Hasznos tipp az szja-visszatérítés felhasználására: a gyermeked jövőjét alapozhatod meg vele

Közel kétmillió szülő bankszámlájára érkezett pénz február közepén az szja-adóvisszatérítésnek köszönhetően, amit okosan felhasználva a családok meg is alapozhatják gyermekeik jövőjét.

Hasznos tipp az szja-visszatérítés felhasználására: a gyermeked jövőjét alapozhatod meg vele
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az Allianz  Hungária Zrt.  támogatta.

A Pénzügyminisztérium adatai alapján 600 milliárd forintot kaptak vissza a magyar családok adóvisszatérítés formájában. A kétmillió szülő jelentős része már februárban örülhetett a pénznek, ha viszont valaki esetleg elfelejtett időben nyilatkozni, és a NAV sem látta az adatait, az az adóbevallásában kérhette az szja-visszatérítést, így a közeljövőben kapja majd meg az összeget: a jogosult családok fele 400 ezer forintot meghaladó összegre, 16 százalékuk 800 ezer forintnál is többre számíthat.

A kivételes támogatás sok család pénzügyi helyzetén javíthat érezhetően, a felmérések szerint pedig a pénz jelentős részének már meg is van a helye: a 600 milliárd forint durván 50%-át elköltenék a családok, a másik felét befektetnék.

Van helye a pénznek

A pandémia komolyan rányomta a bélyegét az elmúlt két évünkre, sok háztartásban okozott váratlan kiadásokat, csökkentette a bevételeket. Rengetegen álltak át az otthoni munkavégzésre, és rövid időn belül realizálták, hogy bizony a konyhaasztalnál ülve nem olyan kényelmes a munka. Egy megfelelő munkasarok kialakítása viszont nem egyszerű, és főleg nem olcsó, így bizonyára megannyi helyen lakásfelújításra, eszközbeszerzésre fordítják majd a most visszakapott összeget.

Fontos tudni, hogy nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem a gyedet, őstermelői és ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is, az ekhósok és a katások is számíthatnak pénzre.

Sok családban a járványhelyzet miatt elmaradt családi pihenést, nyári vakációt finanszírozzák majd a visszaadóból, de akadnak olyanok is, akik a tartozásaik csökkentésére fordítják a visszakapott összeget, előtörlesztik a hiteleiket.

Vannak, akik jótékony célokra fordítják a most visszakapott pénz egy részét vagy egészét. Az önzetlen segítségnyújtásra rég volt ekkora szükség, mint most, amikor a szomszédunkban egy kegyetlen háború dúl, és százezrek kénytelenek elhagyni az otthonaikat.

Tévhitek, kipukkant lufik

Amikor befektetésről beszélünk, a laikusoknak általában olyan hagyományos invesztálási formák jutnak eszébe, mint az ingatlan vagy épp az arany. Bár már évszázadokkal ezelőtt is megérte ezekbe fektetni a spórolt pénzünket, egyáltalán nem biztos, hogy a 21. században is ezek tartják legjobban az értéküket. Az aranyról például sokakban az a kép él, hogy egy végtelenül biztonságos befektetés, ami értékálló, véd az infláció ellen, hiszen egy fizikai dologról van szó.

shutterstock 1920438125

A valóság azonban nem feltétlenül ez: a 2008-as világgazdasági válság után például nagyon magas volt az arany árfolyama, de amint véget ért a pánikvásárlás, azonnal bezuhant. A nemesfém árfolyama néhány év alatt akár 50 százalékot is változhat, és akár évtizedeken keresztül is termelhet veszteséget. Míg más befektetési formák, például az ingatlan vagy a részvény folyamatosan termelnek bevételt, az arany egyáltalán nem ilyen.

Fejenként legfeljebb 809 ezer forintos visszaadóra lehetnek jogosultak a szülők, így akár egy komolyabb összeg is érkezhet a számlánkra, ahhoz azonban még így is kevés, hogy önmagában ingatlanba fektessük, főleg most, hogy a hazai ingatlanpiaci árak évek óta egyre magasabbra rúgnak. Az ingatlanpiachoz köthető az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági buboréka is: azt nevezzük így, amikor egy pénzügyi eszköz vagy nyersanyag ára olyan szintre emelkedik, amely messze meghaladja a valódi értékét. Amikor ez kiderül, vagy beindul egy természetesen negatív korrekció, a lufi vagy buborék kipukkad. Ezek közül akad olyan, amit könnyebb felismerni, és olyan is, ami hosszú éveken keresztül rejtve marad. Az egyik első pénzügyi válságot például a holland tulipán okozta az 1630-as években, amikor rövid idő alatt a virágok ára hússzorosára emelkedett, egyetlen tulipánhagyma árából akár házat is lehetett venni, mielőtt a lufi kidurrant, és a virág ára 99 százalékot zuhant.

Volatilis új piacok

Pénzügyi szakember legyen a talpán, aki lépést tud tartani a folyamatosan változó piacokkal, megújuló lehetőségekkel. Az elmúlt évek legdivatosabb befektetési formái egyértelműen a technológiai startupok és óriáscégek (mint az Apple vagy a Tesla) és a kriptovaluták voltak. A decentralizált pénzügyi rendszert ígérő virtuális pénzek és a rájuk telepedő szolgáltatások, virtuális javak értéke azonban egyik pillanatról a másikra hatalmasat változhat akár pozitív, akár negatív irányba, így még a legnagyobb kriptovaluták, mint a bitcoin sem tekinthetők alacsony kockázatú vagy kockázatmentes befektetésnek.

A Tesla vállalat értéke tavaly ugyan átlépte az egybillió (1 000 000 000 000) dollárt, a részvényárfolyam továbbra is egyik pillanatról a másikra megváltozhat annak függvényében, hogy az adott napon a céget alapító, kissé szeleburdi Elon Musk posztol-e egy viccesnek szánt, de milliókat megbántó képet a közösségi oldalára.

Biztosítsd a saját és gyermekeid jövőjét

Mivel az szja-visszatérítés a gyermekes szülőknek jár, remek lehetőség arra, hogy elindíts egy olyan megtakarítást, amivel hosszabb időszakra, akár a tanulmányai teljes ideje alatt támogathatod a csemetét. A befektetési célú életbiztosítás az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, hiszen a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is nyújthat, ami különösképp felértékelődött az elmúlt évek történéseit, mindennapi bizonytalanságát látva és átélve.

shutterstock 431846191

A visszaadó életbiztosításba történő befektetése segít felkészülni a kisebb-nagyobb kiadással járó vagy épp váratlan eseményekre, így azok nem rengetik meg a családi költségvetést. A megtakarítási célt nemcsak egy főre szóló biztosítási védelemmel egészíthetjük ki, de a család több tagját is bevonhatjuk egy szerződésbe.

Ha mindig is szeretted volna anyagilag segíteni a gyermeked életkezdését, de eddig nem volt meg hozzá a megfelelő fedezet, az szja-visszatérítés ideális alkalom, hogy elindíts egy ilyen jellegű megtakarítást. A népszerű Babakötvénnyel szemben azért lehet ideális választás a befektetési célú életbiztosítás, mert míg a Start-számláról csak a gyermek 18. életévének betöltése után lehet kérni a kifizetést, addig a megtakarításból pénzkivonás igényelhető, és szükség esetén az életbiztosítás a tartam alatt bármikor megszüntethető visszavásárlással.

Lehetőségünk van egyszeri díjfizetésű, megtakarítási célú szerződést kötni, ebben az esetben az egyszeri díj befizetését követően további díjfizetési kötelezettségünk nincs. A rendszeres díjfizetésű termékekben viszont hűségbónuszokat is jóváírhat a biztosító, így érdemes legalább 14-15 éves megtakarítási időszakkal kalkulálni. Az ilyen szerződéseket már havi 12 ezer forintos összegtől megköthetjük.

A befektetési célú életbiztosítás ideális választás lehet azok számára is, akik egyáltalán nem értenek a pénzügyekhez, nem akarják napi szinten figyelni az árfolyamokat, de szeretnék biztonságban tudni a megtakarításukat. Az Allianz Hungária Zrt. kínálatában vannak céldátum eszközalapok, amelyeket a megtakarítás egy előre maghatározott időpontban történő igénybevételére optimalizáltak, így az ügyfél további, a befektetéssel kapcsolatos rendelkezésére nincs szükség. A kockázatot csökkenthetjük akár a Hozamfigyelő szolgáltatás igénybevételével, vagy egy alacsony kockázatú eszközalap választásával is.

A biztosító az eszközalapok napi árfolyamát természetesen közzéteszi a weboldalán, emellett, ha valaki szeretné, nyomon követheti a szerződését az ügyfélportálon keresztül, és akár rendelkezéseket is indíthat a befektetés összetételének módosítására.

Mire figyeljek szerződéskötéskor?

Érdemes körültekintően felmérni, hogy milyen összeget tudunk rendszeresen megtakarítani, a rendszeres díjat hosszú távon milyen arányban tervezzük megosztani a befektetési és biztosítási cél között. Figyelembe kell venni, hogy a biztosítási védelem fedezete (költsége) évről évre emelkedik (a biztosított életkorának előrehaladtával), amely a megtakarításra kerülő összeget csökkenti. Fontos, hogy az első évben a biztosítási védelem összetétele nem módosítható, ezt követően azonban van lehetőség bővíteni vagy szűkíteni a biztosítási fedezetet. A befektetés összetétele, az eszközalap-választás a tartam alatt bármikor megváltoztatható.

Az szja-visszatérítés remek lehetőséget biztosít, hogy megtakarítással alapozd meg gyermeked jövőjét. A visszaadót életbiztosításba fektetve biztonságban tudhatod a családodat és a közös jövőtöket.

Ezt is szeretjük