A tökéletes zserbó receptje

Készítheted egy egyszerű tepsiben is, ha viszont tortaformát használsz, nemcsak finom, de mutatós is lesz ez a könnyen elkészíthető csoda.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Gerbeaud Cukrászda klasszikusa nem véletlenül népszerű mindmáig. Megalkotása mögött komoly cukrászati tapasztalat áll.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ennek köszönhető, hogy egyszerű, nem kellenek hozzá nehezen beszerezhető alapanyagok, mégis leköröz bármilyen kacifántos édességet.

Klasszikus zserbó

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg + 2 evőkanál porcukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tortabevonó
  • csipetnyi sütőpor
  • baracklekvár
  • 1 evőkanál olaj

A liszthez keverd hozzá a sütőport, és morzsold el benne a vajat. A tejben futtasd fel az élesztőt, majd add hozzá a lisztet, a tojást, a 15 dkg porcukrot és egy evőkanál olajat.

A tésztából készíts három gombócot, az elsőt nyújtsd akkorára, mint a tepsi, terítsd bele, kend meg a baracklekvárral, majd szórd meg a porcukorral elkevert dióval. Ezután takard be a második, kinyújtott tésztalappal, szurkáld meg egy villával, ezt is kend meg lekvárral, és szórd meg dióval. A harmadik tésztalappal takard be az egészet, szurkáld meg, majd egy óráig hagyd kelni. Ezután előmelegített sütőben süsd készre, ez körülbelül fél óra. Közben olvaszd meg a tortabevonót, és vond be vele a kész sütemény tetejét.

Mákos zserbó

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojás
  • fél csomag élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 kis üveg szilvalekvár
  • víz

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1 tábla tortabevonó

Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztet morzsold el a zsiradékkal, majd add hozzá az élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Ezután oszd a tésztát három részre, és tedd félre pihenni, amíg elkészíted a tölteléket. Ehhez a mákot főzd fel egy nagyon kevés vízben, majd add hozzá a cukrot és a citromhéjat. A három részre osztott tészta mindegyik adagját nyújtsd akkorára, mint a tepsi. Az elsőt tedd a tepsi aljára, kend meg szilvalekvárral, majd a mákkal, és takard be a következő tésztával. Szurkáld meg egy villával, majd ezt is kend meg lekvárral és mákkal, majd takard be az utolsó tésztalappal. Szurkáld meg, hagyd egy órát pihenni, majd közepes lángon 30 perc alatt süsd készre. A kész sütemény tetejét vond be a felolvasztott tortabevonóval, majd hagyd megszilárdulni.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Mézes zserbó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 35 dkg + 3 evőkanál porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál olvasztott méz
  • 3 evőkanál rum
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 egész tojás + 3 tojás sárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag vaníliás cukor

A lisztet morzsold el 10 dkg vajjal, adj hozzá 15 dkg porcukrot és egy kávéskanál szódabikarbónát, valamint két tojást. Gyúrd össze, majd dolgozd hozzá az olvasztott mézet és a tejfölt. Oszd öt egyenlő részre, majd késlap vastagságúra nyújtva süsd ki őket. Közben készítsd el a tölteléket: három tojássárgájából három evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, három evőkanál liszttel, fél liter tejjel főzz sűrű, sima krémet, és hűtsd ki. Mikor kihűlt, 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, három evőkanál rummal keverj habosra, és dolgozd hozzá a krémhez. A tetejét tetszés szerint bevonhatod tortabevonóval, vagy meghintheted vaníliás porcukorral. Másnapra lesz igazán finom, mert akkorra puhul meg a tészta.

Ezt is szeretjük