Békebeli vaníliás-túrós lepény

Ennél jobbat nem sütöttél

A vaníliás-túrós lepény a legkényesebbek ízlését is kielégíti. Ilyen finomat sehol nem kapsz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelt tésztás túrós lepény kiadós leves mellé kifejezetten illik, de önmagában is remek desszert. A légiesen könnyű és szaftos édesség másnapra is friss marad. Kard Éva ezt a sütit kaporral is feldobta, akárcsak régen nagyanyáink.

Vaníliás-túrós lepény

Hozzávalók 24 darabhoz

Tészta hozzávalói

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • csipet só

Túrós töltelék hozzávalói

  • 75 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 3 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 citrom
  • kapor
Recept idők

Elkészítés:

A kelt tésztához langyosíts tejet, add hozzá a cukor felét, és morzsold bele az élesztőt. Néhány perc alatt futtasd fel, tehát várj addig, amíg a többszörösére nő. A vajat olvaszd fel, hűtsd vissza, és keverd simára a maradék cukorral, a tojással, majd öntsd hozzá az élesztőt. Szitáld rá a lisztet, és pár perc alatt dagaszd meg a tésztát. Tedd meleg helyre, és keleszd körülbelül egy óra alatt a duplájára. Pihentetést követően nyújtsd ki a tésztát félcentisre, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Takard le konyharuhával, és szobahőmérsékleten keleszd még 30 percig.

A töltelékhez tedd egy tálba a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és 15 deka porcukrot, majd robotgéppel keverd alaposan össze. Add hozzá a pudingport, és azzal is dolgozd simára. Ha nincs otthon, egy evőkanál liszttel vagy búzadarával is helyettesítheted. A tojások fehérjét verd kemény habbá. Amikor elkezd kifehéredni, szórd bele a maradék porcukrot. Óvatosan forgasd a habot az ízesített túróhoz.

Kanalazd a tölteléket az újrakelesztett tészta tetejére, majd szórd meg az apróra vágott kaporral. Helyezd előmelegített sütőbe, és 170 fokon körülbelül 30-35 perc alatt süsd meg. A sütőből kivéve hagyd pár percig a tepsiben, majd emeld át egy rácsra, és hűtsd ki egészen.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük