Éveket öregít a bőrödön ez a 6 hétköznapi étel – Iktasd ki őket 2025-ben

Nem csak hizlal vagy éppen pattanásokat okoz, a bőrt is öregítik a következő ételek.

Bőröregítő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőrön számos betegség tünete jelenhet meg, de az elfogyasztott táplálékok is hatással vannak rá. Mivel a bőröd tested legnagyobb szerve, minden, amit eszel, befolyásolja aktuális állapotát, illetve azt, hogy milyen gyorsan öregszik, jelennek meg rajta a ráncok.

Bőröregítő ételek

Az alábbiakban olyan ételeket gyűjtöttünk össze, melyek negatívan befolyásolják a kollagéntermelést, vagy gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetben, így rendszeres fogyasztásuk a bőr idő előtti öregedéséhez vezet. Emiatt érdemes az új évben kiiktatnod őket – de legalábbis kevesebbet fogyasztani belőlük. 

A fűszeres ételek fokozzák a vérkeringést, fogyasztásuk után az arcon lévő erek is megduzzadhatnak. Akinek rosacea-ja van - ez gyakori a menopauza utáni nőknél -, a bőrprobléma fellángolását okozhatja például egy chilis bab.
Fotó: Getty Images Hungary
A magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot az élelmiszeripar többek között üdítőitalok, gyümölcsitalok, gabonapelyhek, gyümölcskonzervek édesítésére használja. Hátránya többek között, hogy gátolja a szervezet rézfelhasználási képességét, amely segít a kollagén és elasztin képzésében, amelyek megőrzik a bőr egészségét.
Fotó: Getty Images Hungary
Az olajban sült ételek - legyen az rántott hús, hal vagy mozzarellarúd, vagy krumpli - sejtkárosító hatású szabad gyököket tartalmaznak, melyek nemcsak belsőleg fejtik ki roncsoló hatásukat, de a bőr öregedését is gyorsítják.
Fotó: Getty Images Hungary
A margarinok többsége transzzsírokat tartalmaz, melyek emelik a „rossz” koleszterinszintet, csökkentik a „jó” koleszterinszintet, és gyulladást okoznak az egész szervezetben. Ezen folyamatok eredménye pedig a bőrön is megmutatkozik.
Fotó: Getty Images Hungary
A feldolgozott húsféléket füstölik, pácolják vagy sózzák, annak érdekében, hogy tovább elálljanak. Ezek az ételek magas nátriumtartalmuknak és a bennük lévő kémiai tartósítószereknek köszönhetően azonban gyulladást okoznak, amely kívül-belül megviselheti a szervezetet.
Fotó: Getty Images Hungary
A cukorban gazdag péksütemények rendszeres fogyasztása elősegíti az inzulinproblémák kialakulását és a pluszkilók felhalmozódását, ugyanakkor negatívan befolyásolják a kollagéntermelést, így idő előtti ráncosodáshoz vezetnek.
Fotó: Getty Images Hungary

Mindennap iszod, pedig látványosan öregítik a bőrt – Ráncokat és pattanásokat okoz ez az 5 ital

A következő italok fogyasztását limitáld, ha üde bőrre vágysz.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük