Foszlós mazsolás kalács, szőlős csirkemell

Hamarosan beérnek az első édes szőlőszemek. Nemcsak nyersen eheted, hanem főzheted, sütheted, és süteménybe is teheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vörösboros szőlőleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg szemelt szőlő
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl vörösbor
  • 2 dkg liszt
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • darabka fahéj
  • só, ízlés szerint cukor

A szőlőt öntsd fel egy liter vízzel, add hozzá a vörösbort, a fűszereket, és lassú tűzön addig főzd, míg a szőlő megpuhul. A lisztből a tejszínnel és a tejföllel készíts teljesen sima habarást, és öntsd a levesre. Forrald még néhány percig. Lehűtve tálald.

Szőlős csirkemell

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 50 dkg magozott szőlő
  • fél marék mazsola
  • 1 dl fehér bor
  • 1 dl víz

A csirkemellet vágd kockára, sózd, borsozd. Aprítsd fel a hagymát is, kevés olajon pirítsd üvegesre, majd add hozzá a csirkemellet. Tedd hozzá a kettévágott, kimagozott szőlőt, majd öntsd hozzá a fehér bort és a vizet, lassú tűzön párold puhára. Félidőnél szórd bele a mazsolákat. Összesen 30 percig párold.

Őszi saláta

Hozzávalók:

  • 1 fürt szőlő
  • 15 dkg kecskesajt
  • egy marék dió
  • fél fej jégsaláta
  • 1 alma
  • kevés olívaolaj

A szőlőt csipkedd le a fürtről, és mosd meg. A salátát vágd egészen keskeny csíkokra. A diót pucold meg, majd aprítsd fel, és kevés olajon pirítsd meg. Az almát kockázd fel. A szőlőszemeket, az almát és a salátát keverd össze, öntözd meg olívaolajjal, és hagyd állni kicsit. Kézzel darabold rá a kecskesajtot, majd szórd meg a pirított dióval.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mazsolás kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 dkg só
  • 1 tojás
  • 2 és fél dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 maroknyi mazsola

A mazsolát néhány órával a felhasználás előtt áztasd be. Az élesztőt morzsold el 2 dl tejben. A vajat olvaszd fel. Az átszitált lisztet dolgozd el a cukorral, a vajjal, az élesztős tejjel, a sóval és a tojás felével. Ha sima a tészta, dolgozd bele a mazsolát is. Lefedve tedd 70 fokos sütőbe, és ott keleszd fél órán át. Oszd három egyenlő részre, formálj belőlük hurkát, és pihentesd 10-15 percig. Végül fond össze a három tésztacsíkot. A kalácsot letakarva tedd ismét a 70 fokos sütőbe, és hagyd duplájára kelni. Vedd le róla a konyharuhát, és csavard fel a sütő hőmérsékletét 150-180 fokra. Keverd össze a maradék tojást és a tejet, majd ha már negyed órája sül a kalács, kenegesd meg a tetejét. Süsd még 30-40 percig, közben ismételd a kenegetést.

Ezt is szeretjük