A tökéletes zserbó receptje
Készítheted egy egyszerű tepsiben is, ha viszont tortaformát használsz, nemcsak finom, de mutatós is lesz ez a könnyen elkészíthető csoda.
A Gerbeaud Cukrászda klasszikusa nem véletlenül népszerű mindmáig. Megalkotása mögött komoly cukrászati tapasztalat áll.
Ennek köszönhető, hogy egyszerű, nem kellenek hozzá nehezen beszerezhető alapanyagok, mégis leköröz bármilyen kacifántos édességet.
Klasszikus zserbó
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg + 2 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 tortabevonó
- csipetnyi sütőpor
- baracklekvár
- 1 evőkanál olaj
A liszthez keverd hozzá a sütőport, és morzsold el benne a vajat. A tejben futtasd fel az élesztőt, majd add hozzá a lisztet, a tojást, a 15 dkg porcukrot és egy evőkanál olajat.
A tésztából készíts három gombócot, az elsőt nyújtsd akkorára, mint a tepsi, terítsd bele, kend meg a baracklekvárral, majd szórd meg a porcukorral elkevert dióval. Ezután takard be a második, kinyújtott tésztalappal, szurkáld meg egy villával, ezt is kend meg lekvárral, és szórd meg dióval. A harmadik tésztalappal takard be az egészet, szurkáld meg, majd egy óráig hagyd kelni. Ezután előmelegített sütőben süsd készre, ez körülbelül fél óra. Közben olvaszd meg a tortabevonót, és vond be vele a kész sütemény tetejét.
Mákos zserbó
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 pohár tejföl
- 1 tojás
- fél csomag élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg mák
- 15 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 1 kis üveg szilvalekvár
- víz
Hozzávalók a mázhoz:
- 1 tábla tortabevonó
Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztet morzsold el a zsiradékkal, majd add hozzá az élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Ezután oszd a tésztát három részre, és tedd félre pihenni, amíg elkészíted a tölteléket. Ehhez a mákot főzd fel egy nagyon kevés vízben, majd add hozzá a cukrot és a citromhéjat. A három részre osztott tészta mindegyik adagját nyújtsd akkorára, mint a tepsi. Az elsőt tedd a tepsi aljára, kend meg szilvalekvárral, majd a mákkal, és takard be a következő tésztával. Szurkáld meg egy villával, majd ezt is kend meg lekvárral és mákkal, majd takard be az utolsó tésztalappal. Szurkáld meg, hagyd egy órát pihenni, majd közepes lángon 30 perc alatt süsd készre. A kész sütemény tetejét vond be a felolvasztott tortabevonóval, majd hagyd megszilárdulni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mézes zserbó
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 35 dkg + 3 evőkanál porcukor
- 30 dkg vaj
- 5 dl tej
- 4 evőkanál olvasztott méz
- 3 evőkanál rum
- 3 evőkanál liszt
- 2 egész tojás + 3 tojás sárgája
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet morzsold el 10 dkg vajjal, adj hozzá 15 dkg porcukrot és egy kávéskanál szódabikarbónát, valamint két tojást. Gyúrd össze, majd dolgozd hozzá az olvasztott mézet és a tejfölt. Oszd öt egyenlő részre, majd késlap vastagságúra nyújtva süsd ki őket. Közben készítsd el a tölteléket: három tojássárgájából három evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, három evőkanál liszttel, fél liter tejjel főzz sűrű, sima krémet, és hűtsd ki. Mikor kihűlt, 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, három evőkanál rummal keverj habosra, és dolgozd hozzá a krémhez. A tetejét tetszés szerint bevonhatod tortabevonóval, vagy meghintheted vaníliás porcukorral. Másnapra lesz igazán finom, mert akkorra puhul meg a tészta.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény