A tökéletes lángos receptje
A régi nyaralások nem múlhattak el lángosozás nélkül. Ha kíváncsi vagy, hogyan készítheted el otthon a lángost, olvasd el receptjeinket.
A magyar konyha egyik jellegzetessége a lángos. Nincs pontos információ arról, hogy a törököktől vagy a rómaiaktól származik-e, azonban egy biztos: eredete a kenyérével tehető egy időbe.
A kenyértésztából kivágtak egy darabot, kinyújtották, és a kemence első felében megsütötték.
Ízesíteni a szokásos tejfölös-sajtos vagy fokhagymás módtól eltérően is, bárhogyan lehet. A sima változaton kívül a krumplilángos is elterjedt.
Lángos
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 40 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dl kefir
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 evőkanál só
- 1 lapos evőkanál kristálycukor
- olaj a sütéshez
Az élesztőt futtasd meg a langyos, cukros tejben, majd keverd el a többi hozzávalóval. Tedd tálba, majd hagyd, hogy egy éjszakát pihenjen a hűtőben, és megkeljen. Hevíts olajat, majd vegyél ki egy kis darabot a tésztából, kézzel húzogasd szét, majd süsd pirosra a lángos mindkét oldalát.
Sajttal-virslivel töltött lángos
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg trappista sajt
- 4 virsli
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kispoharas kefir
- 1 csipet cukor
- tej
- só
Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztet a kefirrel, a sóval és az élesztővel gyúrd össze. A virsliket főzd meg, és vágd 2-3 darabba. A lángostésztát nyújtsd ki, és vágj ki belőle négyzeteket. Tedd a közepére a virslit és a feldarabolt sajtot, majd hajtsd félbe, és alaposan nyomkodd le a végeit. Forrósítsd fel az olajat, és süsd meg.
Krumplilángos
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 50 dkg liszt
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás
- só
A krumplit főzd meg, és nyomd át krumplitörőn. Hagyd, hogy kihűljön, majd keverd össze a liszttel, az olajjal, a tojással és a sóval. Alaposan dolgozd össze, és formázz belőle hengert. Vágd kis szeletekre, és nyújtsd ki, majd süsd meg forró olajban.
Juhtúróval töltött lángos
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg liszt
- 25 dkg juhtúró
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet cukor
- tej
A krumplit hámozd meg, vágd négyfelé, és főzd meg, majd törd át. Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztet a sóval, az élesztővel és a krumplival alaposan gyúrd össze. Meleg helyen keleszd duplájára. A juhtúrót törd össze, és keverd hozzá a tejfölhöz. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki, és vágj belőle téglalapokat. Tegyél mindegyik közepébe a juhtúrós töltelékből, és hajtogasd össze. Forró olajban süsd ki, és tálald.
OLVASD EL EZT IS!
![pizza1](http://kep.index.hu/1/0/1370/13700/137006/13700606_688970_9ce552837b12a1cc2264231ebd528d25_wm.jpg)
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
![pizza1](http://kep.index.hu/1/0/1376/13767/137674/13767484_702612_5570dc36d2150bcfa3136aa7f7f3d955_wm.jpg)
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
![pizza mini](http://kep.index.hu/1/0/1372/13722/137226/13722636_693576_cd0fdc8742d8bee5d96a26d03c229956_wm.jpg)
- olasz
- pizza