű káros anyagot termel. A cigarettacsikk 10-12 év alatt bomlik le, és egyetlen csikk akár 1000 liter vizet is képes beszennyezni, ami most, amikor a víz óriási kinccsé kezd válni a Földön, beláthatatlan mértékű károkozás az emberiség számára.

Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mind a saját, mind a körülöttünk lévő emberek egészségének védelme, mind pedig a környezet megóvása érdekében az a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem dohányzunk.

Mit tegyenek azok a felnőtt dohányosok, akik az ismert kockázatok ellenére sem hagyják abba a dohányzást?

Tájékozódhatnak! Ma már léteznek olyan füst és égés nélkül működő alternatívák, amelyek lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Ilyen például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia, melyekben közös, hogy használatuk során nincs égés, így nem keletkezik füst sem, ezért a hagyományos dohánytermékeknél akár 70-95 %-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. A károsanyag-kibocsátás csökkenésének mértéke és az egészségkárosító hatás mértéke közötti összefüggésre vonatkozóan azonban jelenleg még nem állnak rendelkezésre pontos információk, mivel ennek megállapításához hosszútávú kutatások szükségesek. Azonban ezen technológiák célja nem a leszokás támogatása, hanem az ártalomcsökkentés azon felnőtt dohányosok számára, akik az ismert egészségügyi kockázatok ellenére sem hagyják abba a cigarettázást, erre mutatott rá állásfoglalásában a brit állami egészségügyi hatóság (PHE). Fontos kiemelni, hogy ezen füstmentes alternatívák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely erősen addiktív hatású anyag, emellett megemeli a vérnyomást és a pulzust.

2022 pm femina-04 (1)

A Dohányzásmentes Világnap tehát azt a célt szolgálja, hogy minél több ember ismerje fel a dohányzás káros hatásait és tegye le a cigarettát mielőbb. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a dohányzás minden formája káros, a saját és környezetünk egészsége, továbbá a Föld védelme érdekében is egyértelműen az a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotintartalmú terméket.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Ezt is szeretjük