Áfonyás sajttorta

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj páros belépőt az októberi Femina Klubra, ahol eláruljuk a sikeres karrierváltás titkát!

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Megvannak a 2017-es ősz divatszínei: gyönyörű színek jönnek, bár a szürke még marad picit

Mivel foglalkozzon a gyerek iskola után? Mutatunk pár hasznos kikapcsolódást a kicsiknek

beauty and style

Táskák az utcáról: milyen darabok illenek a kabáthoz? »

16 trendi darab a boltokból, aminek láttán te is sárgát akarsz viselni ősszel »

Kétszer hatékonyabb vele az edzés: ezért jó, ha fitneszlabdával tornázol! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Időtlen és idétlen. Csupán egy betű eltérés de felcserélve óriási ballépés. Nyúl, legyek, ég. Azonos alakú szavak, mégis merőben különbözőek. Mer. :)

Gondoltam utána nézek a híres amerikai édesség, a sajttorta genezisének. Ajánlóként: kipattant a szemem, mint a pattogatott kukoricáé. Hitted volna? A cheesecake egyrészről egy kekszalapú, édesített krémsajtból készített sütemény, másrészről pedig egy, az elmúlt századra jellemző fotóművészeti stílus. Első olvasat után a benyomásom nem volt más, minthogy nem csak a végtelenig játékos anyanyelvemen vannak grammatikai finomságok. Az amerikai angolban is, természetesen nyugatiasan, azaz szolid perverzséggel párosítva. Jobban a dolog után nézve azonban elnézést kértem magamtól - mint az esetek többségében alaptalan - előítéletem miatt.

Ez a művészeti stílus felettébb dekoratív nőket kap lencse-, ceruza- és ecsetvégre, csakis a modellre fókuszálva, semleges háttérrel körítve a szexualitástól izzó alkotást. A képek pikánsak, a nők pajzánok, ám semmilyen értelemben sem illethetőek a pornográf jelzővel. Ez a játék a dús és kerek vonzalomról szól, nem puzzle darabka testrészekről. Az egészről és nem a részről. A csalogatás hangulata a teljes nőről hálóz be, ám nem ad konkrét ajánlatot, csak homályos, messzi reményt ébreszt. Ez zárja ki a közönségességét és ez nyit teret a humoros huncutságnak. Mint a képen, mint az életben. Ez vonzalom a Pin-up lányoknál látásunk és képzeletünk által kel életre. A többi érzékszerv mozgósításában a cheesecake volt. 1 magasan veri a fotómezőnyt. Meglátni és megkívánni a tükörsima sajtháromszöget 1-2 kerek, színes gyümölccsel megajándékozva. Megszagolni teljes méretében. Hallani a villa puha útját a krémen, reccsenve megtorpanva a kekszhez érve. Ízlelni a rétegeket külön-külön, majd egyben.

A receptet egy cukrász videón néztem meg, persze módosítottam, változtattam ízlés és kamra szerint. Először a blogomon jelent meg.
Hogy kinek készült? Mindenkinek, aki csak arra járt!

Hozzávalók 12 személyre:

  • (26 cm átmérőjű formához)

Az aljhoz

  • 120 g finomra reszelt keksz (én Győri zabfalatot használtam)
  • 55 g durvára tört dió
  • 30 g kristálycukor
  • 100 g puha vaj/margarin

A krémhez

  • 540 g natúr krémsajt (Mascarpone, Philadelphia)
  • 180 g kristálycukor
  • 45 g étkezési keményítő
  • 240 ml tejföl (20%-os)
  • 3 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja

Szóráshoz

  • 120 g áfonya (A fagyasztott praktikusabb, mivel nem ereszt levet.)
Recept idők

Elkészítés:

Egy 22-26 cm átmérőjű csatos tortaformába szilikonos sütőpapírt csatolunk, majd a kívül kilógó papírt levágjuk.

Az torta aljához ledaráljuk/összetördeljük a kekszet és hozzáadjuk a durvára tört diót, a vajat, és a cukrot. Az egészet addig morzsoljuk, míg a kekszes elegy egyenletes nem lesz.

Az így kapott vajas morzsát a kipapírozott sütőformába tesszük, és az öklünkkel jó alaposan lenyomkodjuk a formában.

Az áfonyát a "tészta" tetejére szórjuk.

A krémhez az összes hozzávalót egy tálba mérjük, és jó alaposan elturmixoljuk.

Végül a sütőformát dupla réteg alufóliára tesszük és az összeturmixolt híg krémet akkora lendülettel az áfonyára öntjük, hogy az felkavarja a gyümölcsszemeket.

A forma alá tett alufóliának négy csúcsocskáján megmaradt fóliarészét összecsavarva sarkokat készítünk. Becsomagoljuk vele a sütőformát, hogy sütés közben ne folyhasson a formába a víz.

Az így kapott tortát egy magas peremű tepsibe tesszük, köré öntünk 1-2 cm magasan vizet, és 120°C-on kb. 90 perc alatt gőzfürdőben megsütjük.

Ezt a tortát sosem tudjuk frissen fogyasztani. Szobahőmérsékletre visszahűtjük, majd több órányi hűtőben hűtés után vághatjuk fel!

Jó étvágyat!

Blog.hu ajánló