A 4 legfinomabb krumplis recept
A krumpli változatosan elkészíthető, akár egy kis vajjal is fenséges fogás lehet. Ha mégis valami bonyolultabbra vágysz, akkor olvasd el receptjeinket!

Nyereményjáték

Nyerj platinával díszített Angyalszárny nyakláncot fehér finomporcelánból! (x)

Nyerd meg otthoni gyógyításhoz az 5 db aromaterápiás csomag egyikét közel 45 000 Ft értékben! (x)

Nyerj egy éves előfizetést a BBC GoodFood gasztromagazinra, és ismerd meg az egyik legjobb olasz kaja receptjét! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Elkerülheted a legrosszabbat, ha már most megveszed a gyerek ajándékát

Ezek a természetes kivonatok és olajok vasalják ki legkönnyebben a ráncokat (x)

Beindulnak a test öngyógyító folyamatai ettől a stresszoldó masszázstól - Próbáld ki! (x)

Feszesednek az izmok, eltűnik a narancsbőr és a zsír ettől a keringésjavító billenőmozgástól - Orvos ajánlja (x)

Azonnali orvosi segítséget kaphatsz egyetlen mobilapplikációval: egy gombnyomással érhető el otthonról (x)

beauty and style

Kényeztető fürdőbomba házilag: hideg, téli estéken a legjobb barátod lesz »

Bombabiztos módszer a csizma szagtalanítására: csak 2 dolog kell hozzá »

Így használd a fahéjat az esküvőn: csodás dekoráció lehet belőle »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Szinte hihetetlen, hogy az 1500-as évek előtt - amikor megérkezett Amerikából - az emberek nem ettek krumplit. Ma a gabonafélék mellett a legnagyobb mennyiségben termesztett növény.

Magas káliumtartalma miatt amellett, hogy hihetetlen sok változatban elkészíthető, számos egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt.

Talán nincs még egy olyan táplálék, amit ilyen sok formában fogyasztunk: főételként, köretként, levesnek, fogyókúrához és nagy lakomákhoz, sőt, még édességek alapanyagaként is. Nézzünk néhány receptet az egyáltalán nem unalmas krumplival.

Pirított krumpli gombával

Hozzávalók:

  • 60 dkg héjában főtt krumpli
  • 30 dkg gomba
  • 1 piros húsú paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 evőkanál olaj
  • fél kávéskanál pirospaprika
  • fél kávéskanál provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 1 csokor metélőhagyma

A zöldségeket és a gombát pucold meg, majd aprítsd fel.
A krumplit két adagban 2 evőkanál olajon pirítsd aranybarnára. Az olajból kivéve tartsd melegen. Ezután párold üvegesre a visszamaradt olajban a hagymát és a paprikát, add hozzá a gombát, és pirítsd meg. Keverd bele a krumplit, majd pirospaprikával, a fűszerkeverékkel, sóval, borssal fűszerezd. Szórd meg a felaprított metélőhagymával.

Fűszeres rakott burgonya

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 5 dkg vaj
  • 1 kg burgonya
  • szerecsendió
  • babérlevélpor
  • feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj

Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, és add hozzá a tört fokhagymát, majd egy-két percig süsd együtt. Tedd bele a sertéshúst, és a doboznyi paradicsompürével, késhegynyi babérlevélporral, kevés sóval, borssal ízesítsd - lehet beletenni egy kiskanálnyi ételízesítőt. Először saját levében, majd nagyon kevés vizet aláöntve párold jó puhára. Időnként villával keverd meg, nehogy összeragadjon a darált hús. Közben egy másik edényben 5 dkg vajon kevés vízzel párold nem túl puhára a meghámozott, karikákra vágott burgonyát, és ezt sóval, csipetnyi szerecsendióval fűszerezd. A felét terítsd egy mély, tűzálló tálba, erre simítsd a párolt húst, és fedd be burgonyával. Öntsd le 1,5 dl vízzel, a tálat fedd be. Forró sütőben süsd fél óráig, majd vedd le a fedőt, és pirítsd meg a tetejét.

Rakott krumpli tejszínnel

Hozzávalók:

  • 70 dkg burgonya
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • a tepsi kikenéséhez olaj, zsemlemorzsa

Mosd meg alaposan a burgonyát, és héjában főzd meg. Hámozd meg, majd vékonyra karikázd fel. Tisztítsd meg a fokhagymagerezdeket, és vágd fel apróra. Kenj ki egy tepsit olajjal, és hintsd be morzsával. A tepsi aljára egyenletesen terítsd ki a burgonyakarikákat, szórd meg fokhagymadarabkákkal, ételízesítővel, szerecsendióval és borssal. Ezután egy újabb burgonyasor következzen, és azután ismét az előbbi fűszerezés. Locsold a tejszínt a tetejére, közben a sütőt melegítsd elő. Végül a tepsit told a forró sütőbe, és 25 percig fedetlenül hagyd pirulni. Ha már majdnem kész, a tetejére morzsolj vajat, és már csak addig told vissza a sütőbe, amíg a vaj elolvad rajta. Tálaláskor vágd fel kockákra.

Túróval töltött sajtos burgonya

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagy burgonya személyenként
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 trappista sajt
  • finomított só
  • reszelt szerecsendió

A megmosott, héjában sült burgonyákat hosszában vágd ketté, közepüket karalábévájóval fúrd ki, és vágj rájuk talpat. Az így nyert burgonyahulladékot a túróval együtt törd át. A vaj felét hevítsd fel, majd tedd hozzá a túrós burgonyához, keverd bele a tejfölt, a tojások sárgáját, a sót, a reszelt szerecsendiót, és töltsd meg a talpukra állított fél burgonyákat. Reszelt sajttal hintsd meg, és olvasztott vajat csöpögtetve a tetejükre, forró sütőben pirítsd őket aranysárgára.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Blog.hu ajánló