Gőzgombóc baracklekvárral, dióval
Gőzgombóc baracklekvárral, dióval
Hozzávalók 8 személyre
- 30 dkg simaliszt
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 2 ek cukor
- 2 db tojássárgája
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 dkg olvasztott vaj + 3 dkg a tetejére
- 1 ek rum
- csipetnyi só
- 1 csésze sűrűbb lekvár a töltéshez
- 15 dkg cukrozott darált dió
Elkészítés:
Az élesztőt kevés, langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat, a rumot, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát.
Mikor a tészta összeállt, elválik a kezünktől is és az edény falától is, akkor beledolgozzuk a langyos olvasztott vajat.
Addig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor kicsit meglisztezzük a tetejét és letakarva, langyos helyen, kb. 45-50 perc alatt, duplájára kelesztjük. Ekkor óvatosan, finoman még egyszer átdolgozzuk és újra visszatesszük 25-30 percre, hogy ismét megkeljen.
Mikor másodszorra is megkelt a tészta, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk. Az egyik felére, egyforma távolságra egy-egy kanál sűrű lekvárt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Közepes méretű fánkszaggatóval, vagy egy pohárral kiszaggatjuk, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne tudjon kiszökni a lekvár belőle. Hagyjuk 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg, vagy huzat.
A maradék tésztát újra összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre és ugyan így megtöltjük.
Ha van gőzpárolónk, akkor abban kb. 15-20 perc alatt meggőzöljük. Ha nincs párolónk, akkor egy nagyobb fazékban vizet forralunk, majd ráteszünk egy széles fémszűrőt és ebbe helyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Arra vigyázzunk, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe.
Miután elkészültek a gombócok, mindegyik tetejét megkenegetjük olvasztott vajjal, és cukrozott, darált dióval hintjük meg.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept