Az eredeti olasz pizzatészta receptje
Megosztjuk veled kedvenc alaptészta-receptünket, és három menyei feltétünket is mellékeljük. Csináld úgy, ahogy az olaszok!
A tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg búzaliszt
- 25 g élesztő
- 1,8 dl meleg víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
Futtasd fel az élesztőt a meleg vízben. Szitáld át a lisztet egy nagyobb keverőtálba, majd vájj a közepébe egy üreget, és öntsd bele az élesztőt.
Mindig meleg - a legideálisabb a 36°C fokos - tejben vagy vízben futtasd fel az élesztőt. Első lépésként melegítsd meg a folyadékot, és nézd meg az ujjaddal, hogy jó meleg fürdővíz hőmérsékletű legyen. Ezután morzsold bele az élesztőt, és szórj bele két nagy csipet cukrot, hogy biztosan felhabosodjon. Kevergesd pár percig - 5 - 10 perc elegendő -, ekkor már látod, hogy szépen felhabosodott. Fontos, hogy mindig friss élesztőt használj, különben nem fut majd fel, hiába próbálkozol.
Vegyél elő egy nyújtódeszkát, és dagaszd rajta néhány percig, amíg a tészta puha nem lesz. Ezután formázz belőle cipót, takard le, és meleg helyen hagyd kelni fél órát. Ezután add hozzá a sót, az olajat, és gyúrd át alaposan. Néha csapkodd a tésztát a lisztezett deszkához, majd kézzel nyújtsd ki akkorára, amilyen nagyra szeretnéd. Végül tedd bele egy kiolajozott tepsibe vagy pizzaformába, rakd rá a feltétet, majd előmelegített sütőben süsd körülbelül 200 fokon 15-20 percig, attól függően, hogy mennyire szereted ropogósan a tésztát.
A tökéletes olasz pizza lépésről lépésre Giannitól
Megkérdeztük Giannit, hogy mitől vékony, puha és isteni éttermének pizzája. Megmutatott minden titkot és fortélyt!
Gombás-olajbogyós pizza
Hozzávalók 4 személyre:
-
1 adag pizzaszósz
-
25 dkg erdei vegyes gomba
-
2 dkg vaj
-
kevés kakukkfű
-
néhány szál petrezselyem
-
10 dkg sajt
-
kis marék magozott olajbogyó - fekete vagy zöld
-
2-3 evőkanál olívaolaj
-
só és őrölt bors
Pirítsd át a felszeletelt gombát vajon, add hozzá az apróra vágott petrezselymet, majd sózd meg és borsozd meg. Kend meg szósszal és olajjal a tésztát, majd halmozd rá a gombát, az olajbogyót, a sajtot és esetleg még paradicsomkarikákat, majd süsd ki.
Rukkolás-sajtos pizza
Hozzávalók 4 személyre:
-
1 adag pizzaszósz
-
1 kis maréknyi rukkola
-
néhány karika mozzarella
-
10 dkg bármilyen lágy sajt
-
2-3 evőkanál olívaolaj
Kend meg pizzaszósszal és olajjal a tésztát, ezután morzsold rá és tépkedd rá a kétféle sajtot, majd szórd meg a rukkolával. A tészta szélét kicsit tekerd fel, hogy a sajt ne folyjon le róla, és végül süsd meg.
Lilahagymás-kolbászos pizza
Hozzávalók 4 személyre:
-
1 adag pizzaszósz
-
15 dkg kolbász
-
mozzerella sajt
-
1 kis fej lilahagyma
-
1 csokor újhagyma
Az olajjal, pizzaszósszal megkent tésztára tedd rá a sajtot, a kolbászkarikákat, és a tetejére szórd rá a lilahagymát, az újhagymával együtt. Ha van otthon egy kevés sonka, akkor még azt is rárakhatod.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- sajt
A tökéletes, ropogós pizzatészta receptje
- olasz
- pizza