Már az ókori görögök is ünnepelték!
Innen ered az anyák napja
Az édesanyák megbecsülése az emberiség történelmében a régmúltra nyúlik vissza.

Anyák napján világszerte az anyaságot ünnepeljük, azonban országonként eltérő napon és módon.

De vajon honnan is ered ez az ünnep, mióta köszöntjük fel az édesanyákat?

Ókori Görögország

Az ókori Görögországban az emberek tavaszi ünnepségeket tartottak, amelyen Rheát, a mitológia szerint az istenek anyját ünnepelték. Azonban nem kizárólag róla szólt ez az ünnep, hanem egyúttal az összes édesanyáról.

Az 1600-as évek Angliája

Az 1600-as évek Angliájában az anyák vasárnapja a húsvét utáni negyedik vasárnapra esett. Azok a szolgálók, akik messze dolgoztak a családjaiktól, az ünnepre szabadságot kaptak, hogy hazamehessenek az édesanyjukhoz. Ajándék gyanánt süteményt adtak nekik, amelyet a látogatást megelőzően külön erre az alkalomra készítettek el.

Nézd meg, hogyan nevelhetsz a csemetédből angyali gyerkőcöt!

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban elsőként Anna M. Jarvis tett kísérletet arra 1907-ben, hogy az ünnep nemzeti szinten elismert legyen, elhunyt édesanyjára emlékezve. Ez azonban csak Woodrow Wilson amerikai elnök 1914-es proklamációjával valósult meg, amellyel május második vasárnapját hivatalosan az anyák ünnepévé tette. Később éppen Jarvis volt az, aki az ünnep ellen tiltakozott, mert szerinte azt a kereskedők rossz irányba vitték el.

Hazánkban

Magyarországon a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére ünnepelték meg az első anyák napját 1925 májusában, habár az országos bevezetés előtt néhány hónappal a MÁV gépgyárában már tartottak ünnepséget a munkások gyermekeinek. Három évvel később, vagyis 1928-ban miniszteri rendelet minősítette iskolai ünnepélynek.

Ezt is szeretjük