5 omlós, könnyű házi szaloncukor
Igazi ünnepváró feladat selyempapírba csomagolni a házi szaloncukrokat. Csak vigyázz, hogy a fára is maradjon!

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 2 db játék
Ez is érdekelhet

Nyerd meg az 50x200 ezer forint egyikét gyermeked osztályának! (x)

Mitől alakulhat ki a mellrák, és hogyan előzhető meg? A szakértő tanácsai (x)

Pöttyös a csíkossal, rózsaszín a fémhatásúval? Mutatjuk, mit mivel párosíts az otthonodban (x)

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

beauty and style

Skótkockás őszi körmök egyszerűen, 3 hétköznapi színnel »

Magas sarkú cipő pamutzoknival: egyre többen hordják így »

Gyors smink, amire hétfő reggel is lesz időd: eltünteti a hétvége nyomait »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A szaloncukor őse, a fondantcukor francia találmány, német közvetítéssel került hazánkba. Végleges, mai formáját is itt nyerte el, és nincs még egy nemzet, amelyik a karácsonyfára aggatná. Így aztán elmondhatjuk, hogy a szaloncukor valódi hungarikumnak számít.

Szerencsére esetünkben ez nem jelent egyet a szigorú és megmásíthatatlan recepttel, manapság a klasszikus zselés és karamellás változat mellett már egészen meglepő ízesítésűeket is találunk, mindenkinek megvan a maga kedvence. Akár ajándéknak is elkészítheted, és csomagold be szépen.

Diós-mazsolás szaloncukor

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola
  • 10 dkg darált keksz
  • 10 dkg étcsokoládé, minimum 60%-os
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl víz
  • 1 narancs héja
  • kakaópor

A cukrot tedd fel főni a vízzel, és alaposan forrald össze. Akkor jó, ha egy kis darabot kiemelve azt látod, hogy már nem folyik szét, hanem majdnem formázható.

Ekkor vedd le a tűzről, hagyd hűlni, közben néhányszor keverd meg. Mikor már jó sűrű, keverd hozzá a felolvasztott csokit és a vajat. Hagyd másnapig száradni, majd gyúrd össze a dióval, a mazsolával és a narancshéjjal. Nyújtsd ki, majd egy kés segítségével vágj belőle kis darabokat, és formázd szaloncukorrá. Hempergesd kakaóporba, és csomagold selyempapírba.

Ánizsos-étcsokis szaloncukor

Hozzávalók:

  • 10 +10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
  • egy lapos evőkanálnyi szőlőcukor
  • csipet őrölt gyömbér vagy őrölt ánizs
  • kakaópor

A tejszínt forrald fel a szőlőcukorral, majd a tűzről levéve add hozzá a gyömbért és 10 dkg apróra vágott étcsokit. Alaposan keverd össze, majd tedd hűtőbe 15-20 percig, amíg megdermed, de nem keményedik meg. Ha mégis megkeményedik, és nem lehet formázni, tedd néhány pillanatra a mikróba. Add hozzá a vajat, és robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton kezdve dolgozd simára, majd a legnagyobb fokozaton habosítsd. Sütőpapírral bélelt, alacsony tepsibe simítsd a masszát, és tedd hűtőbe 10 percre.  Ezután vágd kis szeletekre. A megmaradt csokit vízgőz fölött olvaszd fel, a kakaóport szórd egy tálcára. Egy villa segítségével a szaloncukrokat egyesével mártsd a csokiba, majd forgasd a kakaóporba, és csak akkor vedd ki belőle, ha már megszilárdult.

Zselés szaloncukor

Hozzávalók:

  • 8 db citrom
  • 4 teáskanál cukor
  • 1 kis tasakos gyümölcszselépor
  • 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

A citromokat facsard ki, és a levet édesítsd a cukorral. Ezután melegítsd meg és add hozzá a zselatinport, majd főzd addig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor öntsd egy téglalap alakú formába, műanyag edény, tepsi is megteszi, és hagyd megdermedni. Ezután szeleteld fel, és egy villa segítségével mártogasd őket a gőz fölött megolvasztott és kissé visszahűtött csokoládéba. Vigyázz, mert ha túl meleg a csoki, a zselé meg fog olvadni!

Rumos-marcipános szaloncukor

Hozzávalók:

  • 20 dkg hántolt mandula
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg porcukor
  • kandírozott narancshéj
  • 1 kupica rum

A mandulát őröld porrá, és keverd el a szaloncukorral. Önts hozzá egy kupica rumot és egy nagyon pici vizet, éppen csak annyit, hogy összeálljon masszává. Ezután gyúrd hozzá a kandírozott narancshéjat, majd kézzel formázz belőle szaloncukrokat, és tedd őket sorban egy zsírpapírra. Gőz felett olvaszd meg a csokit, majd egy villa segítségével egyesével mártsd bele a szaloncukrokat, és tedd vissza őket a zsírpapírra, amíg a bevonat meg nem szilárdul.

Ha nincs kedved elkészíteni a marcipánt, akkor készen is vásárolhatsz. Ez esetben dolgozd csak össze a narancshéjjal és a rummal, majd formálj belőle kis tojásokat, és mártsd a csokiba.

Banános szaloncukor

Hozzávalók:

  • 2 nagy banán
  • 1 mandarin leve
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 csapott evőkanál zselatin
  • 1 teáskanál cukor

A banánt turmixold le a mandarin levével, majd tedd fel főni a zselatinporral és a cukorral. Öntsd egy szögletes edénybe, és szilárdulás után szeleteld fel, illetve ha van otthon üres bonbonos dobozod vagy jégkockaformád, öntheted annak a mélyedéseibe is. A csokit vízgőz fölött olvaszd fel, majd egy villa segítségével mártogasd bele a szaloncukrokat, és tedd zsírpapírra, amíg a bevonat megszilárdul.

Blog.hu ajánló