Ezekkel könnyít a kormány az életeden!

Gyermekvállalási támogatások

A kisbaba érkezése előtt érdemes megismernetek a lehetőségeiteket!

A gyermekáldás hatalmas öröm, azonban a kicsi gondozása kiadásokkal is jár. Hogy könnyebben kijöjjetek, nem árt, ha időben tájékozódtok!

Csecsemőgondozási díj - csed

A terhességi-gyermekágyi segély 2015 januárjától csecsemőgondozási díjra változott. A támogatás célja, hogy a kieső jövedelem pótlásaként a szülési szabadság idején is részesülj juttatásban, a díj a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70%-ának felel meg.

Legfeljebb 24 hónapos időtartamra igényelheted, a feltétele, hogy a szülést megelőzően két éven belül 365 nap egészségbiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezned, a beszámított időtartamnak nem szükséges folyamatosnak lennie. A kérelmet a munkáltatódhoz nyújthatod be.

Gyermekgondozási segély - gyes

Gyermekgondozási segélyre a gyermek 3 éves koráig, ikreknél azok tankötelessé válásuk évének végéig vagy jogosult. A segély mellett vállalhatsz munkát, amennyiben a csemetéd elmúlt 1 éves. A támogatás megfelel az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ikerterhességnél ezt az értéket be kell szorozni a született gyermekek számával.

Vagyis, ha két csöppségnek adsz életet, akkor az összeg az alapérték 200%-a, hármas ikrek esetén a 300%-a, míg négy pici születése után a 400%-a lesz, és így tovább. Az igénylést a lakóhelyetek szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán teheted meg.

Gyermekgondozási díj - gyed

A gyermekgondozási díjra, amely legfeljebb a gyermek kétéves koráig jár, kétféle okból is jogosult lehetsz, biztosítás és nappali tagozatos hallgatói jogviszony alapján is. Előbbi esetén szintén feltétel, hogy a szülést megelőző két éven belül 365 nap - nem feltétlenül megszakítatlan időszakaszban - biztosított legyen az igénybe vevő személy, aki az apa is lehet. A támogatás összegénél a személyijövedelemadó-előleg megállapításához bevallott jövedelmet veszik figyelembe.

Diplomás gyed

A felsőoktatásban való részvételhez kötött lehetőség a diplomás gyed, amely 2014 januárjától él. Folyósításához szükséges, hogy a szülés előtti két évből legalább két aktív, vagyis nem szüneteltetett félévet tudj igazolni. A támogatás havonta az alapképzésben való részvétel esetén az érvényes minimálbér, míg mesterképzésnél a garantált bérminimum 70%-ának megfelelő összeggel könnyíthet a kasszátokon.

Családi pótlék

A családi pótlékot rászorultsági alapon ítélik meg, a Magyar Államkincstárnál igényelhető. Két részből áll: a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból, az előbbi a baba születésétől tankötelessé válása évének október 31-ig jár.

Az iskoláztatási támogatás attól fogva él, hogy a gyermek megkezdi az iskolát - ahonnan 50 óránál többet nem hiányozhat igazolatlanul - egészen addig, amíg közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, de legfeljebb 20 éves koráig.

Gyerrmeknevelési támogatás - gyet

Három vagy több kiskorú gyerkőc neveléséhez kaphatsz gyermeknevelési támogatást is. A támogatásra való jogosultság a legfiatalabb 3 és 8 éves kora között tart, illetve addig, amíg a legidősebb nagykorúvá nem válik. Az összeget nem befolyásolja a gyermekek száma, havonta az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének feleltethető meg.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás, amely egy összegben jár a családok részére, a szülés után hat hónapon belül igényelhető. Az összegének megállapításához a gyermek születésekor érvényes öregségi nyugdíjat veszik alapul, amelynek a 225%-át, ikerterhesség után a 300%-át ítélik meg. A támogatásra való jogosultsághoz legalább négy alkalommal részt kell venned terhesgondozáson.

Ezt is szeretjük